Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Κόκκινος «συναγερμός» για τις φορολογικές δηλώσεις!



Κόκκινος «συναγερμός» για τις φορολογικές δηλώσεις! Όλο και λιγότερες φορολογικές δηλώσεις υποβάλουν οι πολίτες, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης ειναι ότι από τις 5,8 εκατ δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1), έχουν υποβληθεί σχεδόν 3,2 εκατ. Απομένουν δηλαδή 2,6 εκατ δηλώσεις, με την προθεσμία να λήγει στις 30 Ιουνίου!

Στη μια εβδομάδα που απομένει είναι σίγουρο ότι το σύστημα Taxis δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος των δηλώσεων, αν φυσικά οι φορολογούμενοι προχωρήσουν στην υποβολή τους!
Μάλιστα, στο Υπουργείο Οικονομικών υπήρξε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα, αφού καθημερινά θα πρέπει να υποβάλλονται πάνω από 370.000 δηλώσεις την ημέρα! Το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία παράταση στις φορολογικές δηλώσεις.
Ο λόγος είναι ότι ο κόσμος άκουσε για παράταση και "χαλάρωσε" τονίζουν πηγές του Υπουργείου, πιστεύοντας η νέα προθεσμία θα παει μέχρι σχεδόν τα τέλη Ιουλίου.

Η παράταση
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση θα δοθεί μέχρι τις 20-23 Ιουλίου, αν και θα ανακοινωθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ο λόγος απλός: αν ο κόσμος επαναπαυθεί και σπεύσει να υποβάλλει τη δήλωση τις τελευταίες ημέρες, τότε το Taxis θα πέσει, ενώ θα έχει περάσει μια περίοδος χαλαρότητας στο
σύστημα.
Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ! Στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης για τα εκκαθαριστικά!

Αδιαφορούν ή ποντάρουν σε παράταση;
Το Taxis έχει αρχίσει να κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα. Από την περασμένη Τρίτη η ροή υποβολής των δηλώσεων βρίσκεται σχεδόν στις 100.000 ημερησίως, ενώ υπήρξε και μέρα που έπεσε σε πενταψήφιο νούμερο.
Το ανησυχητικό για το Υπουργείο έχει να κάνει με τα έσοδα που έρχονται από τα εκκαθαριστικά της εφορίας. Αν ο κόσμος δεν υποβάλλει δηλωση και γράψει στα παλαιά των υποδημάτων του την εφορία, τότε θα πρέπει να καταστρώνει σχέδιο "Β" για να καλυφθεί η τρύπα!

Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις
Κύκλοι του υπουργείου προειδοποιούν ότι όσοι δεν υποβάλλουν τη δήλωση μέσα στην προθεσμία, θα έρθουν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα και τις κυρώσεις που επιβάλλει ο νόμος.
Οι αποδείξεις δεν θα μετράνε, ενώ θα υπάρξει και πρόστιμο. Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο είναι για το θέμα της μείωσης φόρου. Φέτος δεν υπάρχει αφορολόγητο, αλλά μείωση του φόρου κατά 2.100 ευρώ μέχρι τις 26.000 ευρώ.

Δεν έχει ξαναγίνει!
Το ευτράπελο της όλης ιστορίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάθε χρόνο το Taxis έπεφτε τέτοιο καιρό, όσο δηλαδή πλησιάζουμε στη λήξη της προθεσμίας, λόγω υπερφόρτωσης. Τώρα, όχι μόνο δεν έχει βάρος, αλλά δεν κινείται καν στο όριο αντοχής του!

Νέα έκκληση
Το υπουργείο με νέα ανακοίνωσή του καλεί τους φορολογούμενους να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Παράλληλα, προειδοποιεί πως «οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα προκαλέσει προβλήματα στη νέα εκκαθάριση του κοινωνικού μερίσματος με τα στοιχεία για το 2013, όπως και στην χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος».

Προτείνουν και ώρες υποβολής!
Το Υπουργείο μάλιστα, φτάνει στο σημείο να προτείνει στους φορολογούμενους ώρες κατά τις οποίες το φορτίο στο σύστημα Taxis είναι χαμηλό.
Συγκεκριμένα:
από τις 9.30 το βράδυ μέχρι τις 9.30 το πρωί και
από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα

Εννοείται πως στο Υπουργείο γνωρίζουν ότι οι 2,5 εκατ. σχεδόν φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλλει ακόμα τη δήλωσή τους, δεν έφτασαν μέχρι εδώ αγνοώντας τις επιπτώσεις, όπως επίσης και το αν το σύστημα αντέχει ή όχι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)