Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς & Θαυματουργός Εφραίμ


 Ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Αττικής (από τον 10ο αιώνα) είναι αυτό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όρος των Αμώμων ( Νέα Μάκρη). Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας έγιναν στο μοναστήρι βάρβαρες σφαγές,  ένας από τους μάρτυρες ήταν  ο κατά κόσμο Κωνσταντίνος Μόρφης ,ο Άγιος Εφραίμ ο θαυματουργός.

Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Οσιομάρτυρα Εφραίμ βρέθηκε θαυματουργικά πριν μερικές δεκαετίες. Το 1945 η οσιότατη μακαριστή μοναχή Μακαρία (κοιμήθηκε το 1999) πήγε στα ερείπια της αρχαίας μονής του Ευαγγελισμού του Όρους Αμώμων, στις βορειανατολικές υπώρειες του Πεντελικού. Από θεία παρόρμηση, διαμόρφωσε ένα κελάκι εκεί και άρχιζε να καθαρίζει τα ερείπια του παλαιού Ναού για να τον ανακατασκευάσει. Εκεί πολλές φορές διαλογιζόταν ότι σε εκείνα τα χώματα είχαν ζήσει κατά την πάροδο των αιώνων άγιοι Μοναχοί και προσευχόταν να "γνωρίσει ή να της φανερωθεί κάποιος από αυτούς".
Μια φωνή στην αρχή σιγανή αλλά με τον καιρό δυνατότερη στην ψυχή της, της έλεγε "Σκάψε και θα βρεις αυτό που επιθυμείς"..
Τελικά η  εύρεση των μαρτυρικών και χαριτόβρυτων λειψάνων του Αγίου έγινε στις 3 Ιανουαρίου 1950 μ.Χ.
Εδώ σε αυτό το Μοναστήρι "κοιμάται" και ο σύγχρονος  Αγιογράφος και λογοτέχνης ο μοναδικός...Φώτης Κόντογλου..
-------------------------


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)