Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Γιατί 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν δήλωση

Γιατί 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν δήλωσηΚάτι λιγότερο από τέσσερις ημέρες απομένουν μέχρι να λήξει η επίσημη προθεσμία του Υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί σχεδόν 2,5 εκατ. δηλώσεις, γεγονός που προβληματίζει έντονα το οικονομικό επιτελείο.
Είναι αδιαφορία των πολιτών, με ένα νέο κίνημα «δεν υποβάλω δήλωση», αφού ο κόσμος έχει κουραστεί από τους φόρους, τις απειλές και το κυνηγητό της εφορίας; Πιστεύει ότι πλέον δουλεύει για να του τα παίρνει το κράτος; Έχει να κάνει και με 40-50 ευρώ που θα δώσουν σε ένα λογιστή για να τους κάνει τη δήλωση, χρήματα που απλά ..δεν έχουν; Γιατί επίτηδες το σύστημα έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο, που το βάρος έπεσε αναγκαστικά πάνω στους λογιστές, οι οποίο βάζουν και το όνομά τους στην κάθε δήλωση, ώστε το κράτος να ξέρει ποιος έκανε τον έλεγχο πριν την υποβολή. 

Είναι φόβος ότι θα κληθεί να πληρώσει τεράστιους φόρους. Γιατί με ένα μισθό της πείνας που μπορεί να παίρνει, όποιος φόρος και να του βγει, ακόμα και 200 ευρώ, στα μάτια του φαντάζει υπέρογκος. Τον φοβίζει ότι αν του έρθει

χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα τον απειλήσουν με κατασχέσεις; 

Μήπως είναι και ο παραλογισμός του κράτους, ζητώντας να υποβληθούν δηλώσεις με το Taxis να έχει ένα σωρό λάθη; Εκτός από τις βεβαιώσεις αποδοχών που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν λάθος και καθυστέρησαν να μπουν στο σύστημα, οι τόκοι καταθέσεων ήρθαν λάθος από τις τράπεζες, το σύστημα ζητά λεπτομέρειες που οι φορολογούμενοι δεν έχουν (πχ. ζητά όνομα πατέρα της αποκλειστικής νοσοκόμας που μπορεί να πλήρωσε το 2013, αλλά η απόδειξη παροχής εννοείται πως δεν γράφει κάτι τέτοιο και τώρα θα πρέπει να ψάξει να βρει την αποκλειστική για να τη ρωτήσει το ..όνομα του πατέρα της!).
Απίστευτα πράγματα στην Ελλάδα του 2014, που θέλουμε να λεγόμαστε και σύγχρονο κράτος. 

Παρατείνουν την ..παράταση
Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει καλά ότι δεν μπορούν να υποβληθούν όλες αυτές οι δηλώσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου. Και να ήθελαν δηλαδή οι πολίτες, δεν βγαίνουν τα νούμερα, αφού θα πρέπει να κατατίθενται σχεδόν 550-560.000 αιτήσεις την ημέρα ή 22-23.000 αιτήσεις την ώρα όταν το σύστημα Taxis αντέχει μέχρι 17.000 / ώρα. Με αυτό το σκεπτικό όμως, θα πρέπει τα άγρια ξημερώματα λογιστές, φοροτεχνικοί και φορολογούμενοι να δουλεύουν στο «φουλ»!

Έτσι, είναι βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση, μόνο που θα ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή. Ο λόγος; Φοβούνται ότι αν την ανακοινώσουν νωρίτερα, ο κόσμος θα χαλαρώσει και πάλι και ενδέχεται να πέσουν όλοι πάνω στο σύστημα την τελευταία στιγμή. Αν το Taxis «κρασάρει» μέσα στον Ιούλιο (η παράταση θα δοθεί για μέχρι τις 15 ή 20 Ιουλίου) δεν τους παίρνει ο χρόνος να δώσουν και νέα παράταση, αφού στις 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση των εκκαθαριστικών!

Παράταση με βάση τον ΑΦΜ!

Μια από τις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί μεν η παράταση μέχρι τα μέσα Ιουλίου, αλλά η ημερομηνία να μην είναι ίδια για όλους. Σκέφτονται να επαναφέρουν την πρακτική που ακολουθούνταν μέχρι πρότινος, δηλαδή, προθεσμία με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογουμένων. Με αυτό τον τρόπο, θα αναγκάσει τον κόσμο να υποβάλλει δήλωση μέσα σε συγκεκριμένες μέρες. 

Την ίδια ώρα, θα δοθεί παράταση και για την υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε1. Τι θέλει να κάνει το οικονομικό επιτελείο; Να αφήσει το περιθώριο στους φορολογούμενους να υποβάλλουν δήλωση μια την ένδειξη «επιφύλαξη», για τις περιπτώσεις που έχουν απορίες και το ίδιο το σύστημα δεν τους βοηθά. Π.χ. οι μισθωτοί με μπλοκάκι θα πρέπει να υποβάλλουν και δήλωση Ε3 ή μόνο Ε1; Θα υποβάλλουν μηδενικό Ε3;

Τι τους λέει το Υπουργείο; Υποβάλλεται τη δήλωση με επιφύλαξη και μετά περάστε από την εφορία για να δείτε μαζί με τον έφορο τι μπορείτε να κάνετε.. 

Έτσι, αν λύσουν το θέμα στις κατά τόπους ΔΟΥ, θα μπορέσουν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο και χωρίς να έχουν άλλες κυρώσεις.


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)