Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

''H AΛΗΘΙΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΞΙΩΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ''...

«Μια αληθινή δημοκρατία, λοιπόν, αξιώνει ανεξάρτητα δικαστήρια, δικαστές και εισαγγελείς, ικανούς να υπερασπίζονται και να προστατεύουν τους πολίτες και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εγρήγορσης...
για τα θεμελιώδη δικαιώματα, προς εδραίωση της δημοκρατίας».

Αυτό τονίζουν οι Ευρωπαίοι δικαστές  σε ψήφισμά τους που είχε ως αποδέκτες το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, η  Ένωση Δικαστών «Ευρωπαίοι Δικαστές για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες»-MEDEL εξέδωσε ψήφισμα  το οποίο υπογράφουν  νομικοί από είκοσι δικαστικές οργανώσεις των  χωρών –μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εν λόγω ψήφισμα εκδόθηκε με αφορμή  την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Ευρώπη, στις 23 Μαΐου.

Στο επίμαχο ψήφισμα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της «Εταιρείας  Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για την Δημοκρατία και τις Ελευθερίες», επισημαίνεται μεταξύ των άλλων, ότι  «αποτελεί θεμελιώδη αρχή, να διασφαλίζεται στους ευρωπαίους πολίτες να μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους έχοντας πρόσβαση σε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα».
Αυτό, υπογραμμίζει το ψήφισμα, «απαιτεί δημοκρατική νομική καλλιέργεια, ικανή να υπερασπίζεται τα θεμελιώδη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλά και απόλαυση κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών συνθηκών τέτοιων, που να επιτρέπουν στους πολίτες ελεύθερες και συνειδητές επιλογές» και προσθέτει:

«Αν και τα δικαιώματα αυτά θεωρούνται από τους ευρωπαίους πολίτες ως σύμφυτα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως δεδομένα, καθώς αυτά βρίσκονται σε κίνδυνο από οργανωμένα συμφέροντα, που επιχειρούν ακόμα και να θέσουν σε ίση μοίρα τα κυρίαρχα κράτη με ιδιωτικές εταιρείες» και  «έτσι, το δικαίωμα σε ανεξάρτητο δικαστήριο αποτελεί και αυτό, υπ’ αυτήν την έννοια, ένα θεμελιώδες δικαίωμα».

Και καταλήγει το ψήφισμα: «Η Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να κτιστεί πάνω στα πολιτικά δικαιώματα, που υλοποιούνται και εφαρμόζονται από μιαν ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και όχι απλώς πάνω στην απορρύθμιση των αγορών».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)