Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Καυγάς στη Βουλή: Πήγαν να περάσουν στα μουλωχτά τροπολογία για τα ναυπηγεία

Άγρια κόντρα Βρούτση-Λαφαζάνη σχετικά με τροπολογία για τα ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλεσε τον υπουργό "αρχιπραξικοπηματία" 



Με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να διαβεβαιώνει ότι δεν θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία ούτε ένα ευρώ και ότι παρέχονται όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες στο Δημόσιο και με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι δεν εξασφαλίζει τους εργαζόμενος ούτε την πληρωμή των οφειλών, αλλά να ψηφίζει «παρών», ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία με την οποία παρέχεται στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερ
ότητας έως τις 30 Ιουνίου του 2017.


Με την τροπολογία, όπως τονίζεται, η κυβέρνηση σταθμίζοντας την ηγετική θέση του ναυπηγείου στην οικονομική και εμπορική ζωή της χώρας και τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις του, παρέχει την ασφαλιστική ενημερότητα κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας υπό την προϋπόθεση της μηνιαίας καταβολής ποσού που αντιστοιχεί στο 0,70% των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών περιόδων απασχόλησης μέχρι τις 30/4/2014 με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις, τα οποία κεφαλαιοποιούνται την ίδια ημερομηνία, καθώς και της καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1/5/2014 και εφεξής.
«Δεσμεύομαι ότι με την διάταξη αυτή τα Ταμεία και το Δημόσιο δεν χάνουν ούτε ένα ευρώ. Το Νεώριο μετά το 2017 είτε θα ρυθμίσει τις οφειλές του είτε θα υπάρξουν αναγκαστικά μέτρα από τον ασφαλιστικό φορέα» τόνισε ο υπουργός Εργασίας εισηγούμενος στην Ολομέλεια τη ρύθμιση και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκρισία».
Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε πως, αν η ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων, θα μπορούσε το κόμμα του να τη στηρίξει, αλλά, όπως διερωτήθηκε «ποια είναι η εξασφάλιση ότι δεν θα κάνετε τη ρύθμιση και μετά δεν θα αρχίσουν οι απολύσεις;». «Πελατειακές σχέσεις, ρουσφετολογικά παιχνίδια με τους ιδιοκτήτες, σκάνδαλα και μίζες είναι το σχέδιό σας» για τη ναυπηγοεπισκευαστική και τη ναυπηγοκατασκευαστική βάση της χώρας, ανέφερε προς τα κυβερνητικά έδρανα.
«Τι είναι καλύτερο; Να κλείσει το Νεώριο ή να υπαχθεί στο άρθρο 99, ή να υπάρξει ρύθμιση;» έθεσε το ερώτημα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου εξηγώντας πως δεν υπάρχει καμία διαγραφή οφειλών και πως δίνεται αναστολή.
«Σε μία καθαρή, στοχευμένη διάταξη που προσπαθεί να κρατήσει στη ζωή μία επιχείρηση που έχει ιδρυθεί από το 1861, τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα του Αιγαίου, κάνουμε μία παρέμβαση να την κρατήσουμε ζωντανή, και ακούμε να τοποθετούνται συνάδελφοι με τέτοιο υποκριτικό τρόπο» απάντησε ο υπουργός Εργασίας Ιω. Βρούτσης, οποίος άσκησε σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη γενικότερη τοποθέτηση του κόμματος επί των ασφαλιστικών και των μισθολογικών ζητημάτων.
Λαφαζάνης: Παίζετε βρώμικο ρόλο
«Δουλεύετε τους Έλληνες ψιλό γαζί. Θέλετε να κυβερνήσετε λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό και εξαπατώντας ειδικά τους νέους. Η πρότασή σας κοστολογείται 12 δισ. ευρώ. Πού θα βρείτε τα λεφτά; Είστε επικίνδυνοι» είπε ο κ. Βρούτσης καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να έρθει στη Βουλή σε διάλογο και να απαντήσει συνολικά για τα κρίσιμα αυτά θέματα και καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι κρύβεται γιατί δεν έχει προτάσεις. Ταυτοχρόνως ανέφερε ότι στο ασφαλιστικό «τα πράγματα βρίσκονται πλέον σε μία αρμονική ισορροπία» και ότι «το συνταξιοδοτικό σύστημα πατάει στα πόδια του». «Παίζετε βρώμικο ρόλο, είστε αρχιπραξικοπηματίας μίας κυβέρνησης που έχει κουρελιάσει όλη την εργατική νομοθεσία» απάντησε ο κ. Λαφαζάνης.
Η κατάθεση της τροπολογίας, πάντως, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και την παιδική πορνογραφία -το οποίο ψηφίστηκε την Πέμπτη και στα άρθρα του- προκάλεσε τις αντιδράσεις και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία έκαναν λόγο για άσχετη ρύθμιση με την οποία και πάλι παρακάμπτεται η ορθή κοινοβουλευτική πρακτική. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» ενώ το ΚΚΕ «όχι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)