Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Μυρίζει μπαρούτι η έκθεση της Κομισιόν: Ερχονται ανατροπές σε ΦΠΑ και φορολογία εισοδήματος

Μυρίζει μπαρούτι η έκθεση της Κομισιόν: Ερχονται ανατροπές σε ΦΠΑ, φορολογία εισΜυρίζει... «μπαρούτι» η Εκθεση της Κομισιόν, καθώς πίσω από τα «εύγε» και τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, υπάρχουν τα πρώτα και μάλιστα εμφανέστατα σημάδια ανατροπών στη φορολογία. Κατ' αρχήν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φρόντισε να συμπεριλάβει ειδικό... αφιέρωμα στο ελληνικό σύστημα ΦΠΑ, επιστρέφοντας στις συστάσεις περί ριζικών αλλαγών στους συντελεστές αλλά και στις ισχύουσες απαλλαγές, που είχε φροντίσει να κάνει από την αρχή του Προγράμματος.


Συγκεκριμένα, διαπιστώνει ότι ο συντελεστής απόδοσης είναι μόλις 40%, κάτι που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση χάνονται περίπου 10 δισ. ευρώ, από τα έσοδα που θα έπρεπε να εισπράττει το Δημόσιο. Το κακό είναι ότι η Κομισιόν θεωρεί ότι η αιτία αυτών των απωλειών δεν είναι μόνο η υψηλή φοροδιαφυγή, ειδικά από το 2009 και μετά, αλλά και η πολυπλοκότητα του συστήματος, η οποία συνίσταται στη πρόβλεψη πολλών και διαφορετικών συντελεστών για προϊόντα, υπηρεσίες αλλά και περιοχές.

Με αυτόν τον εύσχημο τρόπο η Κομισιόν βάζει στο στόχαστρο τους πολύ χαμηλούς συντελεστές που ισχύουν π.χ. για τα βιβλία και πολύ περισσότερο τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου! Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι έπεται, η επικαιροποίηση του Μνημονίου προβλέπει επανεξέταση του ισχύοντος πλαισίου για τον ΦΠΑ εντός του Ιουνίου.

Τι θα αλλάξει στην έκτακτη εισφορά
Αλλαγές έρχονται και στην έκτακτη εισφορά, η επέκταση της οποίας έχει συμφωνηθεί έως το 2016 αλλά μόνο στα... χαρτιά, αφού η κυβέρνηση έχει αποφύγει έως τώρα να νομοθετήσει. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ για μια ακόμα φορά η Κομισιόν αναφέρεται στη δέσμευση της Αθήνας να κάνει ό,τι πρέπει για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων, κάνοντας ρητή αναφορά στη χρονική επέκταση της έκτακτης εισφοράς, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι όταν θα ξεκινήσει η επεξεργασία του Προϋπολογισμού του 2015, δηλαδή το Φθινόπωρο, θα εξεταστεί εάν... χρειάζεται να νομοθετηθεί η παράταση της έκτακτης εισφοράς.

Σύμφωνα, πάντως, με το Μνημόνιο, μαζί με την επέκταση της έκτακτης εισφοράς, θα γίνει και ο επανασχεδιασμός της, με στόχο να αποφευχθούν εφεξής οι όποιες απώλειες, αναφορά που παραπέμπει στην αλλαγή του τρόπου παρακράτησης της εισφοράς για εισοδήματα από άλλες πηγές πλην μισθών και συντάξεων.

Αινιγματική χαρακτηρίζεται η ειδική αναφορά και στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, καθώς παρά τον υψηλό δείκτη εισπραξιμότητας των φόρων ακινήτων το 2013- που μάλλον εξέπληξε την Τρόικα- είναι διάχυτη η αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα του νέου Φόρου. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ενώ το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει έσοδα 2,650 δισ ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, η Κομισιόν εκτιμά ότι τα έσοδα θα περιοριστούν στα 2,424 δισ ευρώ, εκτίμηση που οδηγεί σε "κενό" περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Την... κρυάδα επιχειρεί να εξισορροπήσει η ρητή και ειδική αναφορά σε μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 2015, αν όλα πάνε καλά. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι εάν συνεχιστεί η υπεραπόδοση των φορολογικών μέτρων και επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε κατόπιν συνεννόησης με την Τρόικα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών, στοχεύοντας παράλληλα στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)