Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Απόλυτες εξουσίες στο ΤΑΙΠΕΔ με «φωτογραφική» διάταξη για ΟΛΠ

Απόλυτες εξουσίες στο ΤΑΙΠΕΔ για τις διαδικασίες που θα ακολουθεί στην πώληση περιουσίας του δημοσίου δίνει το πολυνομοσχέδιο.

Και αυτό διότι πλέον μπορεί να αποφασίζει να πουλά πλέον ουσιαστικά χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες και μια απλή προφορική γνώμη Συμβούλου ή Παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να εφαρμόζει διαδικασίες βιβλίου προσφορών με ή χωρίς αναδοχή από ΕΠΕΥ για εισηγμένες εταιρίες αλλά ακόμα και να αποδέχεται δημόσιες προτάσεις που υποβάλλονται. Ειδικά η τελευταία τροποποίηση έχει σημασία εν όψει της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ δεδομένου ότι πλέον με τις νέες διατάξεις αντί για αποτίμηση για τα εύλογο μιας συναλλαγής μπορεί να λαμβάνεται γνωμοδότηση ( όχι αποτίμηση) από πιστωτικό ίδρυμα ή ΑΕΠΕΥ.
Ταυτόχρονα το ΤΑΙΠΕΔ στο εξής δεν θα είναι υποχρεωμένο να δίνει λογαριασμό για τον τρόπο που αναθέτει εργασίες σε τρίτους.



Αναλυτικότερα με τη διάταξη που τροποποιεί τον υφιστάμενο νόμο 3986/2001 για τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται ότι «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων αποφασίζει για την ειδικότερη μορφή της διαδικασίας εξεύρεσης αντισυμβαλλομένων, λαμβάνοντας υπόψη τα συναλλακτικά ήθη σε αντίστοιχες συναλλαγές διεθνώς, τις ιδιαιτερότητες κάθε περιουσιακού στοιχείου, την ύπαρξη και τα χαρακτηριστικά του επενδυτικού ενδιαφέροντος και όσα άλλα στοιχεία κρίνει σημαντικά για την βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου και τηρώντας σε κάθε περίπτωση τους κανόνες του ενωσιακού δικαίου για τη σύναψη συμβάσεων που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των οδηγιών περί δημοσίων συμβάσεων, όπως οι κανόνες αυτοί αποτυπώνονται στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ερμηνευτική Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2006/C 179/02.».

Επιπλέον ορίζεται ότι «Για την πώληση μετοχών που είναι εισηγμένες σε Οργανωμένη Αγορά ή εισάγονται σε Οργανωμένη Αγορά κατά την έννοια του νόμου 3606/2007 (Α' 195), παράλληλα με την πώληση το Ταμείο δύναται επίσης να αναθέτει σε πιστωτικά ιδρύματα ή ΕΠΕΥ την εξεύρεση αγοραστών μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών με ή χωρίς την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων ή ΕΠΕΥ να αγοράσουν τις μετοχές που τυχόν δεν θα διατεθούν.. Το Ταμείο δύναται να αποδέχεται δημόσιες προτάσεις που υποβάλλονται σύμφωνα με τον ν. 3461/2006 (Α' 106).
ΝΙΚ




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)