Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Σόιμπλε: «Δεν θα ήθελα να εφαρμόσω στη Γερμανία όσα πέρασε η Ελλάδα»


Σόιμπλε: «Δεν θα ήθελα να εφαρμόσω στη Γερμανία όσα πέρασε η Ελλάδα»«Σημαντική πρόοδο» στον μακρύ της δρόμο προς την ανάκαμψη έχει επιτύχει η Ελλάδα, δήλωσε την Παρασκευή από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι «αυτό δεν θα το θεωρούσε κανείς δυνατό πριν από δύο χρόνια», αλλά και ότι «η Ελλάδα παραμένει "με διαφορά" η πιο δύσκολη χώρα».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ακόμη ότι «η εσωπολιτική στήριξη στην Ελλάδα είναι εύθραυστη» και αναφέρθηκε στην περαιτέρω επιβάρυνση της Ελλάδας από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών, που έχει ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια ξενοφοβίας από κόμματα της δεξιάς.


«Η Ελλάδα αναγκάστηκε να εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις, ως μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης και οι κοινωνικές επιπτώσεις σίγουρα δεν ήταν ασήμαντες. Δεν θα ήθελα να έπρεπε να εφαρμόσω ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Γερμανία. Αυτό που πρέπει να υπομείνουν οι Ελληνες είναι απίστευτο. Τα πράγματα κινούνται, αλλά ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος», δήλωσε ο Σόιμπλε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και εξέφρασε τον τεράστιο σεβασμό του προς τους Ελληνες που υποφέρουν λόγω των «απαραίτητων μέτρων λιτότητας».

Ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ακόμη ότι ήταν ξεκάθαρο, παρά τις διαφωνίες πολλών, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνο με ένα τεράστιο «κούρεμα» του χρέους της, της τάξης του 53%, το οποίο, όπως είπε, αποτέλεσε τη βάση για το πρόγραμμα διάσωσης.

«Το ελληνικό ποτήρι πριν από δύο χρόνια δεν ήταν μισογεμάτο ή μισοάδειο, αλλά σχεδόν άδειο. Τώρα είναι μισογεμάτο», πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός και τόνισε ότι πρέπει πολλά να γίνουν, ενώ σημείωσε ότι «η εσωπολιτική στήριξη είναι εύθραυστη», αναφέροντας ότι αυτό το επισημαίνει ξανά και ξανά και ο έλληνας Πρωθυπουργός και πρέπει να το λάβει κανείς υπόψη του.

Απαντώντας πάντως σε ερώτηση σχετικώς με το τι θα συμβεί εάν στην Ελλάδα αναλάβουν την διακυβέρνηση πιο ακραίες δυνάμεις και εάν θα χαθούν τα χρήματα που έχουν ήδη επενδυθεί, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Στην πολιτική έχει κανείς καθημερινά να αντιμετωπίσει νέα ζητήματα. Πάντα μπορεί αύριο να συμβεί κάτι. Και η κρίση στη Lehman Brothers έφερε για τη Γερμανία το 2009 κάτι που δεν θεωρούσαμε ότι μπορούσε να συμβεί, μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 5,1%.

Σε σύγκριση με αυτό, αυτό που υπάρχει κίνδυνος να μας συμβεί εξαιτίας της Ελλάδας, είναι διαχειρίσιμο. Κάνουμε, όμως, τα πάντα ώστε το θέμα να μην φθάσει εκεί» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει τεράστια προσπάθεια και πρέπει να εξηγείται στους Έλληνες ξανά και ξανά ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο, προς την σωστή κατεύθυνση». Επισήμανε μάλιστα ότι σε κάθε περίπτωση στην Ελλάδα η Βουλή αποφάσισε υπέρ της συνέχειας, έστω και με ισχνή πλειοψηφία.

«Η Ελλάδα, όμως, υποφέρει και από τη μετανάστευση από την Αφρική», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημείωσε ότι χρειάζεται η στήριξη και η αλληλεγγύη της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των μεταναστών. «Αυτή είναι και μια αιτία της πολιτικής αστάθειας που εκμεταλλεύονται πάντα τα δεξιά κόμματα και καλλιεργούν την ξενοφοβία. Η Ευρώπη πρέπει να έχει πολιτική ένταξης για πρόσφυγες και μετανάστες. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν συνίσταται μόνο στο να ξοδεύει κανείς χρήματα που δεν έχει. Έτσι δημιουργούνται τα χρέη. Πρέπει, όμως και να εξηγείς γιατί κάποιες πολιτικές έχουν λόγο ύπαρξης», είπε.

Αναφερόμενος γενικά στην κρίση του ευρώ, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι, παρά τα προβλήματά της, η ευρωζώνη έχει πάψει να αποτελεί τον πρώτο κίνδυνο για τη διεθνή οικονομική σταθερότητα και σημείωσε ότι η Ευρώπη επέστρεψε από την κρίση χάρη στη γερμανική συνταγή των μεταρρυθμίσεων. «Παρ' όλα τα σενάρια για το τέλος του κόσμου, οδηγήσαμε το ευρώ έξω από την κρίση. Η Ευρώπη δεν είναι πλέον το επίκεντρο της ανησυχίας για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την έξοδο της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης.

Απαντώντας, ωστόσο, σε ερώτηση σχετική με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ισπανία και στην Ελλάδα, παραδέχθηκε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και απομένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά υπεραμύνθηκε της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής και τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε κατά την τρίτη θητεία της καγκελαρίου Άνκελα Μέρκελ.

«Η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει μια προτεραιότητα», δήλωσε και επανέλαβε ότι το Βερολίνο θα μείνει προσηλωμένο στον στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015 και για μηδενικό νέο δανεισμό. Υποστήριξε μάλιστα ότι η δημοσιονομική εξυγίανση βοήθησε τη Γερμανία να βγει ισχυρότερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση και προέτρεψε τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη να συνεχίσουν στον δρόμο της περικοπής των δαπανών.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)