Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΔΝΤ: Συγγνώμη λάθος, αλλαγή διασώσεων

Ο Ντέιβιντ ΛίπτονΝέα κόντρα ανοίγει μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Βερολίνου για τις διασώσεις τραπεζών μετά το πάθημα της “ελληνικής τραγωδίας”. Το ΔΝΤ προωθεί σχέδιο που θα προβλέπει την άμεση επιβολή ζημιών στους ομολογιούχους την επόμενη φορά που χώρα της ευρωζώνης ζητήσει βοήθεια. Ο Ντέιβιντ Λίπτον Το ΔΝΤ πεπεισμένο για τη λαθεμένη πρακτική που εφαρμόστηκε σε περιπτώσεις υπερχρεωμένων χωρών που προσέφυγαν σε πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νew York Times», θεωρεί αναποτελεσματικές τις περιοριστικές πολιτικές λιτότητας, όπως τις αξιώνει το Βερολίνο. 


Θεωρεί ως ατυχή στρατηγική τη δημοσιονομική πειθαρχία που πέφτει όλο το βάρος της ανάκαμψης στις «πλάτες» χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία και προθεό ως νέο μοντέλο διάσωσης την εξ αρχής επιβολής ζημιών στους ομολογιούχους. 

Ζητά στην ουσία να μοιραστούν τα βάρη. Ωστόσο, αυτή η γραμμή δεν είναι και εντελώς διαφορετική από τους νέους κανόνες που θεσπίζονται στα πλαίσια της τραπεζικής ενοποίησης στην ΕΕ, οι οποίες προβλέπουν πληρωμές των τραπεζικών... κενών, από επενδυτές, ομολογιούχους, για να καταλήξουν στους καταθέτες... αλά κυπριακά (άνω των 100.000 ευρώ προς το παρόν) και παράλληλα προγράμματα λιτότητας ανάληψης τραπεζικού κινδύνου από το δημόσιο. 

Το δημοσίευμα κάνει μνεία στη λαθεμένη εκτίμηση της ελληνικής ύφεσης και στη σθεναρή άρνηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συμμετέχουν στην απομείωση του κόστους δανεισμού τους προς την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι την εν λόγω πρόταση υπέβαλλε μια ομάδα κορυφαίων αξιωματούχων του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον πρώτο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον.
 
Εντούτοις, η νέα πρόταση που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, δεν απολαμβάνει και πολύ διαφορετικής αντιμετώπισης, καθώς Ευρωπαίοι αλλά και Αμερικανοί παίκτες των αγορών αντιτίθενται στην υιοθέτηση μίας τέτοιας πρακτικής που θα επέβαλε ζημίες και στους ομολογιούχους. 

Παράγοντες από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τις χρηματοοικονομικές αγορές προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στις ήδη ευάλωτες αγορές της Ευρώπης, ενώ σε ό,τι αφορά στις αντιδράσεις από πλευράς των Ευρωπαίων, πρωτοστατεί η Γερμανία.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)