Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Φωτιά η αμόλυβδη +14% ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα παραμένει και σήμερα, μετά τη μείωση του πληθωρισμού στη χώρα (όταν στην Ευρώπη ακόμα αυτός αυξάνεται), 13,8% υψηλότερη της μέσης ευρωπαϊκής και είναι η τέταρτη υψηλότερη μεταξύ των 28 χωρών-μελών μετά τις τιμές της Ολλανδίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, από τα επίπεδα των οποίων υπολείπεται κατά 3,5% περίπου.
 
  Η τελική τιμή λιανικής στην αμόλυβδη καθορίζεται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, το ΦΠΑ και το περιθώριο κέρδους πέραν του κόστους του πετρελαίου (κοινό για όλους).
Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση έχει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (40% της τελικής τιμής), ο οποίος στην Ελλάδα είναι ο τέταρτος υψηλότερος σε όλη την Ευρώπη. Την ίδια σειρά κατάταξης έχει και ο ΦΠΑ στην Ελλάδα, αλλά με πολύ μικρότερη διαφορά από τις άλλες χώρες όπου είναι υψηλότερος.
Ακόμη, όμως, και στο περιθώριο κέρδους η Ελλάδα εμφανίζεται να βρίσκεται 5,5% πάνω από τον αστάθμητο μέσον όρο της Ε.Ε.-«28». 






Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
Πριν λίγα χρόνια ο χονδροειδέστατος τότε υπουργός οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωνε ειρωνικά ότι η Ελλάδα είχε την πιο φθηνή βενζίνη στην ευρωζώνη, τώρα που έχουμε την μεγαλύτερη τι έχει να πει;
Η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο διαφορετική, οι συγκρίσεις στις τιμές της βενζίνης πρέπει να γίνουν με την ίδια ποιότητα της, επειδή στην Ευρώπη δεν υπάρχει απλή αμόλυβδη μόνο αυτή των 98 ή 100 οκτανίων, έτσι οι διαφορές είναι ακόμα μεγαλύτερες  από αυτές που αναφέρονται στους πίνακες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)