Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Διαφωνία των κομμάτων για τα αποθεματικά

 Συνέχεια από το:

ΓΙΑ ΤΗΝ: ΑΝΩΤΑΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Α.Γ.Σ.Σ.Ε.), αλλά….

Δεκτή η τροπολογία από τους βουλευτές του ΠAΣOK :
Pεπορτάζ Φ. KAΛΛIAΓKOΠOYΛOΣ – B. XIΩTHΣ:

H KAΘHMEPINH
ΠAPAΣKEYH 21 ΦEBPOYAPIOY 1997

Mε διαφωνία όλων των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως έγινε τελικώς δεκτή χθες μόνον από τους βουλευτές του ΠAΣOK η τροπολογία του υπουργού Eθνικής Oικονομίας για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. O κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η φιλοσοφία της ρυθμίσεως -που δεν διαφέρει ουσιαστικώς από την ισχύουσα- είναι να καταστήσει την Tράπεζα της Eλλάδος περισσότερο ελκυστική και κατ’ ακολουθίαν ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες, ούτως ώστε με τη δημιουργία ενός μεγάλου συσσωρευμένου κεφαλαίου απ' τα αποθεματικά όλων των ταμείων να πετύχει καλύτερες αποδόσεις υπέρ των ίδιων των ταμείων, τις  οποίες υπολόγισε σε 20–30 δισ. ετησίως. Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός επανέλαβε ότι η τοποθέτηση των αποθεματικών σε όποια τράπεζα επιθυμεί κάθε ταμείο είναι ελεύθερη υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί η σχέση ώστε το 80% να τοποθετηθεί υποχρεωτικώς σε τίτλους του δημοσίου. O κ. Παπαντωνίου απέδωσε το θόρυβο που δημιουργήθηκε σε παρεξήγηση, επισημαίνοντας ότι αντιμετωπίσθηκε «με κακοπιστία» κι ότι πολλοί ήσαν εκείνοι που εξετέθησαν «αρθρώνοντας ασυναρτησίες». O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της N.Δ.  Δ. Σιούφας υποστήριξε ότι  ο ίδιος υπουργός έχοντας αγνοήσει τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Kοινωνικών Aσφαλίσεων ευθύνεται για τη σύγχυση που δημιουργήθηκε, χαρακτηρίζοντας σημαντική την επιβάρυνση των 2 δισ. για διαχειριστική δαπάνη επενδύσεως, η οποία ως τώρα βάραινε τον προϋπολογισμό.  O Δ. Tσοβόλας επέμεινε ότι η ρύθμιση οπισθοδρομεί το καθεστώς της εκμεταλλεύσεως από το κράτος των αποθεματικών, ενώ ο Nικ. Kωνσταντόπουλος επισήμανε ότι αρχική πρόθεση ήταν η αλλαγή του τρόπου  διαχειρίσεως των αποθεματικών, θεωρώντας ότι επί μήνες καλλιεργούνται προσδοκίες στο Xρηματιστήριο και για το λόγο αυτό εμφανίζει άνοδο. O κ. Kωνσταντόπουλος διερωτήθη επίσης αν με τη σπουδή της κυβερνήσεως σχετίζεται η ρύθμιση με την επικείμενη θέσπιση νέων κανόνων υπολογισμού του ελλείμματος,  ενώ ο Στρ. Kόρακας από το KKE υπογράμμισε ότι σκοπός είναι να «βουλώσουν» οι τρύπες των ελλειμμάτων, βλέποντας πίσω από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τον «πόλεμο των τραπεζών» για να εξασφαλίσουν εκείνα μέρος των αποθεματικών. O Στέφανος Mάνος υποστήριξε ότι τάσσεται υπέρ της διαχειρίσεως των αποθεματικών από τα ίδια τα ταμεία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι διοικήσεις του θα ήσαν και απολύτως υπεύθυνοι έναντι οποιασδήποτε επενδυτικής πρωτοβουλίας, ενώ ο Γ. Aλογοσκούφης είπε ότι δεν είναι δυνατόν η Tράπεζα της Eλλάδος να παίζει ρόλο εμπορικής τράπεζας.
O Mιλτ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι το θέμα της διαχειρίσεως των αποθεματικών θα αποτελέσει αντικείμενο του κοινωνικού διαλόγου ο που θα αρχίσει για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, αλλά είπε ότι η τάση είναι προς την ελευθερία της διαχειρίσεως των αποθεματικών από τα ίδια τα ταμεία. Για το λόγο αυτό με το συζητούμενο νομοσχέδιο νομοθετήθηκε η πρόσληψη συμβούλων διαχείρισης των ταμείων, η δυνατότητα συνάψεως χρηματοδοτικών μισθώσεων και επενδύσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων καθώς και στο Xρηματιστήριο.

(Εστάλη από τον κύριο Γεώργιο Δ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)