Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Τηλεόραση, καθιστική ζωή και αποχή από την άσκηση κάνουν τους Έλληνες παχύσαρκους-Νέα μελέτη

“Κολλημένος” με την τηλεόραση, “αποστασιοποιημένος” από τη σωματική άσκηση και “εθισμένος” στην καθιστική ζωή είναι ο σύγχρονος Έλληνας. Την ίδια στιγμή που ο Νεοέλληνας απέχει συστηματικά από τη σωματική άσκηση, το περπάτημα αποδεικνύεται ότι έχει σημαντική σχέση με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στους ενήλικες, ιδίως στους άντρες. Παράλληλα, η συχνή άσκηση και η μείωση των καθιστικών δραστηριοτήτων σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών παραγόντων, όπως υπερχοληστερολαιμίας και υπέρτασης. 

Τα παραπάνω αποτελούν ευρήματα από τη μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που “είδε” το φως της δημοσιότητας. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου 4 στους 10 Έλληνες (ποσοστό 37%) περπατούν λιγότερο από 2 ώρες την εβδομάδα, την ίδια στιγμή που η συντρηπτική πλειοψηφία (90%) των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι ασκούνται λιγότερο από 2 ώρες την εβδομάδα. 


Απογοητευτικά ευρήματα
Η μελέτη, με τίτλο «Association of physical activity and sedentary lifestyle patterns with obesity and  cardiometabolic comorbidities in Greek adults: Data from the National Epidemiological Survey», είναι η πρώτη που πραγματοποιείται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκε σε δείγμα 17.887 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 20-70 ετών από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια

Παρά τις ευεργετικές συνέπειες της σωματικής άσκησης που διαπιστώνουν οι συντάκτες της μελέτης, οι συνήθειες των Ελλήνων φαίνεται πως κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. 
Συγκεκριμένα, όταν αναλύθηκαν οι μεταβλητές της καθιστικής ζωής, το 37,9% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι παρακολουθεί τηλεόραση περισσότερες από 16 ώρες την εβδομάδα και το 20,5% των ατόμων (24,5% των ανδρών, 16,9% των γυναικών) κάνουν δουλειά γραφείου για περισσότερες από 14 ώρες την εβδομάδα.


Φωτεινές εξαιρέσεις 
Στον αντίποδα, πάντως, η έρευνα καταγράφει ευρήματα, τα οποία πιστοποιούν ότι η αποχή από την καθιστική ζωή με απλή άσκηση μπορεί να είναι ευεργετική για τον σύγχρονο τρόπο ζωής και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στους άντρες το περπάτημα από 2 έως και 3,9 ώρες την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο για ανάπτυξη υπερβάλλοντος βάρους και κοιλιακής παχυσαρκίας κατά 15% και 14% αντίστοιχα.

Το περπάτημα για περισσότερες από 7 ώρες την εβδομάδα μείωσε την πιθανότητα ανάπτυξης παχυσαρκίας κατά 12%, ενώ η άσκηση για περισσότερες από 7 ώρες την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερχοληστερολαιμίας κατά 55%. 

Αντίθετα, η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερες από 16 ώρες την εβδομάδα και η δουλειά γραφείου, που ξεπερνούσε τις 14 ώρες την εβδομάδα, αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης υπερχοληστερολαιμίας κατά 20% και 55% αντίστοιχα.

Η άσκηση διάρκειας από 4 μέχρι και 6,9 ώρες την εβδομάδα μείωσε αναλογικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 70%, ενώ η άσκηση, διάρκειας από 4 μέχρι και 6,9 ώρες την εβδομάδα, μείωσε κατά το ήμισυ την παρουσία υπέρτασης (50%). 

Στον αντίποδα, η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερες από 16 ώρες την εβδομάδα και η δουλειά γραφείου που ξεπερνούσε τις 14 ώρες την εβδομάδα αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης κατά 36% και 33% αντίστοιχα. 

Στις γυναίκες ο χρόνος ψυχαγωγίας που ξεπερνούσε τις 4 ώρες την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας κατά 8%.
Η παρακολούθηση τηλεόρασης, από μόνη της, για περισσότερες από 16 ώρες την εβδομάδα, αύξησε τον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης κατά 33%.


Για περισσότερες πληροφορίες: 
http://www.hormones.gr/pdf/HORMONES%202013-265.pdf

(Εστάλη από τον κύριο Γιάννη Γεωργίου) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)