Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Πρόσκληση για εθνικό διάλογο με την ιδιωτική ασφάλιση, απηύθυνε ο Διοικητικής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος. [Γιατί;]

Ανοίγει ο δρόμος για τη συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλιστικών ταμείων
ΣΧΌΛΙΟ: Η πλάκα είναι  ....ότι ενώ στον Ρ. Σπυρόπουλο αναφέρεται το άρθρο της εφημερίδας ....τον Γ. Κουτρουμάνη "φωτογραφίζει"!    Βεβαίως ουχί αδίκως όπως προκύπτει από την συνημμένη ΦΩΤΟ, όπου ο μεγαλο-συνδικαλιστής εμφανίζετε εν μέσω μεγαλο-ασφαλιστών....
ΓΙΑΤΊ ;...

Ανοίγει ο δρόμος για τη συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλιστικών ταμείων

Πρόσκληση για εθνικό διάλογο με την ιδιωτική ασφάλιση, απηύθυνε ο Διοικητικής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος μιλώντας στο συνέδριο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι δρόμοι είναι παράλληλοι, διακριτοί, αλλά όχι αντίθετοι».
Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Γ. Κώτσαλος αφού επεσήμανε ότι τα βασικά αιτήματα του κλάδου δεν ικανοποιήθηκαν σημείωσε ότι στη διάρκεια του 2011 η ασφαλιστική αγορά μίκρυνε.

Ετσι πέρυσι η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ανήλθε στα 4,97 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 6,8% - από τους κλάδους την μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος της ζωής χάνοντας το 7,7% κι η παραγωγή της περιορίστηκε στα 2,14 δισ. ευρώ, ενώ των γενικών κλάδων η παραγωγή ανήλθε στα 2,83 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση κατά 6,1%.


Παρ΄όλα αυτά οι ασφαλιστικές εταιρείες το 2011 έδωσαν συνολικές αποζημιώσεις ύψους 3 δισ. ευρώ. Κι επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ενιαία και αδιαίρετη εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς να υπάρχουν τιμολογιακές παρεμβάσεις, αν αναγνωριστεί ο συμπληρωματικός ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών στο τομέα των συντάξεων, να υπάρξει συνεργασία με την Πολιτεία στον τομέα της υγείας για έλεγχο του κόστους υγείας, ΣΔΙΤ και απελευθέρωση των αδειών νοσοκομείων και πρωτοβάθμιας φροντίδας, να ελεγχθεί το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων και να να υπάρξει «αντικειμενικοποίηση» των μη οικονομικής φύσης ζημιών.

Από την πλευρά του ο κ. Ι.Παπαδάκης, υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι στον ένα χρόνο που η εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς ασκείται από την Τράπεζα της Ελλάδος υπάρξει εξορθολογισμός της αγοράς, αντικειμενική απεικόνιση των ασφαλιστικών προβλέψεων και βελτίωση του ενεργητικού των εταιρειών.

Ο κ. Χ. Βογιατζής, διευθυντής της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης είπε ότι το 2011 έγιναν 155 έλεγχοι και το 2012 οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εστιάζοντας στην ελεύθερη περιουσία των εταιρειών και στα εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια, ενώ αυξήθηκε κατά 30% το ποσό των προβλέψεων του κλάδου. Κι όπως είπε γίνεται προσπάθεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για σταδιακή απορρόφηση της αποτίμησης των ομολόγων σε τιμές αγοράς την στιγμή της ένταξης στη συμφωνία Solvency II.

Επίσης ως το τέλος του Μαρτίου αναμένεται να προκηρυχθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ο διαγωνισμός για την ανεύρεση αναδόχων για τα χαρτοφυλάκια των εταιριών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value.

Μετά την ανάρτηση του προσωρινού χαρτοφυλακίου από τον επόπτη εκκαθάρισης και την ολοκλήρωση της προθεσμίας για την υποβολή ενστάσεων από τους δικαιούχους ασφαλισμένους, η αρμόδια διεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδος προχώρησε στην πρόσληψη της εταιρείας KPMG προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία επαλήθευσης της αποτίμησης των χαρτοφυλακίων των δύο εταιρειών.

Το έργο της KPMG αφορά στην οριστικοποίηση των απαιτήσεων των ασφαλισμένων, με βάση τα στοιχεία της αποτίμησης που έχει κάνει ήδη ο επόπτης του χαρτοφυλακίου καθώς και με τα όσα αξιώνουν οι δικαιούχοι στις ενστάσεις που κατέθεσαν.

Η εν λόγω διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός διμήνου. Κατόπιν αυτού η εποπτική αρχή θα προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την εξεύρεση τυχόν ενδιαφερομένων που θα θελήσουν να αναλάβουν μέρος ή το σύνολο του χαρτοφυλακίου των δύο εταιρειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του επόπτη το συνολικό ύψος των απαιτήσεων ανέρχεται περί το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 631 εκατ. ευρώ αφορούν αποζημιώσεις της Ασπίς Πρόνοια και περί τα 206 εκατ. ευρώ της Commercial που αφορούν συμβόλαια στο κλάδο ζωής.



(Εστάλη από τον κύριο Γεώργιο Δ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)