Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ιδρύθηκε το... ΤΑΙΠΕΔ της Εκκλησίας (ξεπούλημα και στην εκκλησιαστική περιουσία)

Ιδρύεται για πρώτη φορά ανώνυμη εταιρεία για την αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. Μισά - μισά τα έσοδα με το δημόσιο, πώς θα γίνεται η εκμετάλλευση των ακινήτων, ποιοι θα απαρτίζουν το ΔΣ
Picture 0 for Ιδρύθηκε το... ΤΑΙΠΕΔ της Εκκλησίας
Στην ίδρυση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. (ΕΑΕΑΠ) προχωρούν για πρώτη φορά η κυβέρνηση και και η εκκλησία της Ελλάδας.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε με το νομοσχέδιο για τον Κώδικα των Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών. Η τροπολογία υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας.

Αποκλειστικός σκοπός της ΕΑΕΑΠ είναι αξιοποίηση και η διαχείριση των ακινήτων επί των οποίων διατηρεί περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή νομικά πρόσωπα ή φορείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία της. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα περιέλευσης στην ΕΑΕΑΠ των δικαιωμάτων διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης και άλλων ακινήτων επί των οποίων διατηρούν περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκούν τη διοίκηση και διαχείριση και άλλα νομικά πρόσωπα (μητροπόλεις, μονές, Αποστολική Διακονία κ.α.).


Τα έσοδα της ΕΑΕΑΠ (αντάλλαγμα από αξιοποίηση ακινήτων, τόκοι, μερίσματα κ.λπ.) θα αποδίδονται στο Δημόσιο και την Αρχιεπισκοπή, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα διάθεσης των συγκεκριμένων εσόδων της Αρχιεπισκοπής στην ΕΑΕΑΠ.

Η διάρκεια της ΕΑΕΑΠ είναι 99 χρόνια, θα διέπεται από το νομικό καθεστώς για τις Α.Ε., ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο, που θα είναι 300.000 ευρώ, θα είναι κατά 50% το Ελληνικό Δημόσιο και κατά 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι πενταετής (με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης), τα μέλη του θα είναι πέντε. Ένα μέλος θα υποδεικνύεται από τον υπουργό Οικονομικών, ένα από τον υπουργό Παιδείας και τρία από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Τα ακίνητα θα μεταβιβαστούν στην ΕΑΕΑΠ με σύναψη σχετικής σύμβασης ανάμεσα στην ΕΑΕΑΠ και τον κατά περίπτωση κύριο του ακινήτου, χωρίς αντάλλαγμα και ατελώς, χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε φόρου, τέλους ή άλλου βάρους για χρονική περίοδο που δεν μπορεί να υπερβεί τα 99 έτη.
Επίσης απαλλάσσονται από φόρο, τέλος ή άλλη επιβάρυνση τα έσοδα που αποδίδονται στα πρόσωπα που παραχώρησαν τα δικαιώματα που είχαν επί των ακινήτων.

Για το θέμα της εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας είχε συσταθεί επιτροπή πριν από περίπου δύο χρόνια προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από τη δέσμευση των αποθεματικών της Εκκλησίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η απόφαση της ΤτΕ στηρίχθηκε σε αναγκαστικό νόμο του 1960 περί δέσμευσης των καταθετικών λογαριασμών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, με αντάλλαγμα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Η Ιερά Σύνοδος είχε αποστείλει επιστολή στη διοίκηση ΤτΕ με την οποία υποστήριζε ότι τα Εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ είναι «προδήλως εξαιρετέα». Η απάντηση της Τράπεζας στις αιτιάσεις της Εκκλησίας ήταν αρνητική.

Εκτιμάται ότι μόνο τα αποθεματικά της Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας ανέρχονται σε περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ. Τα δεσμευμένα ακίνητα της Εκκλησίας ανέρχονται σε περισσότερα από 123 και βρίσκονται κυρίως στην Αττική.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)