Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Μήπως η Κίνα είναι το επόμενο θύμα της κρίσης;

chinese-dragon-redΗ Κίνα θα πραγματοποιήσει έκτακτη επιθεώρηση όλου του δημόσιου χρέους της, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για αύξηση των χρηματοοικονομικών κινδύνων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία είπε σε δήλωση την Κυριακή ότι είχε λάβει εντολή από το Συμβούλιο Επικρατείας, το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, να καταλήξει σε μια συμφωνία μεταξύ του πόσα χρήματα οφείλονται από όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης από τα χωριά μέχρι τις κεντρικές αρχές.


Σε άρθρο στην ιστοσελίδα της επίσημης εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, υπογραμμίστηκε ότι ο έλεγχος είχε χαρακτηριστεί κατεπείγον.
Κινεζικές πόλεις, και επαρχίες έχουν συσσωρεύσει τεράστιες ποσότητες χρέους κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω έντονου δανεισμό για να τροφοδοτήσουν την οικονομία εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η κεντρική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να επιβραδύνει την αύξηση του χρέους, αλλά είχε μικρή επιτυχία, καθώς η οικονομία έχει γίνει όλο και πιο εξαρτημένη από την πίστωση και τις τοπικές κυβερνήσεις να έχουν πέσει πιο βαθιά στην τρύπα.

Με την ανάπτυξη τώρα να επιβραδύνεται, οι φόβοι σχετικά με την ικανότητα των τοπικών κυβερνήσεων να επιστρέψουν αυτά που χρωστάνε έχουν γίνει πιο πιεστικές.
Νωρίτερα το 2013, ο Zhang Ke, ανώτερος ελεγκτής, δήλωνε ότι το δημόσιο χρέος σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο ήταν «εκτός ελέγχου» και θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγαλύτερη οικονομική κρίση από ότι η κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ. Ο έλεγχος αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Αυγούστου. Η ελεγκτική υπηρεσία δεν είπε πότε θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα.

Είναι η δεύτερη φορά που η Κίνα έχει προσπαθήσει να μετρήσει ακριβώς πόσα χρήματα οφείλονται από όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης. Ο πρώτος έλεγχος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τοπικές κυβερνήσεις οφείλουν περίπου Rmb10.7 τρις ($ 1.75 τρις), ή περίπου 25 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, στο τέλος του 2010. Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, αναφέρθηκε σε ετήσια βάση από το υπουργείο Οικονομικών, ως λιγότερο από το 20 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Αλλά τα στοιχεία αυτά έχουν μάλλον υποεκτιμηθεί. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά το τρέχον έτος, δήλωσε ότι το συνολικό κινεζικό δημόσιο χρέος ήταν μάλλον πιο κοντά στο 50 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Σε αυτό το επίπεδο το χρέος της Κίνας είναι πολύ χαμηλότερο από ότι στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, αν και σχετικά υψηλό για μια αναδυόμενη αγορά. Οι αναλυτές λένε ότι δεν είναι το απόλυτο ποσό όσο η ταχεία αύξηση του χρέους τα τελευταία χρόνια που είναι ανησυχητική.
Κινεζικές πηγές προσπαθούν να ηρεημήσουν τα πνεύματα δηλώνοντας ότι το πρόβλημα του χρέους της Κίνας ήταν ελεγχόμενο και ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αναγάγουν σε μέξα ζήτημα την απόφαση για τη διεξαγωγή ελέγχου.  

sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)