Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

H εθνική άμυνα στο στόχαστρο της Τρόικας

Σειρά από αμυντικές βιομηχανίες, ινστιτούτα και οργανισμοί φέρονται να έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης ως οι εταιρίες οι οποίες θα γνωρίσουν τον «ξαφνικό θάνατο» (για την ακρίβεια «ξαφνική εκτέλεση») στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σα να μην έφταναν όσα αποκαλύψαμε στις 5 Ιουνίου για τα… μελλούμενα σε συνεργασία με εξειδικευμένο στα θέματα της άμυνας Ινστιτούτο (βλ. http://www.defence-point.gr/news/?p=77407).



Οι οργανισμοί οι οποίοι αναμένεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να «μεταρρυθμιστούν» περιλαμβάνουν σειρά ιδρυμάτων και εταιρειών που σχετίζονται άμεσα με την εθνική άμυνα αλλά και με την εκπόνηση στρατηγικής στον τομέα των διεθνών σχέσεων της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται: ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, ΕΑΣ, Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών, Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων, Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας, Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου.


Είναι προφανές ότι η χώρα μετά από «κατορθώματα» δεκαετιών όπου στην ουσία εξουδετέρωσε, για να μη χρησιμοποιήσουμε άλλη λέξη, τη ναυπηγική της βαριά βιομηχανία και αφού διέλυσε ότι καλό είχε δημιουργηθεί στις υπόλοιπες κρατικά ελεγχόμενες εταιρίες του τομέα, ετοιμάζεται να εφαρμόσει κάποιο συνολικό μοντέλο μεταρρυθμίσεων.
Οι πληροφορίες μιλάνε για κάποιου είδους «εθελούσιας» εξόδους για μεγάλο αριθμό εργαζομένων οι οποίοι είναι άνω των 60 ετών (υπολογίζονται στις 25.000) ή ακόμα και άνω των 50 ετών (περί τις 170.000). Η εξαγορά πλασματικών ετών ίσως να αποτελέσει το μοντέλο εξόδου για μεγάλο αριθμό από τους συγκεκριμένους απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα (με την στενή και τη ευρεία έννοια) στη σύνταξη.
Κρίνοντας όμως από την έως τώρα στάση της τρόικας θεωρούμε απίθανο να δεχτεί ένα σενάριο εθελούσιας το οποίο δεν θα συνοδεύεται και από το μοντέλο ενέργειας αλά ΕΡΤ έτσι ώστε να έχουμε «σίγουρα» και «εγγυημένα» αποτελέσματα. Εκτός κι αν αντιλήφθηκαν ότι το εν λόγω μοντέλο… κάηκε.
Με τη διαφορά ότι εδώ δεν υπάρχει «μαύρο» για να πέσει σε οθόνες, ενώ γι’ αυτούς που θα πληγούν, παραδοσιακά, ούτε καν οι γνωστοί-άγνωστοι «κροκόδειλοι» δεν είχαν δάκρυ…

defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)