Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Καταστρεπτικές συνέπειες της λιτότητας για την υγεία των ανθρώπων

Μια διεθνής έρευνα που καταπιάνεται με την ύφεση και τις αντιδράσεις των Κυβερνήσεων σε αυτήν επιβεβαιώνει ότι οι περικοπές στα συστήματα υγείας εξαιτίας αντίστοιχων περικοπών λιτότητας χειροτερεύει την κατάσταση τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και σε επίπεδο διακυβέρνησης, σύμφωνα με άρθρο της Holly Ellyatt για το CNBC, με τίτλο «Recessions Hurt, but Austerity Kills: Study».
Ο David Stuckler, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που διεξήγαγε την έρευνα, δήλωσε στο CNBC ότι οι εν λόγω περικοπές είναι υπεύθυνες για την αύξηση των θανάτων λόγω της όλο και πιο δύσκολης πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παράλληλα επισημαίνει ότι η τακτική της επιβολής μέτρων λιτότητας στον τομέα της υγείας είναι λανθασμένη, καθώς μακροπρόθεσμα το κόστος για την αντιμετώπιση κυρίως μεταδοτικών ασθενειών αποδεικνύεται πολύ υψηλότερο από το κόστος για την πρόληψη τους. Σύμφωνα με την έρευνα, οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία δεν διαρρέουν από την πραγματική οικονομία και δεν οδηγούν σε ελλείμματα.
Τα σχόλια του καθηγητή συμπίπτουν με τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, κατά την οποία άρχισε να διαφαίνεται μια απομάκρυνση από τη συνταγή της λιτότητας και η ανακοίνωση προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να είναι ήδη πολύ αργά για τα συστήματα υγείας χωρών όπως η Ελλάδα, όπου οι μειώσεις υπήρξαν δραστικές, με ποσοστά έως και 50% σε κάποιους τομείς.
Η έρευνα επεσήμανε στην Ελλάδα αύξηση της τάξεως του 200% σε νέες μολύνσεις με τον ιό HIV, καθώς και περιστατικά ελονοσίας στις νότιες περιοχές της χώρας, παρά την εξάλειψη της ήδη από το 1070. Επισημαίνεται η απόφαση της Πολιτείας της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1990 να περικόψει τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της φυματίωσης, η οποία εν τέλει αύξησε το κόστος στα 1,2 δις. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)