Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Η Ελλάδα «πυροβολεί» περιβάλλον και τουρισμό: Η περίπτωση της παραλίας Τραπεζάκι στην Κεφαλονιά

Ιστορίες νεοελληνικής τρέλας εξελίσσονται στην Κεφαλονιά  όπου μια απείρου φυσικού κάλλους περιοχή, η παραλία Τραπεζάκι στα Μουσάτα, υφιστάται άνευ προηγουμένου κακοποίηση, εξαιτίας αυθαίρετων κατασκευών.

Την ίδια στιγμή που η χώρα αναζητά εναγώνια τρόπους εξόδου από την κρίση, με τον τουρισμό να αναγορεύεται σε ύψιστη προτεραιότητα, μία εμβληματική για την περιοχή παραλία, το Τραπεζάκι μετατρέπεται σε βούρκο, μέσα από παράνομες παρεμβάσεις.

Με τον τρόπο αυτό  επιτήδειοι, με την ανοχή των τοπικών Αρχών, υποθηκεύουν το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής, που, μέχρι σήμερα, λειτουργούσε ως πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών, συμβάλλοντας ώστε να διατηρηθεί η Κεφαλονιά στο επίκεντρο του διεθνούς τουριστικού χάρτη.
Τον παραλογισμό φέρνει στο φως ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος «Ευκοσμία», ο οποίος δίνει αγώνα δρόμου, ώστε να μην χαθεί οριστικά ένα φυσικό στολίδι της Κεφαλονιάς.

Η ιστορία, αν και κάθε άλλο παρά πρωτοφανής είναι για τα ελληνικά δεδομένα, δεν παύει να εκπλήσσει με τις περιβαλλοντικές δυσπλασίες που προκαλεί. Μάλιστα το όργιο της αυθαιρεσίας λαμβάνει χώρα σε μια παραλία, εφαπτόμενη με προστατευόμενη περιοχή Natura.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής του Πολιτιστικού Συνδέσμου «Ευκοσμία», στην άλλοτε παραδεισένια παραλία, αλλά σε όλη την έκταση της αβαθούς θάλασσας, ξεβράζονται πλέον τόνοι από θαλάσσια μαύρα φύκια. Αιτία; Η -πέρα από κάθε αναπτυξιακή λογική- μετατροπή της ανατολικής πλευράς της παραλίας, στα σύνορα Βλαχάτων-Μουσάτων, σε ένα παράνομο λιμενοβραχίονα. Όπως εξηγούν τα μέλη του πολιτιστικού Συνδέσμου, στην επίμαχη περιοχή, πριν από χρόνια, δημιουργήθηκε ένας χώρος, για να δένουν λίγες βάρκες. Σιγά σιγά το «λιμάνι» μεγάλωσε και τα τελευταία χρόνια μεταφέρθηκαν και ρίχτηκαν στη θάλασσα θεόρατοι βράχοι για την κατασκευή λιμενοβραχίονα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανακοπεί η φυσική ροή των θαλασσίων ρευμάτων, που με φυσικό τρόπο καθάριζαν την παραλία. Έτσι σήμερα, έχουμε μια εικόνα αποκρουστική για τον οποιοδήποτε επισκέπτη.

Η ειρωνεία δε είναι ότι η θάλασσα τιμωρεί την ανθρώπινη παρέμβαση, αφού πλέον κάθε χρόνο τα θαλάσσια ρεύματα γεμίζουν τον χώρο του «λιμανιού» με εκατοντάδες κυβικά μέτρα  άμμο, με αποτέλεσμα τα βράχια να μην προστατεύουν πλέον το «λιμάνι». Έτσι κάθε Άνοιξη γίνεται εκβάθυνση του λιμανιού, απομακρύνοντας εκατοντάδες τόνους θαλάσσιας άμμου, παραμορφώνοντας το φυσικό τοπίο.

Πλήγμα για τον τουρισμό
Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν τα μέλη του Συνδέσμου, η ανθρώπινη παρέμβαση, η χωρίς σκέψη και μελέτη για το περιβάλλον ενέργεια, όχι μόνο δεν έχει ίχνος αναπτυξιακού χαρακτήρα, αλλά στον αντίποδα, έρχεται να καταστρέψει αυτόν τον μοναδικό φυσικό πλούτο της περιοχής, οδηγώντας τον τουρισμό σε μαρασμό.
Έτσι όχι μόνο κινδυνεύει να αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα το θαλάσσιο μέτωπο των ακτών της περιοχής, αλλά ναρκοθετείται μια βασική πηγή εσόδων, ο τουρισμός. Πλέον εκφράζονται φόβοι ότι ο τουρισμός και η επισκεψιμότητα της περιοχής θα συρρικνωθεί και εν τέλει θα εξαφανιστεί και σε κάθε περίπτωση θα εμποδιστεί  κάθε προσπάθεια για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε βάναυση επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, η οποία στο όνομα μιας παρωχημένης αναπτυξιομανίας και χωρίς καμία νόμιμη υπόσταση, περιφρονεί τη φυσιογνωμία, την ιστορία και τις ανάγκες τους.


φωτογραφία (1).JPG
φωτογραφία2.JPG
  
φωτογραφία3.JPG
  
φωτογραφία4.JPG

(Εστάλη από την κυρία Άννα - Μαρία Κ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)