Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Οταν ο Τόμσεν αγάπησε τον Χάρη

Οταν ο Τόμσεν αγάπησε τον ΧάρηΕίθισται ο κάθε πρωθυπουργός αυτής της χώρας να έχει και τον «δικό του»... σκηνοθέτη. Την αρχή βεβαίως την έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον κ. Τάσο Μπιρσίμ, τον ακολούθησαν όλοι ανεξαιρέτως οι μετέπειτα πρωθυπουργοί, καθώς και ο κ. Αντ. Σαμαράς, σκηνοθέτης του οποίου (σε προεκλογικές ομιλίες και διαγγέλματα) είναι ο κ. Βασ. Βλαχοδημητρόπουλος, από τους πρώτους σκηνοθέτες στα δελτία ειδήσεων της πάλαι ποτέ ΕΡΤ2.

***
Τώρα θα πείτε: γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Επειδή ο σκηνοθέτης κ. Βλαχοδημητρόπουλος ήταν ο πρώτος που ειδοποιήθηκε στις 10 το πρωί της Δευτέρας να είναι έτοιμος επειδή ο Πρωθυπουργός θα απηύθυνε διάγγελμα και του είπαν μάλιστα να μη βγάλει... τσιμουδιά. Ο κ. Αντ. Σαμαράς, βλέπετε, ήθελε να αιφνιδιάσει τους πάντες με το διάγγελμά του και να μη δώσει χρόνο στους πολιτικούς του αντιπάλους να ετοιμάσουν την κριτική τους, και πράγματι το κατάφερε. Προηγήθηκε η σύσκεψη του λεγόμενου «πρωινού καφέ», με τη συμμετοχή των κκ. Δ. Σταμάτη, Χρ. Λαζαρίδη, Σ. Κεδίκογλου και των κκ. Μπούρα και Μουρούτη, όπου και πάλι ο Πρωθυπουργός τούς ζήτησε να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή για το διάγγελμα.

**
Το έκτακτο αυτό διάγγελμά του, που έγινε μετά την επικύρωση της συμφωνίας κυβέρνησης - τρόικας, ήταν μαγνητοσκοπημένο. Μαγνητοσκοπήθηκε μόλις δέκα λεπτά προτού μεταδοθεί. Ο κ. Σαμαράς το είπε μια και έξω και άκουσε τη συμβουλή του σκηνοθέτη να εγκαταλείψει το κάδρο του απενεργοποιημένου τζακιού που βρίσκεται στη μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου Μαξίμου και να απευθύνει διάγγελμα από το γραφείο του. Εκείνο που έμεινε, όπως μου είπαν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, είναι αυτό που είπε: «Δεν λέω ότι τα δύσκολα περάσανε. Σας λέω ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο και η κατάσταση αλλάζει...».

***
Μαζί με τους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών Μιράζ 2000-5, της 331 Μοίρας Παντός Καιρού, θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Θα συνομιλήσει μαζί τους, θα ακούσει τα προβλήματά τους, αλλά θα παρακολουθήσει τον αγώνα που κάνουν καθημερινά εναντίον των εναέριων εισβολέων του εθνικού εναέριου χώρου μας, καθώς και του FIR Αθηνών. Το έμβλημα της Μοίρας είναι ο ήρωας Θησέας και τα αεροσκάφη της είναι εξοπλισμένα ανάμεσα σε άλλα και με υπερσύγχρονους πυραύλους αέρος - αέρος και αέρος - εδάφους. Υπενθυμίζω ότι πριν από λίγες ημέρες και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στη Λάρισα και είχε συνομιλίες με πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ παρακολούθησε από τα ραντάρ και αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών.

***
Τώρα που τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας μπορώ, νομίζω, να σας αποκαλύψω ότι ο κ. Τόμσεν (ΔΝΤ) θέλησε να καταργήσει το... ΣΔΟΕ και πως αγάπησε ξαφνικά τον κ. Χ. Θεοχάρη. Σε κάποια στιγμή όταν γινόταν συζήτηση στο υπουργείο Οικονομικών για την υστέρηση εσόδων ο κ. Τόμσεν πρότεινε να συγχωνευθούν το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων υπό τον κ. Θεοχάρη: «Δεν θα μας πείτε εσείς τι θα κάνουμε γι' αυτό το ζήτημα. Αυτό είναι θέμα που καθορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, αποκλειστικά» ήταν η απάντηση του κ. Ι. Στουρνάρα.

***
Υπήρξε ένταση με τον κ. Τόμσεν - τον πιο σκληρό της παρέας της τρόικας - να επιμένει στην ενσωμάτωση και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αντιδρά για αρκετή ώρα. Τελικά βρέθηκε λύση με το σύστημα... win - win. Δηλαδή να παραμείνει ως έχει το ΣΔΟΕ, αλλά ένα τμήμα του, ο έλεγχος των Φορολογικών, να περάσει στην αρμοδιότητα του κ. Θεοχάρη.

***
Και ο κ. Θεοχάρης, θα πείτε, πώς αντέδρασε; Συνεργάτης μου τον ρώτησε σε τι οφείλεται αυτή η ξαφνική αγάπη του κ. Τόμσεν προς το πρόσωπό του. Και ξέρετε τι απάντησε; «Στην αρχή ήταν σκληροί μαζί μου, αλλά προς το τέλος κάπως μαλάκωσαν».

***
Στις ατέρμονες αυτές διαπραγματεύσεις με την τρόικα υπήρξε και ένας αφανής ήρωας που φρόντισε να μην πεινάσουν ούτε ο υπουργός κ. Ι. Στουρνάρας (και το επιτελείο του), ούτε βεβαίως οι τροϊκανοί. Πρόκειται για τον σύμβουλο (και προσωπικό φίλο του κ. Στουρνάρα) κ. Νικ. Καραβίτη, που πεταγόταν σ' έναν φούρνο και έφερνε σε όλους κουλουράκια, κάποτε θεσσαλονικιώτικα και κάποτε αυτά που ονομάζουν «γερμανικά».

image

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)