Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Σε εξέλιξη η μάχη για το Πολυνομοσχέδιο

Η συζήτηση στη Βουλή θα τελειώσει λίγο πριν τα μεσάνυχτα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου.

Ο δημόσιος τομέας και ο κρατικός έλεγχος της αγοράς, βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της Νέας Δημοκρατίας με την αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τη ...
συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με επίθεση κατά της Αριστεράς και του υφιστάμενου δημοσίου τομέα, εισήγαγε η Φεβρωνία Πατριανάκου το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, αποδίδοντας την ανεργία και τις δραστικές περικοπές στα εισοδήματα, στην διόγκωση του δημοσίου τομέα, συνεπεία του «αριστερόστροφου λαϊκισμού που επικρατεί επί δεκαετίες την Ελλάδα».

«Ακόμα και σήμερα, η κριτική στην κυβέρνηση βασίζεται στην επί δεκαετίες αριστερή παραίσθηση, πως το ζητούμενο δεν είναι η παραγωγή νέου πλούτου, αλλά η αναδιανομή του ήδη υπάρχοντος. Ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουμε το δημοσίο ως την ιερή αγελάδα που πρέπει με κάθε κόστος να συντηρεί η ελληνική κοινωνία. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ιδεολογικές παραισθήσεις τέλος!» διατράνωσε η εισηγήτρια της ΝΔ. «Μέσα σε τρία χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, γίνονται 1.000 απολύσεις την ημέρα. Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν πρόσωπα, δεν είναι αριθμοί. Αν είχαν γίνει εξ αρχής δραστικές περικοπές του δημοσίου τομέα δεν θα είχε υποστεί ο ιδιωτικός τομέας τις δραστικές συνέπειες της οικονομικής προσαρμογής, δεν θα είχαν γίνει δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων» παρατήρησε η κα Πατριανάκου.

Στο παραπάνω πλαίσιο, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αποτυπώνει τη βούληση για «δραστική μείωση και ποιοτική βελτίωση του δημοσίου τομέα». Οι περικοπές ωστόσο, «δεν θα γίνουν αλόγιστα, χωρίς σχέδιο και με οριζόντιες απολύσεις», αλλά «με αξιολόγηση και πειθαρχική τιμωρία». Η ποιοτική βελτίωση του Δημοσίου, θα υπάρξει μέσω «εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων διοίκησης και ανθρωπίνων πόρων και παρακολούθηση νέων τεχνολογιών (...) Οι διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου είναι μια αρχή, η δεδηλωμένη βούληση για μια ισχυρή μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και τις ανάγκες ενός σύγχρονου κράτους».

Τέλος, η κα Πατριανάκου αναφέρθηκε στους «επτά μύθους του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε η ώρα να σπάσουν» - ανάμεσα στους οποίους συμπεριέλαβε την δυνατότητα συμψηφισμού των ελληνικών δανειακών υποχρεώσων με την διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών οφειλών (κάνοντας λόγο για «συνειδητό αποπροσανατολισμό») αλλά και τον ισχυρισμό πως «η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα φέρει την ανάπτυξη».

Απαντώντας για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χρέωσε στην κυβέρνηση την «κατεστραμμένη οικονομία χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία» και την επιδίωξη να επιβάλλει μια πολιτική απορρύθμισης της αγοράς, με όπλο τον φόβο.

«Είχατε υποσχεθεί 150.000 θέσεις εργασίας λιγότερες στο Δημόσιο χωρίς απολύσεις. Τώρα προχωράτε στις απολύσεις και όχι στην κινητικότητα. Καταργείτε την δυνατότητα προσφυγής των δημοσίων υπαλλήλων σε δευτεροβάθμιο όργανο σε περίπτωση πειθαρχικής δίωξης, όχι για να διώξετε τους επίορκους - που είναι το πρόσχημα - αλλά διότι μπορείτε να λειτουργήσετε μονάχα με το φόβο. Θέλετε δημοσίους υπαλλήλους που να μην ελέγχουν τις μεγάλες επιχειρήσεις γιατί θα φοβούνται» υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και τις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων των λογιστών και των γεωτεχνικών που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο: «Ρυθμίσεις υπάρχουν γιατί υπάρχουν ατέλειες στην αγορά. Γιατί χρειάζονται γεωπόνοι για εγγύηση στα φυτοφάρμακα. Τα επιμελητήρια χρειάζονται γιατί ο ιδιωτικός τομέας δεν παρέχει επαρκή εκπαίδευση και κατάρτιση. Στην Αυστρία, το Βέλγιο και την Σουηδία μάλιστα, έχουν διατηρήσει τους περιορισμούς στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων, ώστε ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου να κατέχεται από λογιστή».

«Η τρικομματική οικονομία μας αφήνει μια κατεστραμμένη οικονομία, χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία. Δεν υπάρχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική Τράπεζα - και γι' αυτό αλλάζουμε και το καθεστώς στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να μην υπάρχει η δυνατότητα άσκησης πολιτικής στο μέρος αυτό της κοινωνίας. Και βεβαίως, οικοδομεί ένα κράτος έκτακτης ανάγκης, χωρίς τεκμήριο αθωότητας, χωρίς προστασία γαι τους καταναλωτές. Προσπαθείτε να αφήσετε μια μη αντιστρέψιμη κατάσταση, αλλά να είστε σίγουροι, πως εμείς με το πρόγραμμά μας θα την αντιστρέψουμε» κατέληξε ο κος Τσακαλώτος.

Με ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και το ΚΚΕ ολοκληρώνεται απόψε στην Ολομέλεια η συζήτηση και επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά στην εφαρμογή των προβλεπόμενων

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις έντεκα τη νύχτα προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία ψήφισης.

newsit.gr 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)