Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Θρίλερ με την απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ με την απαγωγή του ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου και ενός ακόμη επισκόπου την ώρα που επέστρεφαν από την τουρκική μεθόριο στο Χαλέπι. Για την απαγωγή των δύο μητροπολιτών ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ενεργοποίησε το Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου.
Η είδηση της απαγωγής μεταδόθηκε από την κρατική συριακή τηλεόραση και επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχο της αντιπολίτευσης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο μητροπολίτες είναι καλά στην υγεία τους.
Ο Μητροποίτης Παύλος ηγείται της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Χαλεπίου και ο δεύτερος απαχθείς επίσκοπος της Συρορθόδοξης Εκκλησίας, Ιωάννης (Yohanna Ibrahim).
Πρόκειται για τους πιο υψηλόβαθμους χριστιανούς κληρικούς που έχουν απαχθεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιοί βρίσκονται πίσω από την απαγωγή τους.
Οπως μετέδωσε η συριακή τηλεόραση, μία «ένοπλη ομάδα τρομοκρατών» απήγαγε τους δύο κληρικούς ενώ επιτελούσαν «ανθρωπιστική αποστολή στην επαρχία του Χαλεπίου».
Ο Αμπντουλαχάντ Στέιφο, μέλος του αντιπολιτευόμενου Συριακού Εθνικού Συνασπισμού δήλωσε ότι η απαγωγή έγινε στο δρόμο προς το Χαλέπι από το πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα που κατέχεται από τους αντέρτες και βρίσκεται κοντά στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί.
Ερωτηθείς για το ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από την απαγωγή, ο Στέιφο δήλωσε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Χριστιανοί πολίτες του Χαλεπίου, μιλώντας σε καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ένοπλοι σκότωσαν τον οδηγό του αυτοκινήτου που μετέφερε τους δύο ιεράρχες.
ΥΠΕΞ: Ενεργοποιήθηκε ο Μηχανισμός Διαχερίρισης Κρίσεων
Για την απαγωγή των δύο μητροπολιτών ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ενεργοποίησε το Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας, ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε για την απαγωγή.
Πρόσθεσε οτι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, προκειμένου να γίνουν ενέργειες και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών.
Επίσης, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πατριάρχη Αντιόχειας Ιωάννη, από τον οποίο ενημερώθηκαν για όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και τον διαβεβαίωσαν για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για τις ενέργειες που ήταν ήδη σε εξέλιξη.
Ο κ. Κεδικογλου σημείωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και ομολόγους χωρών που μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση των απαχθέντων ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο επικεφαλής της Συριακής Αντιπολίτευσης George Sabra, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων.
Επιπλέον κατά τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει του ομολόγους του.
«Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)