Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Έγκλημα η εξαναγκαστική πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Σταματήστε τώρα τους επικίνδυνους πειραματισμούς – Έγκλημα η εξαναγκαστική πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα - Ωστόσο οι αποφάσεςι έχουν ληφθεί θα ενσωματωθούν στο good ΤΤ
 
 
Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, δεν μπορεί να περιγραφεί το έγκλημα που διαπράττεται εις βάρος των κυπριακών τραπεζών, που τις υποχρεώνουν ενάντια στην θέληση των διοικήσεων να πωλήσουν τις δραστηριότητες τους στην Ελλάδα.

Ωστόσο κατά ένα παράδοξο τρόπο ενώ με συνοπτικές διαδικασίες προσπάθησαν να τις πωλήσουν εν μια νυκτί και βρέθηκαν οι εν δυνάμει αγοραστές, προκύπτει ότι οι διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών το ξανασκέφτονται.
Η Κύπρος είχε προτείνει όχι πώληση των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα αλλά haircut στις καταθέσεις που βρίσκονται στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα με στόχο κεφαλαιακό όφελος 1,5 δις ευρώ.
Όμως αν μεταφερόταν το haircut στην Ελλάδα θα ισοδυναμούσε με απόλυτη καταστροφή καθώς το bank run στην Ελλάδα δεν θα είχε προηγούμενο.
Έτσι σχεδιάστηκε η απόσχιση δραστηριοτήτων ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος Κύπρου και Ελλάδος.
Όμως η απόφαση πώλησης περιχαρακώνει τις  κυπριακές τράπεζες στην Κύπρο και με αποφάσεις express χωρίς κανένα έλεγχο μέσα σε 48 ώρες σχεδιάζουν να πωλήσουν χωρίς να πρέπει να πωλήσουν.
Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο οι πολιτικοί της Ευρώπης να καταφεύγουν σε λύσεις ντροπής και να υποχρεώνουν τις θεσμικές αρχές ειδικά στην Ελλάδα, την ΤτΕ να συμμετάσχει σε μια διαδικασία ντροπής.
Οι κυπριακές τράπεζες δεν θέλουν να πωλήσουν αλλά εξαναγκάζονται να πωλήσουν στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αγοράσει τις κυπριακές τράπεζες ενσωματώνοντας τες σε μια ελληνική τράπεζα όπως επανέλαβε και χθες ο Γιάννης Στουρνάρας ο έλληνας ΥΠΟΙΚ.
Το Eurogroup έλαβε μια πρόχειρη και επιπόλαιη απόφαση και ζητήθηκε από τις ελληνικές τράπεζες να υποβάλλουν προσφορές σε μια διαδικασία που ήταν και παραμένει στον αέρα.
Βέβαια ουδείς σκέφθηκε πως οι 3 συστημικές τράπεζες θα αγοράσουν άλλες 3 τράπεζες την Κύπρου Ελλάδος, την Λαϊκή Ελλάδος και την Ελληνική Ελλάδος δηλαδή assets 22 δις ευρώ.
Οι 3 κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα θα πωληθούν ως μια.
Η Εθνική υπέβαλλε προσφορά για την Κύπρου Ελλάδος.
Η Alpha bank υπέβαλλε προσφορά για την Κύπρου Ελλάδος.
Η Πειραιώς υπέβαλλε προσφορά και για τις 3 τράπεζες.
Όμως η Πειραιώς συγχωνεύει 3 τράπεζες και αν έπαιρνε και τις 3 κυπριακές θα συγχώνευε 6 τράπεζες, διαδικασία αδύνατη και παράλογη.
Παράλογη είναι και η εμπλοκή της Εθνικής όταν έχει ανοικτό μέτωπο με την Eurobank ενώ στην ίδια μοίρα βρίσκεται και η Alpha bank.
Η λογική λύση αν η απόφαση πώληση των κυπριακών τραπεζών δεν αλλάζει είναι να πωληθούν στο good Ταχυδρομικό ταμιευτήριο.

Η άποψη μας

Κατά την άποψη μας οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να πωληθούν.
Η Κύπρος θα πρέπει να δει, να αποτιμήσει την επόμενη μέρα.
Η περιχαράκωση δεν είναι λύση θα οδηγήσει σε συρρίκνωση την οικονομία και η Κύπρος από μια μικρή χώρα με παρέμβαση θα εξελιχθεί σε  μια μικρή χωρίς ουδεμία παρέμβαση.
Ωστόσο αν αποτελεί οριστική απόφαση – δυστυχώς αποτελεί οριστική απόφαση - η πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα τότε η ορθή λύση είναι να δοθούν για ένα μεταβατικό διάστημα στο good TT και εν συνεχεία το νέο τραπεζικό σχήμα που θα δημιουργηθεί να πωληθεί σε μια εκ των συστημικών τραπεζών ή να δημιουργηθεί ο 4ος πυλώνας στο ελληνικό banking.
Το deal κυπριακών τραπεζών με ΤΤ είναι λογικό αλλά οι εργαζόμενοι στο ΤΤ θα υποστούν τις περισσότερες συνέπειες.
Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα προστεθούν από τις κυπριακές τράπεζες θα πλήξουν….τους εργαζομένους του ΤΤ.

www.bankingnews.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)