Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η ζούγκλα της ...κοινωνίας της "πληροφορίας" και των "μέσων κοινωνικής δικτύωσης" (Facebook, Twitter κλπ)

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  είναι τα υλικά , το πώς θα  τα χρησιμοποιήσουμε  επαφίεται  στις δικές μας επιλογές, πράγμα  που τηρουμένων των "αναλογιών"  μπορούμε  να το δούμε  σχεδόν σε κάθε  χρήση και εφαρμογή  των  κατακτήσεων της  ανθρώπινης γνώσης και σοφίας.
 Τα παραπάνω θα  μπορούσαν  να  έχουν  την θέση  "αξιώματος"  (κατά  την  ορολογία  των μαθηματικών)  αν  τα επιτεύγματα  αυτής της σοφίας  δεν  είχαν γίνει  το  μέσο χειραγώγησης  των "υποκειμένων" σε αυτήν  πολιτών και  άρα  το σημαντικώτερο  όπλο  όσων  θέλουν να διαχειρίζονται  την εξουσία και τα οφέλη  απο αυτήν.
Η "κοινωνία της πληροφορίας"  για πολλούς   βρίσκεται στον αντίποδα  της  "πραγματικής κοινωνίας". Τα  μέλη  αυτής της  "εικονικής  κοινωνίας" έχουν  εκ των προτέρων μια και μόνη δυνατότητα  στο "κοινωνικο - πολιτικό γίγνεσθαι" και αυτή  είναι  παρόμοια  με εκείνη   των   στείρων  μικροβίων   που  υπάρχουν  στα αντιβιωτικά.Μπορούν δηλαδή   να   γίνουν  η αιτία  παραγωγής  "αντισωμάτων"   στο σώμα  της πραγματικής κοινωνίας  στον  βαθμό  που τους επιτρέπει  το σύστημα  και υπο την προϋπόθεση  ότι  δεν έχουν  αλλάξει  ως προς την "χημειοσύστασή"  τους  στην  πορεία τους διαμέσου αυτού.
Η  ολιγάρχες  της  "κοινωνίας της πληροφορίας"  δεν θα ρισκάρουν  φυσικά  ποτέ  να  αναπτυχθεί εντός  του δικού  τους  χώρου  οτιδήποτε  θα  μπορούσε να απειλήσει  μελλοντικά  την  εξουσία και ασφαλώς τα κέρδη τους.Αυτός  είναι  και ο βασικώτερος λόγος που έχουν  κάνει  το πάν,  σε ότι αφορά τουλάχιστον  τις  ...προσφερόμενες προς το κοινό "υπηρεσίες",να οικοδομηθεί  ένας κόσμος "άσχημος ανήθικος  και προπάντων  δαιμονικά φτιαγμένος" τον οποίο μετά  σε καλούν  ή σε προκαλούν να τον διορθώσεις  αφού πρώτα  σε έχουν κάνει  μέρος του.Δηλαδή  σε καλούν να κάνεις  ένα σλάλομ  ανάμεσα  στην  αυτοκαταστροφή και την δημιουργία.
Σε ότι αφορά  τον έλεγχο και την διαχείριση  της ελευθερίας  και του αυτεξούσιου, εκεί τα πράγματα είναι  πιό απλά , πιό ξεκάθαρα αλλά  σε κάθε περίπτωση αρκούντως προστατευμένα  και οχυρωμένα  πίσω απο θεσμούς  και νόμους.Είναι αυτό  που  ονόμασαν "ηλεκτρονική διακυβέρνηση "  για  την ύπαρξη τής   οποίας όλοι  μάθαμε  αλλά λίγοι  έχουν  αντιληφθεί περί τίνος ακριβώς πρόκειται,ή  για τό πως και πόσο  κινδυνεύουμε απο αυτήν και τις  "εφαρμογές" της.Οι περισσότεροι εξ ημών  έχουμε  φάει  το  "τυρί"  και  ασφαλώς  ούτε που μας ενδιαφέρει να δούμε την "φάκα"  εντός της οποίας  βρισκόμαστε , αφού  με  "ξεπλυμένο " απο  τα πλυντήρια των  Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης εγκέφαλο  αποδεχτήκαμε  ότι  η  "ηλεκτρονική  διακυβέρνηση" και μάλιστα  σε παγκόσμια  κλίμακα  θα  θεραπεύσει  πάσαν νόσον και πάσαν  μαλακίαν  που  ταλανίζει  την  πραγματική  κοινωνία.
Σου λένε  δηλαδή  θα σε κάνω πρώτα πρεζάκια  ώστε να μου παραδώσεις την μισή σου  ελευθερία και μετά  για να σε θεραπεύσω θα μου παραδώσεις και την άλλη μισή.
Αφορμή  για τις παραπάνω σκέψεις  ήταν η είδηση  που  ήλθε  απο το γαλλικό  πρακτορείο ειδήσεων  μέσω του ΑΠΕ  και την οποία  σας παραθέτουμε  παρακάτω ως  αφορμή για γενικώτερο  προβληματισμό:

29/10/2012 Γαλλία-Παρίσι: 

Μήνυση κατέθεσαν οι γονείς 18χρονου ο οποίος αυτοκτόνησε γιατί τον εκβίαζαν μέσω του διαδικτύου 

Οι γονείς ενός 18χρονου κατέθεσαν μήνυση κατ' αγνώστων μετά την αυτοκτονία του γιου τους ο οποίος έπεσε θύμα εκβιασμού μέσω του διαδικτύου, όπως έγινε γνωστό σήμερα από αστυνομική πηγή. 
Η οικογένεια κατέθεσε τη μήνυση στην προσπάθειά της να ανακαλύψει ποιος έστελνε απειλητικά μηνύματα στο νεαρό και προσπαθούσε να του αποσπάσει χρήματα.

 Ο 18χρονος Γκοτιέ έβαλε τέλος στη ζωή του στις 10 Οκτωβρίου, αφότου ένας "φίλος" του στο Facebook άρχισε να τον εκβιάζει. Είχε συναντηθεί με τον "φίλο" αυτό σε μια άλλη ιστοσελίδα, τη Chatroulette, όπου οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν μέσω βιντεοκάμερας. 
 Ο εκβιαστής του ζητούσε να του δώσει 200 ευρώ απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κυκλοφορούσε ένα βίντεο στο οποίο εικονιζόταν ο νεαρός γυμνός. 
Ο Γκοτιέ βρέθηκε απαγχονισμένος σε μια αποθήκη, στον κήπο του σπιτιού του.
 Οι αστυνομικές αρχές διευκρίνισαν ότι έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί από πού προέρχονταν τα μηνύματα και για το σκοπό αυτό έχουν επικοινωνήσει ήδη με τη νομική υπηρεσία του Facebook. 
Στο παρελθόν είχαν γίνει καταγγελίες για παρόμοιους εκβιασμούς και οι υπολογιστές από τους οποίους είχαν σταλεί τα απειλητικά μηνύματα εντοπίστηκαν στην Ακτή Ελεφαντοστού. 
Μέχρι στιγμής όμως η αστυνομία δεν έχει στοιχεία για την υπόθεση του 18χρονου. 

Ο Γκοτιέ αυτοκτόνησε την ίδια ημέρα που έβαλε τέλος στη ζωή της και η 15χρονη Καναδή Αμάντα Τοντ επειδή δεχόταν συνεχώς παρενοχλήσεις στο διαδίκτυο.

 16 Οκτ 2012 
Πρώην υπάλληλος   του  Facebook  ευθύνεται  για  την  αυτοκτονία της  Αμάντα Τόντ
Την περασμένη εβδομάδα (10 Οκτωβρίου) ανακοινώθηκε η είδηση του θανάτου μίας 15χρονης κοπέλας στο Βανκούβερ του Καναδά. 

Η Amanda Todd, έδωσε τέλος στη ζωή της, μετά από ένα χρόνο κόλασης, θύμα cyber bullyingAnonymous από διάφορα μέρη του κόσμου, έδωσαν ...
στη δημοσιότητα το doxxing, τα στοιχεία, δηλαδή, που μάζεψαν για την ταυτότητα του ανθρώπου που έφερε στο σημείο αυτό την μικρή Amanda. Μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Στο σχετικό βίντεο-μήνυμα που κυκλοφόρησαν στο Youtube (και το οποίο δεν είναι πια διαθέσιμο), αποκαλύπτουν τα στοιχεία 30χρονου, πρώην υπαλλήλου του Facebook και τις αποδείξεις που συνδέουν τον άνθρωπο αυτό με την 15χρονη Amanda. Το Αμερικάνικο tabloid Vice, δίνει κι αυτό με την σειρά του χάρτες και screenshots από την δραστηριότητα του Kody Maxson, του ανθρώπου που φαίνεται ότι οδήγησε το κορίτσι σε απόγνωση. Πώς το έκανε αυτό;

Συναντήθηκαν διαδικτυακά σε κάποιο site και της είχε ζητήσει να του στείλει γυμνές φωτογραφίες της, πράγμα που έγινε. Η «σχέση» αυτή δεν ευόδωσε ποτέ, αλλά ο Maxson την «καταδίωκε» ηλεκτρονικά. Την ενοχλούσε. Το κορίτσι, όπως αποκάλυψε στο βίντεο που ανέβασε στο Youtube, έφτασε σε απόγνωση όταν ο Maxson απαίτησε να φτιάξει ένα βίντεο κάνοντας στριπτίζ. Η ίδια αρνήθηκε. Η συνεχιζόμενη πίεση του χρήστη έφερε την μικρή Amanda στο σημείο να πάθει κατάθλιψη και να παίρνει φάρμακα και αλκοόλ για να κατευνάσει το άγχος της. Ο 30χρονος φέρεται να έχει δημοσιεύσει εδώ κι εκεί τις γυμνές φωτογραφίες της και ολοένα και περισσότεροι γνωστοί της έμαθαν για τις φωτογραφίες αυτές. Η Amanda άλλαξε σχολείο. Ο διώκτης της, έφτιαξε τότε μία σελίδα στο Facebook με μία λίστα από συμμαθητές  της και το νέο της σχολείο και στην εικόνα προφίλ, έβαλε φωτογραφία από το γυμνό στέρνο της Amanda.
H προσοχή που κέρδισε η Amanda ανάμεσα στους νέους συμμαθητές της, δεν βοήθησε. Τον Σεπτέμβριο ανέβασε ένα σπαρακτικό βίντεο στο Youtube, μιλώντας  με κάρτες για το πρόβλημά της, ελπίζοντας, ίσως, έτσι για να σταματήσει. Το troll δεν σταμάτησε. Την οδήγησε στην αυτοκτονία την περασμένη Τετάρτη.

Την Παρασκευή, στο twitter, ένας έφηβος με όνομα χρήστη Alex Ramos διέρρευσε εικόνες (που ισχυρίστηκε ότι ήταν) από την αυτοψία της 15χρονης Amanda, συνοδεύοντας την εικόνα του νεκρού της κορμιού με ηλίθια σχόλια. Οι Anonymous ανέλαβαν υπηρεσία. Παραβίασαν τον λογαριασμό του και δημοσίευσαν τα στοιχεία του εδώ. Γιατί; «Γιατί δημοσίευσε μία εικόνα νεκρής κοπέλας λέγοντας ότι είναι η Amanda Todd και γιατί είναι μ…..»
Μία άλλη γελοία μορφή του Internet, ο Hunter Moore, δημιουργός της ιστοσελίδας IsAnyoneUp, στην οποία μπορούσε κανείς να ανεβάσει τις γυμνές φωτογραφίες των πρώην φιλενάδων του με link στα προφίλ τους στο Facebook, στην είδηση του θανάτου της Amanda Todd, έκανε μία σειρά από tweets που το ελάχιστο που υποδεικνύουν είναι αηδιαστικά κακό γούστο.
Οι Anonymous ανταποκρίνονται στις περιστάσεις και «εκθέτουν» τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτή την βλακεία. Οι αρχές του Καναδά, έχουν δημιουργήσει μία ομάδα δράσης 20-25 αστυνομικών, σύμφωνα με πληροφορίες καιδιερευνούν την υπόθεση.
Η κινητοποίηση αυτή, όμως, ήρθε αργά. Η μικρή Amanda έβαλε τέλος στη ζωή της γιατί ένας 30χρονος με σοβαρά άλυτα προβλήματα έκανε «επάγγελμα» το να καταστρέφει τις ζωές τον άλλων. Και οι ανάλογου IQ και EQ συμμαθητές της Amanda, εκμεταλλεύτηκαν την παράνοιά του. Το κορίτσι αυτό δεν είχε ή δεν έβρισκε κάποιον να μοιραστεί το δράμα που περνούσε. Εξ ου και δημοσιοποίησε το βίντεο στο YouTube.
Κι αυτή η τραγική ιστορία, έρχεται άλλη μία φορά να μας δείξει πως υπάρχουν άθλιοι σε αυτό τον κόσμο που παίρνουν ζωή από την μιζέρια των άλλων, θεωρώντας ότι έχουν επιτύχει κάτι σπουδαίο. 

 Ο Kody Maxson, ο 30χρονος που σύμφωνα με τους Anonymous είναι ο bully που καταδίωκε την Amanda, σίγουρα δεν θα περάσει καλά. Όχι μόνο στο Internet, τον χώρο που δραστηριοποιήθηκε ως bully, αλλά και στην πραγματική ζωή καθώς, κινητοποιούνται οι διαδικασίες να περάσει ανάκριση για την δραστηριότητά του. Ο teenager που αποφάσισε να κάνει πλάκα με τον θάνατο της Amanda, ο Alex Ramos, θα κάνει να μπει στο internet πολύ καιρό.
Το θέμα είναι ότι άνθρωποι σαν τους παραπάνω θα υπάρχουν στην καθημερινή μας ζωή και στο διαδίκτυο. Άνθρωποι που θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να καταστρέφουν ζωές, προσπαθώντας έτσι να καλύψουν την προσωπική τους μιζέρια και ανεπάρκεια. 

Σε κάθε περίπτωση, αν οποιοσδήποτε από εσάς αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο, μιλήστε χωρίς να ντρέπεστε. Μιλήστε στους δικούς σας και δημοσιοποιήστε το πρόβλημά σας. Απευθυνθείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και σε ανθρώπους ή κοινότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν.  Και φυσικά… don’t feed the trolls. 

 Ο κάθε ένας που σας παρενοχλεί, το κάνει γιατί δεν έχει κανένα ενδιαφέρον στη δική του ζωή και αποφάσισε πως το ενδιαφέρον του θα είστε εσείς. Να θυμάστε πάντα πως, αυτό είναι δικό του πρόβλημα και πρέπει να το λύσει. Όχι δικό σας. Άρα δεν έχετε να απολογηθείτε εσείς για κάτι. Εσείς, απλά ζητήστε βοήθεια.
Πηγές: BBC, JezzebelViceTwitter κ.α.
http://www.digitallife.gr/anonymous-name-the-bully-behind-amanda-todd-15917

http://klassikoperiptosi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)