Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Να τι είναι το  «Σύνδρομο της Στοκχόλμης».
Στη Στοκχόλμη  τρομοκράτες απήγαγαν κάποιους πολίτες σαν όμηρους τους οποίους, μέχρι την απελευθέρωση, τους κακομεταχειρίζονταν. Μετά την απελευθέρωση οι περισσότεροι ήταν «ερωτευμένοι» με τους τρομοκράτες. Το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» που εκφράζει την αποδοχή του θύτη από το θύμα έχει εκφραστεί στην τέχνη  και συναντάται στην κοινωνία με πολλούς τρόπους:
-Στον πρόλογο της «Ιστορίας της Ο» της Πωλίν Ρεαζέ περιγράφεται η «εξέγερση» κάποιων δούλων μετά την απελευθέρωσή τους από τον Αβραάμ Λίνκολν. Σκότωσαν όποιους αφέντες αρνήθηκαν να τους ξαναυποδουλώσουν και ξαναδέθηκαν με αλυσίδες. Στη σημερινή Ελλάδα κάποιοι Έλληνες πιστεύουν ότι δίκαια υφιστάμεθα την τιμωρία των Γερμανών αφού είμαστε «λαμόγια  κοπρίτες και ρατσιστές»
-Στη σχέση της πόρνης με τον προστάτη-αγαπητικό, που τρέμει μήπως χάσει τον «άντρα» (που την κακοποιεί και την εκμεταλλεύεται) και κακοπέσει σε κάποιον άλλο. Στη σημερινή Ελλάδα κάποιοι Έλληνες αναρωτούνται τι θα κάνει ο αντικαταστάτης των Γερμανών και των πολιτικών τους υπαλλήλων, και έτσι ψηφίζουν τον σίγουρο «προστάτη».  

(Εστάλη από τον φίλο και συνεργάτη Χαράλαμπο Δ.)   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)