Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ανακαλύφθηκε το πρώτο κενό ασφαλείας στην τεχνολογία NFC


Επιτρέπει σε hackers να ελέγχουν τα κινητά

Το NFC, ή Near Field Communication είναι μια νέα τεχνολογία που θυμίζει κάτι από τις παλιές υπέρυθρες αφού επιτρέπει σε συσκευές να επικοινωνούν όταν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει στους χρήστες τους να μοιράζονται αρχεία, κάρτες, weblinks ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για πληρωμές, σε συγκεκριμένα τερματικά. Χρησιμοποιείται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συσκευές με Android και Meego, ενώ φημολογείται πως ήδη υπάρχουν σχέδια για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα Windows Phone και στο iPhone.

Εκμεταλλεύοντας πολλαπλές αδυναμίες του Near Field Technology, ο hacker Charlie Miller έχει επιτυχώς καταφέρει να αποκτήσει απομακρυσμένο έλεγχο συσκευών Samsung και Nokia. Τοποθετώντας το κινητό τηλέφωνο λίγα εκατοστά από ένα NFC Chip ή μια άλλη συσκευή ίδιας τεχνολογίας, ο απαιτούμενος κώδικας μεταφέρεται και εκτελείται ασύρματα στο κινητό και στη συνέχεια ανοίγει μολυνσμένα αρχεία ή ιστοσελίδες που εκμεταλλεύονται κενά ασφαλείας συγκεκριμένων προγραμμάτων ή ακόμα και του ίδιου του λειτουργικού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην νέα αυτή τεχνολογία είναι πως όταν η υπηρεσίες NFC και Android Beam είναι ενεργοποιημένες, οι συσκευές αυτομάτως κατεβάζουν οποιοδήποτε αρχείο ή link αποσταλεί, με τους χρήστες να μην μπορούν να ακυρώσουν την αποστολή αφού δεν καταλαβαίνουν καν πως εκείνη τη στιγμή γίνεται μεταφορά αρχείων. Όπως δήλωσε ο Miller, «το γεγονός πως χωρίς να κάνετε τίποτα, ξαφνικά ο browser σας ανοίγει την ιστοσελίδα μου δεν είναι ιδανικό».

Η Nokia ήδη αναγνώρισε το πρόβλημα και θα προβεί τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να ερευνήσει το κενό ασφαλείας που παρουσιάζεται στην συσκευή Ν9. H Google προς το παρόν δεν έχει προβεί σε δηλώσεις.



Σχετικά θέματα  με την τεχνολογία NFC:

Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
η άποψη μας είναι ότι η τεχνολογική εξέλιξη δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να μας εξασφαλίσει την μέγιστη ασφάλεια. Η τεχνολογία NFC είναι συνδεδεμένη με τον τραπεζικό μας λογαριασμό και τέτοια φαινόμενα που αναφέρει το άρθρο μας εκθέτουν σε τρομερούς κινδύνους. 
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η τεχνολογία RFID για εμάς είναι μη αποδεχτές όταν γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε στιγμή είμαστε ευάλωτοι και εκθεμένοι σε αυτές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)