Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ-ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ»

΄΄ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ΄΄
Για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου μίλησε για πρώτη φορά ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων «RIA Novosti».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Σαμαράς ερωτηθείς για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και την προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ και απάντησε ως εξής:
Ερώτηση: Στη Ρωσία υπήρχαν πολλές αντιδράσεις για την πρόσφατη σύλληψη του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο οποίος είναι δημοφιλής στη Ρωσία και έφερε εκεί από το Άγιον Όρος την Αγία Ζώνη μόλις πριν από δύο μήνες. Δεν μπορώ να σας ζητήσω να σχολιάσετε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω για τη γενική σας στάση ως προς το λεγόμενο σκάνδαλο Βατοπεδίου, δεδομένου ότι πρώην στελέχη του κόμματός σας είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν όχι από δικαιοσύνη, αλλά από ΜΜΕ και πολιτικούς για τις συναλλαγές του κράτους με τη Μονή.

Α. Σαμαράς: Όπως σωστά το είπατε, δεν μπορώ να σχολιάζω τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι η υπόθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε για να ανατραπεί η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.»
«Στο μεταξύ, όμως, δύο εξεταστικές επιτροπές της Ελληνικής Βουλής διερεύνησαν την υπόθεση του Βατοπεδίου – η δεύτερη επί διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ – και οι δύο δεν κατάφεραν να βρουν το παραμικρό επιβαρυντικό στοιχείο, κατά ουδενός, ούτε για «βλάβη του δημοσίου συμφέροντος», ούτε για «ροή πολιτικού χρήματος». Και για όλα αυτά έχω κάνει πολύ σαφείς δηλώσεις εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε επίσης.

 «Επομένως η υπόθεση αυτή, σε ό,τι αφορά την πολιτική της πτυχή – δηλαδή την ευθύνη πολιτικών προσώπων - έχει κλείσει οριστικά. Τώρα πρέπει να κλείσει και η δικαστική πλευρά της. Με πλήρη διερεύνηση σε βάθος, ώστε να λάμψει όλη η αλήθεια. Κι αυτό θα συμβεί. Να είστε σίγουροι!», διαβεβαίωσε ο κ. Σαμαράς.

Κλείνοντας ως προς την υπόθεση Βατοπαιδίου είπε,«Και να έχετε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Η οποία όχι μόνο θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα, αλλά θα τελειώσει αυτή την ιστορία που δηλητηριάζει και το εσωτερικό πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και την εικόνα της Ορθοδοξίας διεθνώς».


ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΚΡΙΣΗ

Κύριε Πρόεδρε, ότι θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας και ποια είναι η άποψή σας σχετικά με την ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων κατά τα τελευταία δύο χρόνια; Βλέπετε τις προοπτικές για μια αναβίωση των κοινών έργων ή για σημαντική αύξηση των ρωσικών επενδύσεων;


- Ξέρω ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η ελληνική-ρωσικές σχέσεις δεν είναι αυτό που μπορεί να είναι, αυτό που υποτίθεται ότι ήταν και αυτό που θα θέλαμε να τους δει. Αυτό πρέπει να αλλάξει, και είμαστε αποφασισμένοι να το τι πρέπει να προσπαθήσει να το αλλάξει. Και όχι μόνο να προσπαθήσουμε και να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα. Όσοι με γνωρίζουν, θα σας πω ότι όταν σου δίνω τον λόγο μου να το κρατήσει. Και όταν λέω «εμείς τα συμφέροντά μας» (πρόκειται να αντιμετωπίσει σοβαρά το θέμα), πραγματικά πιστεύω έτσι. Αυτό αγγίζει, βέβαια, πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ξεκίνησαν στο παρελθόν, αλλά στη συνέχεια στασιμότητα, σταμάτησε, ή είχε καταργηθεί. Αρχίζοντας από τον αγωγό «South Stream» και τελειώνει με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που είναι τα πιο εμφανή παραδείγματα. Αυτό ισχύει και για πολλές άλλες βιομηχανίες, όπως η ενέργεια, υποδομές, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό και την ιδιοκτησία θέρετρο, και οι εξαγωγές της ελληνικής γεωργίας.

Επιπλέον, υπάρχουν εμπορικές συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί, αλλά στασιμότητα. Και όλα αυτά πρέπει να την ξεκλειδώσετε.

Αλλά εκτός από την οικονομική συνεργασία και τις επενδύσεις, υπάρχει μια βαθύτερη, πνευματικό περιεχόμενο, το οποίο θα πρέπει να προωθηθούν στην ελληνική-ρωσικών σχέσεων. Αναφέρομαι στους στενούς και ισχυρούς δεσμούς που έχουν οι λαοί μας συνδέονται με την ιστορία και τον κοινό πολιτισμό και την Ορθοδοξία.

Ορθοδοξία - δεν είναι μόνο μια θρησκεία των δύο λαών μας. Είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία τους και είναι ένα ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της σύγχρονης ελληνικής και της ρωσικής ορθοδοξίας καθορίζει την νοοτροπία και τις δράσεις που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μας βλέπουν τον υπόλοιπο κόσμο. Με τέτοια γνήσια αισθήματα σεβασμού και αγάπης για τον ρωσικό λαό έρχομαι στη χώρα σας και ξέρω αυτό το συναίσθημα και να βρει μια απάντηση στη Ρωσία.

- Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αφήσει τη ζώνη του ευρώ, τουλάχιστον προσωρινά, να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών τους μέσω της υποτίμησης του νομίσματος. Πιστεύετε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι μια επιλογή, σε κάθε περίπτωση;

- Ναι, όπως είπατε, αφήνοντας το ευρώ δεν αποτελεί λύση, θα ήταν πολύ κακή, καταστροφικό γεγονός για την Ελλάδα. Και αμέσως, και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Αντίθετα, αν δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθεί στην Ελλάδα, για να είναι ανταγωνιστική και να ανοίξει, εάν τους δινόταν η ευκαιρία να χρησιμοποιούν μεγάλα και μέχρι τώρα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως τα μεταλλικά και τα ακίνητα, τότε νομίζω ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αποδείξει μια πραγματική επανάσταση στην ανάπτυξη.

Αυτό είναι που ελπίζουμε να επιτύχουμε: να μετατρέψει την Ελλάδα από μια χώρα της οικονομικής στασιμότητας και της κρίσης, όπως είναι τώρα, σε αυτό το παράδειγμα της οικονομικής ανάπτυξης. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του λαού μας και τη χώρα μας και έχουν ως στόχο να συνεργαστεί στενά όχι μόνο με τους ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και με όλους τους λαούς της περιοχής μας.

Ξέρετε ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν προέρχεται από έξω, αν είστε τυχεροί. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε μόνοι σας να δημιουργήσετε, αν αξίζει.

Σήμερα, η Ελλάδα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των διεθνών εφημερίδων, όπως το κέντρο της παγκόσμιας κρίσης. Νομίζω ότι του ελληνικού λαού μπορεί να μετατραπεί σύντομα τη χώρα του σε ένα σύγχρονο παράδειγμα της ανάπτυξης. Και υπάρχει η πιθανότητα ότι θα βρούμε και τη χρήση, μαζί με όλους τους φίλους μας.

- Είστε ικανοποιημένος από το σχήμα παίρνει αυτές τις ημέρες το πρόγραμμα για τη μείωση του ελληνικού χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές (PSI); Πιστεύετε ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να καταστεί το χρέος βιώσιμο ή τουλάχιστον να σταθεροποιήσουν τη δυναμική της, δεδομένου ότι υπήρχε η πρόθεση να μειωθεί το χρέος στο, υψηλό ακόμη στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020;

- Θα ήταν λάθος να σχολιάσει το ΠΔΤ κατά τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αλλά μπορώ να σας πω ότι η απόλυτη προτεραιότητα και βασικό - ένα ελληνικό χρέος με την «αειφόρο», ότι είναι τέτοια που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στο μέλλον. Και ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα. Αργότερα, βέβαια, έχουμε να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να εργαστούμε σκληρά. Αλλά πρέπει να υπάρχει κάποιο φως στο βάθος του τούνελ.

Το ελληνικό λαό - όπως, πράγματι, και η Ρωσική - δεν φοβάται τις δυσκολίες. Αντίθετα, θεωρεί τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν, για να δείξει με τον καλύτερο φως. Αλλά αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να του επιτρέψει να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες, για την αποκατάσταση της εξουσίας τους να χρησιμοποιούν τα πλεονεκτήματά του. Προσπαθούμε να επιστρέψουν στον ελληνικό λαό αυτοπεποίθηση, αυτοπεποίθηση και ελπίδα για το μέλλον. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε.

- Στο παρελθόν, θα σας κριτική ενεργά τις πολιτικές που ακολουθούν υπό πίεση από τους πιστωτές: τόνισε ότι η μείωση του κόστους οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό και την αποτυχία των στόχων του ελλείμματος του προϋπολογισμού, και κατά συνέπεια - με τη νέα μείωση του κόστους και ούτω καθεξής. Αλλά τώρα που υποστηρίζουν την εφαρμογή της νέας συμφωνίας δανείου με την ΕΕ, η οποία μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό για τους ίδιους λόγους. Πιστεύετε ότι τώρα είναι μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα, ή ίσως ένα αναγκαίο κακό;



(Εστάλη από http://www.agioritikovima.gr/ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)