Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Δεκάδες θύματα στη Συρία ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμός εξακολουθεί τις έρευνες

Ύποπτο το παρελθόν του επικεφαλής

Δεκάδες θύματα στη Συρία ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμός εξακολουθεί τις έρευνες
Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ζητά το κορίτσι σε διαδήλωση στη Χομς  
Δεκάδες νεκροί είναι ο απολογισμός άλλης μία ημέρας άγριας καταστολής στη Συρία όπου ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να βάλλουν κατά των διαδηλωτών παρά την παρουσία των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου (τους οποίους δέχτηκε η Συρία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και αρκετά παζάρια) οι οποίοι υποτίθεται ότι θα κατέγραφαν περιστατικά βίας και αυθαιρεσιών.
Εξοργισμένη από τη στάση των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου που για την ώρα δεν βλέπουν κάτι ανησυχητικό, όπως δηλώνουν, η αντιπολίτευση ζητά να απομακρυνθεί ο επικεφαλής των παρατηρητών ο οποίος έκλεινε τα μάτια και στις σφαγές στο Νταρφούρ.
Ομάδες της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι οι νεκροί έφτασαν την Πέμπτη τους 19, από τους οποίους οι έξι στη Χάμα, ένα από τα κέντρα της εξέγερσης, την οποία επισκέπτονταν εκείνη την ώρα οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου.

Στη Χάμα, διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για να υποδεχτούν την αντιπροσωπεία εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφάλειας, με ελεύθερους σκοπευτές στα γύρω κτίρια. «Δεν έχουμε πρόσβαση στην αντιπροσωπεία. Τώρα οι άνθρωποι δεν πιστεύουν πια τίποτα και κανέναν. Μόνο ο Θεός μπορεί να μας βοηθήσει», είπε ένας αντιφρονών ακτιβιστής, ο Άμπου Χισάμ, από τη Χάμα.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και εναντίον
διαδηλωτών στην Ντούμα, προάστιο της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.
Εξοργισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής και λέγεται ότι χιλιάδες έχουν κατακλύσει την κεντρική πλατεία για να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία. «Οι ακτιβιστές κάλεσαν σε πλήρη πολιτική ανυπακοή. Οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί, τα καταστήματα κλείνουν και η πόλη παρέλυσε», είπε ο Ράμι Αμπντελραχίμ, ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.
Οι παρατηρητές δεν επρόκειτο να επισκεφτούν την Πέμπτη τη Ντούμα αλλά δεν αποκλείεται να κάνουν και αιφνιδιαστική επίσκεψη και δεν υπήρχαν μαρτυρίες των κατοίκων για επισκέψεις.
Επιπλέον έξι άνθρωποι -η ταυτότητα των οποίων δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη- σκοτώθηκαν στο Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Η αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται να επισκεφθεί και αυτήν την περιοχή, εκτός από τη Χάμα και την Ντεράα. Ακτιβιστές από τις πόλεις αυτές είπαν ωστόσο ότι μέχρι τα μέσα του απογεύματος δεν είχαν δει κανέναν από τους παρατηρητές και δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί τους. Υποστήριξαν επίσης ότι στις περιοχές απ όπου θα περάσουν οι παρατηρητές έχουν αναπτυχθεί πρόσθετες δυνάμεις ασφαλείας.
«Δουλέψαμε σκληρά για αυτήν την επίσκεψη, έχουμε μάρτυρες και καταγράψαμε τους θανάτους και τις τοποθεσίες που βομβαρδίστηκαν. Οι κάτοικοι ήθελαν να κάνουν πορεία αλλά οι παρατηρητές αγνοούνται», είπε ένας άνδρας με το
όνομα Οντέι από το Ιντλίμπ.
Πηγή του Αραβικού Συνδέσμου από το Κάιρο είχε αναφέρει νωρίτερα σήμερα ότι
υπήρξε πρόβλημα με την επικοινωνία με τη Συρία, όμως το πρόγραμμα των περίπου 60 παρατηρητών συνεχίζεται κανονικά. Οι συριακές Αρχές υποστήριξαν πάντως ότι παρέχουν στους Άραβες παρατηρητές «όλες τις διευκολύνσεις που χρειάζονται» στην αποστολή τους.
Εντωμεταξύ, η αντιπολίτευση ζήτησε να απομακρυνθεί ο αρχηγός της αποστολής επικαλούμενη την σκοτεινή προϊστορία του επικεφαλής της αποστολής.
Ο Αχμέντ Μουσταφά Αλ Νταμπί είναι ανώτατος αξιωματούχος –υπήρξε αρχηγός της στρατιωτικής αντικατασκοπίας- στο καθεστώς του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου προέδρου του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ.
Το αίτημα στηρίζει και η Διεθνής Αμνηστία που επισημαίνει ότι ο Αλ Νταμπί κατά την θητεία του στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν επικεφαλής υπηρεσιών που ήταν υπεύθυνες «για την αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση, την εξαφάνιση διά της βίας και το βασανισμό πολλών ανθρώπων στο Σουδάν». Η ανάληψη της προεδρίας αυτής της αποστολής θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της αποστολής.
Πάντως ο Αραβικός Σύνδεσμος που προχώρησε σε κυρώσεις κατά της Συρίας με καθυστέρηση και όταν ο εμφύλιος είχε αρχίσει για τα καλά, υπερασπίζεται την επιλογή του Αλ Νταμπί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters
Το είδαμε: http://www.badmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)