Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

«Σουρωτήρια» οι επικοινωνίες στην Ελλάδα, καμία προστασία του απορρήτου

Από την άλλη, η ΕΥΠ λέει ότι λειτουργεί «με απόλυτο σεβασμό στους νόμους του κράτους»
Τα ίδια με την ΕΥΠ λέει και η ΕΛΑΣ για την (καθ' όλα ΠΑΣΟΚική) Υπηρεσία Προστασίας του Πολιτεύματος (χωρίς να μας λέει τι ακριβώς αντικείμενο έχει αυτή). Στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών όμως, επικρατεί μια άνευ προηγουμένου νευρικότητα. Τον εκνευρισμό ενέτειναν οι αναφορές του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, (ΑΔΑΕ), Ανδρέα Λαμπρινόπουλου, στα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο προαναφερόμενος αξιωματούχος, είπε πως υπάρχουν ενδείξεις για παρακολουθήσεις ιδιωτών από μυστικές υπηρεσίες, ενώ μίλησε για αδυναμία ελέγχου των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τηλεπικοινωνίας!wireless-communication-connection-1000
«Είναι ανάγκη να υπάρξει εθνική στρατηγική και να δημιουργηθεί ένα εθνικό σύστημα ασφαλείας επικοινωνιών. Υπάρχει ένα γενικότερο θέμα ασφάλειας στο ‘ηλεκτρονικό επιχειρείν'. Τίποτα δεν έχει γίνει στη χώρα. Ποιος ελέγχει -για παράδειγμα- αν υπάρχει υποκλοπή στοιχείων της ηλεκτρονικής κάρτας όχι από το ΑΤΜ αλλά από το δίκτυο; Πώς είναι δυνατό να υπάρχει ασφάλεια όταν το δίκτυο δεν είναι ασφαλές; Είναι ένα τεράστιο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν εκατομμύρια δίκτυα που συμπλέκονται μεταξύ τους και εξυπηρετούν εκατομμύρια πολίτες», είπε ο κ. Λαμπρινόπουλος.
Οι βουλευτές όμως, άρχισαν να ρωτάνε για την ΕΥΠ. Και ακούστε απάντηση: «Με το σκάνδαλο των υποκλοπών ακούστηκε κάτι για βαλιτσάκια. Επισκεφθήκαμε την ΕΥΠ, μας έδειξαν ένα βαλιτσάκι. Το ψάξαμε δεν είδαμε τίποτα. Είπαμε τότε ότι αν αυτός είναι εξοπλισμός, τότε η ΕΥΠ είναι φτωχή». «Ταβανόπροκα» του κ. Λαμπρινόπουλου, που πρόσθεσε πως «υπάρχουν περιστατικά παραβίασης της ασφάλειας παροχών από εταιρείες σε ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, όπου βρέθηκαν μαγνητοφωνάκια» και πως «υπάρχει μεγάλο νομοθετικό κενό για την ασφάλεια των ταχυδρομικών επιστολών». Εδώ μάλιστα, τα έβαλε και με τις εταιρείες ταχυμεταφορών...

Και στην ΕΥΠ, χάθηκε η μπάλα! Βγήκε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι η Υπηρεσία λειτουργεί «με απόλυτο σεβασμό στους νόμους του κράτους», ενώ ζητείται και η διενέργεια ελέγχου εκεί από την ΑΔΑΕ «το ταχύτερο δυνατό», για να μην υπάρχουν αμφιβολίες στους πολίτες... Τονίζεται, δε, ότι «είναι προφανές ότι η ΕΥΠ υπόκειται σε εισαγγελικό έλεγχο και όσον αφορά την ταυτοποίηση των αριθμών, των οποίων αίρεται το απόρρητο, με τα πρόσωπα στα οποία ανήκουν».
Σημειωτέον ότι είχε προηγηθεί η κατάθεση αγωγής με την οποία ο υποδιοικητής της ΕΥΠ Φώτης Παπαγεωργίου ζητεί από τον εκδότη του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», τον διευθυντή και έναν εκ των δημοσιογράφων του εντύπου 300.000 ευρώ για αποζημίωση, λόγω ηθικής βλάβης, σχετικά με δημοσίευμα, που αφορούσε στην παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Η κατάθεση της αγωγής από τη διοίκηση της ΕΥΠ, αποτελεί γεγονός μάλλον πρωτοφανές αλλά και ένδειξη του κλίματος που επικρατεί εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)