Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

"Για να μην ξεχνάμε αυτό το ευγενές και αθάνατο έθνος των Ελλήνων"




Το 1943 η Ελληνική Οργάνωση Ανακούφισης Πολέμου εξέδωσε ένα βιβλίο που περιελάμβανε κύρια άρθρα, γελοιογραφίες, άρθρα και επιστολές για τον ηρωισμό των Ελλήνων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αρχικά εναντίον του Μουσολίνι και στη συνέχεια εναντίον του Χίτλερ. Αν και το βιβλίο έχει εξαντληθεί από καιρό αυτά τα άρθρα μας θυμίζουν τις μέρες κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν ο κόσμος έμοιαζε ένα τόσο σκοτεινό μέρος, και τότε οι ‘Ελληνες μας έδωσαν ελπίδα. Όταν οι Ιταλοί εισέβαλαν στην Ελλάδα φάνηκε σαν μια ακόμη χώρα που θα έπεφτε στις δυνάμεις του ‘Αξονα. Αλλά ο Ελληνικός στρατός προκάλεσε τις προσδοκίες του κόσμου και κυνήγησε τον Ιταλικό στρατό πίσω στην Αλβανία. Ήταν το πρώτο σημάδι ότι ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ μπορούσαν να ηττηθούν και η νίκη τους ενέπνευσε τον κόσμο.









Τι κατάφερε η Ελλάδα

Καθώς ο Ιταλικός στρατός στην Αλβανία συνεχίζει να υποχορεί μπροστά στις ανηλεής επιθέσεις, αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ένα πιο ολοκληρωμένο μέτρο της τεράστιας συνεισφοράς της Ελλάδας στον πόλεμο για τη δημοκρατία.
Δεν είναι απλά ότι τα στρατεύματα του Μουσολίνι εκσφενδονίστηκαν πέρα μακριά από το Ελληνικό έδαφος και αποτράπηκαν από μια σύντομη προέλαση στον αρχαίο δρόμο των Καισάρων σα να είχαν ραντεβού, ίσως, με τον Χιτλερικό στρατό στα Δαρδανέλλια. Δεν είναι γραμμένο μόνο στις ισχυρές νίκες της Ελλάδας.
Η ανυπολόγιστη αξία της αξιοπρόσεκτης Ελληνικής μάχης είναι η ευκαιρία που έδωσε στην Αγγλία για εμπλοκή στη Μεσόγειο. Έδωσε στη Βρετανία, πρώτ’απ’όλα, βάση στην Ήπειρο (σημ.μεταφραστή: Ευρωπαϊκή Ήπειρο), την οποία χρειαζόταν απελπισμένα. Της έδωσε νέες βάσεις, την Κρήτη, και το σημαντικότερο, έκανε πιο αποτελεσματικό τον αποκλεισμό της Ιταλίας και των Δωδεκανήσων και έκοψε της διόδους επικοινωνίας Ιταλίας – Αλβανίας κατά μήκος της Αδριατικής και προς την Αφρικής, όπου ο στρατός του Στρατηγού Graziani κόλλησε.
Ας δούμε τις κατόρθωσαν οι επιτυχίες της Ελλάδας. Ξεκινάμε με το ότι έδωσαν την ευκαιρία στη Μεγάλη Βρετανία να αναλάβει πρωτοβουλία στη Μεσόγειο, αρχικά υποστηρίζοντας τον Ελληνικό Στρατό διά αέρος, δεύτερον, κατακτώντας την Κρήτη, τρίτον, φέρνοντας στρατεύματα και εξοπλισμό στην Ελλάδα, κίνηση που συνεχίστηκε με αυξανόμενο ρυθμό καθώς οι ‘Ελληνες έσπρωχναν μπροστά.
Οι δραστηριότητες της Μεγάλης Βρετανίας, σε συνδυασμό με τις Ελληνικές επιτυχίες, εντυπωσίασαν την Ισπανία και την Τουρκία, όπως φάνηκε όταν η Ισπανία ολοκλήρωσε μια νέα οικονομική συμφωνία με την Αγγλία, κάτω από την οποία η Ισπανία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μπλοκαρισμένα κεφάλαιά της που βρίσκονται στο Λονδίνο για να αγοράσει προμήθειες σε τρόφιμα που χρειάζεται απεγνωσμένα. Η συμφωνία είναι σημαντική μόνο εφόσον εγγυάται ότι η Ισπανία δε θα εμμείνει στη «νέα τάξη» Ρώμης-Βερολίνου προς το παρόν. Κατ’αυτόν τον τρόπο μια επίθεση από το Γιβραλτάρ μέσω της Ισπανίας καθυστερεί, ίσως αρκετά ώστε να δώσει στην Μεγάλη Βρετανία χρόνο για την εμπλοκή που υποσχέθηκε.
Η Μεγάλη Βρετανία προετοιμάζεται για ζωτικής σημασίας ενέργεια στη Μεσόγειο. Είναι γνωστό ότι έχει μεταφέρει κάποια πλοία από τον Βόρειο Ατλαντικό στη Μεσόγειο για μεταφορές στρατευμάτων. Είναι επίσης, ενεργή στη μεταφορά ανδρών και εξοπλισμού από την Αυστραλία στα λιμάνια της Κόκκινης Θάλασσας, μέσω των οποίων οι δυνάμεις της ξεχύνονται για την άμυνα του Σουέζ κατά των Ιταλών στη Λιβύη.






Οι θαραλλέοι σύγχρονοι Έλληνες κέρδισαν τον θαυμασμό του κόσμου για την άμυνά τους εναντίον της ανεπιθύμητης επίθεσης της Ιταλίας. Ήταν οι πρώτοι σ’αυτόν τον πόλεμο που κατέκτησαν έδαφος των δυνάμεων του ‘Αξονος. Ήταν η στάση τους που ενθάρρυνε και επέτρεψε στους Βρετανούς να διεξάγουν μια επιθετική και επιτυχή εκστρατεία στη Λιβύη. Όλα έχουν το έναυσμά τους με τους Έλληνες, όλες οι μορφές λογοτεχνίας, τέχνης, φιλοσοφίας και επιστήμης.
Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη







Ο Χίτλερ εξαναγκάστηκε να έρθει προς σωτηρία του κακοποιημένου δορυφόρου του. Παρά τη συντριβή της δεύτερης αυτής επίθεσης, η Ελλάδα παρέμεινε σταθερή. Με τη βοήθεια των Βρετανών, κράτησε τις Ναζιστικές ορδές στο μέτωπο για πολύτιμες εβδομάδες, κάνοντας δυνατή την ενδυνάμωση της Κοντινής Ανατολής, και αλλάζοντας αποφασιστικά και καταστροφικά για τον Χίτλερ, το χρονοδιάγραμμα της επίθεσής του στη Ρωσία.

Υφυπουργός του Κράτους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)