Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Και πάλι στην… κόψη του ξυραφιού.


questionΣτην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα λόγω του θέματος που έχει προκύψει με την εργασιακή εφεδρεία. Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των κκ. Ρέππα και Βενιζέλου διαπιστώθηκαν σοβαρά νομικά και συνταγματικά κωλύματα στην εφαρμογή του μέτρου, ενώ σημαντικό είναι το ζήτημα που προκύπτει με το θέμα της καταβολής αποζημίωσης σε όσους εν τέλει απολυθούν από θέσεις αορίστου χρόνου ή και μονίμων υπαλλήλων. Γι’ αυτούς τους λόγους αργά το βράδυ της Τετάρτης αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου το θέμα της εφεδρείας, μετά τις διαφωνίες υπουργών για το ζήτημα της εφαρμογής της στο στενό δημόσιο τομέα. 

Όταν οι τροϊκανοί ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις, εξέφρασαν έντονη δυσφορία και ξεκαθάρισαν πως η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει εμπλοκή στις συνομιλίες. Να σημειωθεί πως οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει πως έως το τέλος του 2011 πρέπει να τεθούν σε εφεδρεία 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι.


Αδιάλλακτη η τρόικα

Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως η τρόικα διαμήνυσε στον υπουργό Οικονομικών πως δεν θα δεχτεί καμία επαναδιαπραγμάτευση στο συγκεκριμένο ζήτημα και αναμένει μέσα στις επόμενες μέρες το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για την εφεδρεία. Μάλιστα σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ιδιαίτερα δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν, ο οποίος τηρεί σκληρή στάση και είναι αδιάλλακτος.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο υπουργείο είναι πως κάποιοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία ότι εάν δεν προχωρήσει το θέμα της εργασιακής εφεδρείας είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει εκ νέου η τρόικα. Κάτι τέτοιο όμως θα είχε σοβαρότατες συνέπειες για τη χώρα, καθώς θα έβαζε σε νέα δοκιμασία την εκταμίευση της 6ης δόσης. Και με δεδομένο πως τα ταμειακά διάθεσιμα επαρκούν ως τα μέσα Οκτωβρίου, θα αναζωπυρώνονταν τα σενάρια περί εσωτερικής στάσης πληρωμών.

Από την πλευρά του υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο αλλά και να μην δώσει αρνητική εντύπωση στην τρόικα που βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα και γι’ αυτό αποφασίστηκε να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο την Κυριακή για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα.
Παράλληλα υπό αυτήν την ασφυκτική πλέον πίεση, τις επόμενες ημέρες αναμένονται αλλεπάλληλες συνεδριάσεις υπουργικών συμβουλίων και κυβερνητικών οργάνων, με στόχο την προώθηση με συνοπτικές διαδικασίες όσων μέτρων δεν έχουν προχωρήσει έως σήμερα.

Στενεύουν τα περιθώρια

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , καθώς θα πρέπει μέσα σε ένα 20ήμερο να νομοθετήσει όλα τα νέα μέτρα και εν συνεχεία να τα εφαρμόσει και να τα εφαρμόσει εν συνεχεία. Μετά την ψήφιση από τη Βουλή του ειδικού τέλους ακινήτων, απαιτείται να ξεκινήσει άμεσα είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Θα πρέπει  ακόμη να δρομολογηθεί η επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του Δημόσιου, η επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις και η περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.

2 σχόλια:

  1. Οι εχθροι της κυβερνησης κατηγορουν τους πολιτικους ηγετες της αλλα και τους βουλευτες του κυβερνωντως κομματος για προδοσία και εξαθλίωση του ελληνικού λαού....

    Το τραγικο για την κυβερνηση είναι ότι πλέον την κατηγορουν και οι υποστηρικτες της τρόϊκας!!!!
    Τους κατηγορουν για ανικανότητα.... κι οτι αδυνατουν να εφαρμόσουν τα όσα καταστροφικά υπέγραψαν!!!!!!

    Κι ετσι τωρα το 85% των Ελλήνων θέλουν να τους δουν κρεμασμενους στην Ομονοια.... και το υπολοιπο 15% απλά θέλει να φύγουν από την εξουσία....

    Ο Φόρεστ ΓΑΠ τα εχει παντελώς χαμενα... Και τα εχει φορτωσει όλα στον Βενιζέλο.... ο οποίος το έκαωε δια παντος το πολιτικο του χαρτι.....

    Για το υπόλοιπο της ζωής του (αν ζησει στην Ελλάδα που πολυ αμφιβάλω) θα πρεπει να τον συνοδεύουν 2 διμοιρίες ΜΑΤ ακόμα κι αν θέλει απλά να παει να φαει σε ενα εστιατόριο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Θάνο, δεν τους λυπόμαστε καθόλου ήξεραν τι θα συναντούσαν όταν πήραν την κυβέρνηση της χώρας μας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι επαγγελματίες πολιτικοί, μεγάλωσαν για να κάνουν αυτή την δουλειά. Αναρωτιόμαστε αν τους έλεγε κανείς ότι θα είναι στην Βουλή χωρίς να πληρώνονται και χωρίς να παίρνουν μίζες προσφέροντας ένα κοινωνικό έργο, θα δηλώνανε υποψηφιότητα και αν το έκαναν για να μας πουν πως θα διοικούσαν το κράτος μας.
    Το αρχαίο ρητό "ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται" έχει απόλυτη εφαρμογή γιατί τον πρώτο χρόνο χαιρόντουσαν αλλά τον δεύτερο τρέχουν να κρυφτούν και τον τρίτο θα πρέπει να φύγουν νύχτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)