Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Chips που μιμούνται τον ανθρώπινο εγκέφαλο ετοιμάζει η IBM


Τη δημιουργία chips που μιμούνται τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου σχεδιάζει η IBM σε εφαρμογή ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου σχεδίου, που έχει σκοπό να φέρει το μέλλον πιο κοντά.

Η εταιρεία, σε συνεργασία με την υπηρεσία ερευνών του αμερικανικού στρατού (D.A.R.P.A.) καθώς και με επιστημονικά ιδρύματα έχει ήδη προχωρήσει στην κατασκευή "νευρωνικών" chips, τα οποία μιμούνται τη λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου και των συνάψεων που δημιουργούνται μεταξύ τους.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός υπολογιστή, η "συνδεσμολογία" του οποίου θα ξεπερνά κατά πολύ αυτή του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Υπολογίζεται δε πως ο συγκεκριμένος υπολογιστής θα έχει 10 δισεκατομμύρια "νευρώνες" και 100 τρισεκατομμύρια "συνάψεις", ωστόσο, θα έχει τον ίδιο περίπου όγκο με αυτόν του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Από τα μεγαλύτερα, ωστόσο, πλεονεκτήματά του είναι πως θα πρόκειται για έναν υπολογιστή που, παρά τις τεράστιες δυνατότητές του, η κατανάλωσή του υπολογίζεται στο 1 kilowatt.


ΠΗΓΗ

ΣΧΟΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
Η δημιουργία βιο-τσιπ από τους αναπτυσσόμενους κλάδους της βιοτεχνολογίας και νανοτεχνολογίας δεν είναι ένα σημερινό φαινόμενο, είναι μια έρευνα εδώ και πολλά χρόνια πίσω, περίπου από το 1983 υπήρχαν οι πρώτες ανακοινώσεις, στηρίζεται στην διασύνδεση τσιπ με βιο-οργανισμούς, με πολλές εφαρμογές στην βιο-επιστήμη. Σήμερα βρισκόμαστε στην τέταρτη γενιά των βιοτσίπ, θα επανέλθουμε με μεγαλύτερη επιστημονική ανάλυση επί του θέματος. 
Η πρώτη φορά που ακούσαμε για αυτές τις έρευνες μας φάνηκε ένα αρρωστημένο σχέδιο όπου σε ένα τσιπ προσαρμόζουν ζωντανό οργανισμό και το συνδέουν ώστε στο τσιπ να δώσουν ζωή. Σήμερα είναι διαδεδομένο και βρίσκεται μέσα σε πολλές επιστημονικές εφαρμογές κυρίως για ιατρικούς σκοπούς και έχει γίνει αποδεχτό από την επιστημονική κοινότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)