Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Τραπεζικό κραχ – οικονομία και ευρωπαϊκή κρίση συνθλίβουν τις αγορές


xak4Η τραπεζική και παγκόσμια διάσταση της κρίσης αναδεικνύεται όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες και την Παρασκευή ο ευρωπαϊκός δείκτης τραπεζών έκλεισε σε νέο χαμηλό 2 ετών ενώ στο ίδιο αρνητικό ρεκόρ τον ακολούθησε και ο αμερικανικός δείκτης τραπεζών ο οποίος μισή ώρα πριν το κλείσιμο του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ κατέγραφε εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 5,28%.

Βουτιά κατέγραψαν και οι βασικοί διεθνείς δείκτες μετοχών καθώς ο συνδυασμός του κραχ στον τραπεζικό κλάδο με την ανησυχία για την επιδείνωση της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και το φόβο για αδυναμία εύρεσης λύσης στην ευρωπαϊκή κρίση οδήγησαν τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές και στην αγκαλιά της αγοράς ομολόγων ΗΠΑ.

Εκεί, το επιτόκιο του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έκλεισε την εβδομάδα στο 2,00%, χαμηλότερα απ' ότι το Μάρτιο του 2009 και κοντά στο ιστορικό χαμηλό του που κατέγραψε την Πέμπτη. Ο φόβος για μία φούσκα στην αμερικανική ομολόγων είναι πλέον ρεαλιστικός και οι αγορές ελπίζουν σε σημαντικά θετικά νέα από το Σεπτέμβριο για να αποφύγουν την απόλυτη κατάρρευση, ποντάροντας στην απελευθέρωση κεφαλαίων από την αγορά ομολόγων και στην επιστροφή τους στις μετοχές στην περίπτωση που ο πανικός αποδειχτεί ανεδαφικός και η ανησυχία υπερβολική.

Το ΧΑ ακολούθησε τη διεθνή τάση κλείνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση χαμηλότερα με το δείκτη τραπεζών να καταγράφει, ωστόσο, τις μικρότερες απώλειες ενώ το ΓΔ να χάνει 1,50%. Ο χρυσός σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ και σε γενικές γραμμές η εβδομάδα εξελίχτηκε σε θετική για τις αμυντικές μορφές επένδυσης και αρνητική για τις επιθετικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)