Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ ΜΕ 1,3 ΕΚ. $ Ψάχνουν παντού τον Καντάφι

ΣΧΟΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
Ο θάνατος συνεχίζεται με τους "σωτήρες" των λαών να αποστέλλουν την στρατιωτική τους "βοήθεια" για την "απελευθέρωση" του Λιβυκού λαού. Οι διεθνής άρπαγες από την μία καταστρέφουν και από την άλλη θα ανοικοδομήσουν, με τα κοράκια που θα λεηλατήσουν ότι βρουν μπροστά τους να είναι σε αναμονή. Η επόμενη μέρα εκτός από νεκρούς θα έχει και το μοίρασμα της "λεηλασίας" τους από το ΝΑΤΟ - Κίνας κλπ. Μέσα στην οικονομική κρίση της Αμερικάνικης και Ευρωπαϊκής οικονομίας οι κερδοσκόποι βρήκαν ευκαιρία να υποδουλώσουν άλλο ένα λαό. Η "απελευθέρωση" του Λιβυκού λαού από τον "τύραννο" Καντάφι, θα τους υποδουλώσει στην Δύση, σε μία νέα διεθνή τυραννία και η επομένη μέρα για την Λιβύη θα είναι χειρότερη τραγική από αυτήν που βιώνει ο Ελληνικός λαός, γιατί θα έχει νεκρούς και χαλάσματα...


Το Εθνικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμνηστία σε όποιον τον σκοτώσει ή τον συλλάβει. Επιχειρηματίας της Βεγγάζης προσφέρει αμοιβή 1,3 εκατ. δολαρίων σε όποιον βοηθήσει στη σύλληψή του. Ο ΥΠΕΞ της Λιβύης δήλωσε ότι έφτασε το τέλος του Καντάφι, ενώ ο υπ' αριθμόν 2 των υπηρεσιών πληροφοριών εξέφρασε πίστη στους αντικαθεστωτικούς
Ψάχνουν παντού τον Καντάφι
Την κεφαλή του Καντάφι επί πίνακι ζητούν οι αντικαθεστωτικοί, που μαζί με τους Δυτικούς σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Κι ενώ ο Λίβυος συνταγματάρχης παραμένει άφαντος, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμνηστία σε όποιον τον σκοτώσει ή τον συλλάβει, ενώ ένας μεγαλοεπιχειρηματίας της Βεγγάζης ενημέρωνε ότι προσφέρει αμοιβή 2 εκατ. δηναρίων Λιβύης (περίπου 1,3 εκατ. δολάρια) σε όποιον συλλάβει τον Λίβυο συνταγματάρχη. Αργά χτες το βράδυ ο ΥΠΕΞ της Λιβύης δήλωσε ότι έφτασε το τέλος του Καντάφι, ενώ ο υπ' αριθμόν 2 των λιβυκών υπηρεσιών πληροφοριών εξέφρασε πίστη στους αντικαθεστωτικούς.

"Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοινώνει ότι οποιοσδήποτε από το στενό του περιβάλλον σκοτώσει ή συλλάβει τον Καντάφι, η κοινωνία θα του χορηγήσει αμνηστία ή χάρη για οποιοδήποτε έγκλημα έχει διαπράξει" τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, προσθέτοντας πως το καθεστώς του δεν θα τελειώσει εάν δεν συλληφθεί ζωντανός ή νεκρός.

Στο μεταξύ, σε ηχογραφημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στη λιβυκή τηλεόραση ο Καντάφι ορκιζόταν "νίκη ή θάνατο", καλώντας σε αντεπίθεση τους Λίβυους: "Εχω βγει διακριτικά στους δρόμους της Τρίπολης, χωρίς να με δει ο λαός μου, και δεν αισθάνθηκα πως υπάρχει κίνδυνος. Ολοι οι Λίβυοι πρέπει να είναι παρόντες στην Τρίπολη, νέοι άνδρες των φυλών και γυναίκες πρέπει να σκουπίζουν την Τρίπολη και να τη χτενίζουν από τους προδότες". Ο Λίβυος ηγέτης υποστήριξε ακόμα πως η αποχώρησή του από την έδρα του στη λιβυκή πρωτεύουσα ήταν "κίνηση τακτικής".
Επιπλέον, σε μήνυμά της στο κανταφικό κανάλι Αλ Ορούμπα, η κόρη του Καντάφι, Αϊσά, κάλεσε τους Λίβυους να ενωθούν ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις ξένες επεμβάσεις. Η τύχη της μοναδικής εν ζωή κόρης του Καντάφι αγνοούνταν μετά την κατάληψη της Τρίπολης από τους αντικαθεστωτικούς.
 Αντάρτης ποζάρει στον επίχρυσο καναπέ της Αϊσά Καντάφι, κόρης του Λίβυου συνταγματάρχη. Το σπίτι της λεηλατήθηκε χθες από τους αντικαθεστωτικούς

Αντάρτης ποζάρει στον επίχρυσο καναπέ της Αϊσά Καντάφι, κόρης του Λίβυου συνταγματάρχη. Το σπίτι της λεηλατήθηκε χθες από τους αντικαθεστωτικούς
Την ίδια ώρα μαίνονται σφοδρές μάχες όχι μόνο στην Τρίπολη αλλά και σε άλλες πόλεις νότια και δυτικά της χώρας (Σάμπχα, Ζουάρα Ατζελάτ). Οι αντικαθεστωτικοί έκαναν πλιάτσικο στο αρχηγείο του Καντάφι, παίρνοντας ακόμα και το αγαπημένο του καπέλο.
"Οι νομιμόφρονες θα συνεχίζουν τα πυρά για όσο ο Καντάφι δεν συλλαμβάνεται" τόνισε ο Αμπντέλ Τζαλίλ, καθώς πιστοί στον Λίβυο συνταγματάρχη συνέχιζαν τα πυρά στο συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια, το οποίο έχει πλέον περάσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών.
Η πολυτελής πισίνα στο σπίτι - παλάτι της Αϊσά Καντάφι
Η πολυτελής πισίνα στο σπίτι - παλάτι της Αϊσά Καντάφι

Πολλές συνοικίες της Τρίπολης είναι εγκαταλειμμένες καθώς έχουν διασκορπιστεί ελεύθεροι σκοπευτές. Χτες το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι 35 ξένοι δημοσιογράφοι που είχαν αποκλειστεί από τις κανταφικές δυνάμεις στο ξενοδοχείο "Rixos" στην πρωτεύουσα της Λιβύης. Οπως δήλωσαν, αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου μετέβη στο ξενοδοχείο και διαπραγματεύτηκε την απομάκρυνσή τους, παρέχοντας επίσης μεταφορικά μέσα.
Η Νικαράγουα άφησε χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει άσυλο στον συνταγματάρχη, εφόσον το ζητήσει, αναγνωρίζοντας όμως πως κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί πρακτικά.
Ο κληρονόμος του θρόνου του πρώην Βασιλείου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Σανούσι (παιδί του ανιψιού του βασιλιά Ιντρίς Α'), δήλωσε έτοιμος να υπηρετήσει τον λαό.
Στους δρόμους της Τρίπολης μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι
Στους δρόμους της Τρίπολης μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι
Χτες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι 4 Ιταλοί δημοσιογράφοι απήχθησαν στη Λιβύη.
ΤΡΙΠΟΛΗ
Λεηλάτησαν τον ναό του Αγ. Γεωργίου
Τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου στην παλιά πόλη της Τρίπολης λεηλάτησαν άγνωστοι. Η εκκλησία χρονολογείται από το 1647 και είναι η παλαιότερη ορθόδοξη εκκλησία στη Β. Αφρική. "Πονάει η καρδιά μου για τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, μια όμορφη χώρα που καταστράφηκε, μα πιο πολύ για τον λαό της, που ξεχωρίζει για τη φιλοξενία του" δήλωσε ο μητροπολίτης Τριπόλεως που εγκαταστάθηκε στη Λιβύη το 1991.
Ψάχνουν παντού τον Καντάφι
ΕΩΣ ΟΤΟΥ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΕΙΛΗ
Σαρκοζί: Στρατιωτική βοήθεια στους εξεγερμένους για όσο χρειαστεί
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη θα συνεχιστούν με εντολή της Ουάσιγκτον έως ότου ο συνταγματάρχης Καντάφι και η οικογένειά του δεν θα αποτελούν πλέον απειλή για τον λιβυκό λαό, διεμήνυσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον δεύτερο στην ιεραρχία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μαχμούντ Τζιμπρίλ.
Οπως εξήγησε ο ένοικος των Ηλυσίων Πεδίων, η χώρα του οποίου εξαρχής υποστήριξε τη στρατιωτική επέμβαση και διέθεσε αρκετές δυνάμεις, οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, σύμφωνα με το ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
"Το Παρίσι θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στους εξεγερμένους για όσο χρόνο χρειαστεί", επεσήμανε ακόμα ο Γάλλος πρόεδρος.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός -όπως αποκαλεί εαυτόν- του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, παραδέχτηκε ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει και πως παραμένουν θύλακοι αντίστασης αν και το Συμβούλιο ισχυρίζεται ότι έχει υπό τον έλεγχό του το 95% των εδαφών της χώρας, ενώ υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί μεγάλη βοήθεια από τη Δύση.
Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, η Γαλλία και άλλες χώρες των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζουν απόφαση που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των "παγωμένων" περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης και την άρση των κυρώσεων. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε να υιοθετηθεί το ταχύτερο μια απόφαση από τον ΟΗΕ, η οποία θα προβλέπει την αποδέσμευση των λιβυκών πόρων που έχουν παγώσει.
Χθες ανακοινώθηκε επίσης ότι την 1η Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική πρωτεύουσα διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Λιβύης. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποδεσμεύσουν 1,5 δισ. δολάρια από λιβυκούς πόρους που είχαν παγώσει για να καλυφθούν ανθρωπιστικές ανάγκες στη χώρα. Τα κεφάλαια αυτά είναι αναγκαία για καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Η Δύση είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική και όποια άλλη βοήθεια στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, που έχει ήδη αναγνωριστεί από 33 χώρες ως η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κάλεσε τον Καντάφι και τους εξεγερμένους να προχωρήσουν σε συνομιλίες.
Στο Κατάρ, εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους ξένων χωρών (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Τουρκία και του Κατάρ) για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.
Ρόλο στην επόμενη μέρα στη Λιβύη διεκδικεί και η Κίνα, με το υπουργείο Εμπορίου να επισημαίνει πως όποιος μείνει στην εξουσία της Λιβύης, πρέπει να λάβει υπόψη την κατάσταση στη διεθνή αγορά. Το Πεκίνο κάλεσε επίσης τον ΟΗΕ να συντονίσει τη μετάβαση στη Λιβύη ρίχνοντας το... γάντι στις δυτικές κυβερνήσεις.
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ;
Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ
Πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Υπέβαλε την παραίτησή του τον Φεβρουάριο μετά τη βία που άσκησαν οι λιβυκές δυνάμεις εναντίον των διαδηλωτών.
Μαχμούντ Τζιμπρίλ
Αποκαλεί εαυτόν πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης. Επιπλέον, διατελεί πρόεδρος του εκτελεστικού σώματος στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Πρώην πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικής Ανάπτυξης.
Αλί Ταρούνι
Υπουργός Οικονομικών και Πετρελαίου στη μεταβατική κυβέρνηση. Πρώην καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Επέστρεψε στην πατρίδα για να βοηθήσει τους εξεγερμένους να απελευθερώσουν τη χώρα.
Σόκρι Γκάνεμ
Πρώην υπουργός Πετρελαίου και πρώην πρωθυπουργός. Σπούδασε στις ΗΠΑ. Ενθερμος υποστηρικτής του νεοφιλελευθερισμού. Αυτομόλησε στην Τυνησία τον περασμένο Μάιο.
Μούσα Κούσα
Πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής επί σειρά ετών των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης. Υπέβαλε στην παραίτησή του τον περασμένο Μάρτιο και αυτομόλησε στη Βρετανία.
ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Συναγερμός για πυρηνική απειλή από πρώην επιθεωρητή της ΙΑΕΑ
Την ώρα που η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει πως τα χημικά όπλα στη Λιβύη είναι ασφαλή, πρώην επιθεωρητής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα πυρηνικά.
Οπως υποστηρίζει ο Ολι Χάιονεν, αναπληρωτής γενικός διεθυντής και επικεφαλής της υπηρεσίας επιθεωρήσεων της ΙΑΕΑ έως τα μέσα του 2010 που σήμερα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, σ' ένα κέντρο έρευνας κοντά στην Τρίπολη είναι αποθηκευμένο ουράνιο και άλλα υλικά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστεί μια πυρηνική "βρώμικη" βόμβα και οι εξεγερμένοι θα πρέπει να τα καταστήσουν ασφαλή. "Οταν προσπαθούσε να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση, ο Καντάφι είχε συμφωνήσει το 2003 να σταματήσει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρνικά, χημικά και βιολογικά όπλα, απόφαση που συνέβαλε στο να επιστρέψει η Τρίπολη στη διεθνή κοινότητα ομαλότερα και να τερματιστούν δεκαετίες απομόνωσης", επισημαίνει ο πρώην επιθεωρήτης της ΙΑΕΑ.
Ευαίσθητα υλικά και έγγραφα που περιείχαν πληροφορίες για τον σχεδιασμό πυρηνικών όπλων και για τα υλικά για την παραγωγή συσκευών φυγοκέντρησης κατασχέθηκαν, ανέφερε ο Χαϊόνεν. Στην Τατζούρα, στα προάστια της Τρίπολης, συνεχίζουν να βρίσκονται αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες ραδιοϊσότοπων, ραδιενεργών αποβλήτων και ουρανίου χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού μετά από τρεις δεκαετίες πυρηνικής έρευνας και παραγωγής ραδιοϊσότοπων, εξήγησε ο Ολι Χαϊόνεν.
"Αν και μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες διότι τα αποθέματα ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού δεν βρίσκονται πλέον στη Λιβύη, το υλικό που εναπομένει στην Ταντζούρα θα μπορούσε, εάν καταλήξει σε λάθος χέρια, να χρησιμοποιηθεί ως βάση για να κατασκευαστούν βρώμικες βόμβες. Η κατάσταση στην Τατζούρα σήμερα είναι ασαφής", τόνισε.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
mina@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)