Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Οι αγορές επιστρέφουν με σφοδρή επίθεση σε Ισπανία και Ιταλία

xak4Η Δευτέρα ξεκίνησε με πτώση των αμερικανικών παραγώγων και των ιαπωνικών μετοχών και μεγάλη άνοδο του χρυσού καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια μέσα στο ασταθές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται από την αποτυχία συμφωνίας για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους και από τις αμφιβολίες που προκύπτουν από τη δεύτερη ανάγνωση της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου ως προς την πιθανότητα να προκαλέσουν πράγματι ;αποκλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης.


Στην Ευρώπη οι μετοχές κατέγραψαν απώλειες με τον ευρωπαϊκό δείκτη τραπεζών να καταγράφει θεαματική πτώση που πλησίασε το 3% ενώ στη συνέχεια και αμερικανικές μετοχές σημείωσαν πτώση με τον αμερικανικό δείκτη τραπεζών να χάνει περισσότερο από 1% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Οι διεθνείς επενδυτές ξεπούλησαν το δολάριο τη Δευτέρα με το αμερικανικό νόμισμα να βουλιάζει έναντι του ελβετικού φράγκου αλλά και του ιαπωνικού γεν. ΟΙ ΗΠΑ αντιμετώπιζαν ήδη πολλά προβλήματα πριν αυτό της αύξησης του ύψους του αμερικανικού χρέους και με όλη την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά και με τους επενδυτές να ανησυχούν πλέον ότι ακόμη και η πτώχευση είναι πιθανή, κανείς δε μοιάζει να θέλει να κρατά δολάρια και έτσι οι πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα είναι μεγάλες.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις, ωστόσο, σημειώθηκαν στην χρηματοπιστωτική αρένα όπου το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας επέστρεψε ταχύτατα πάνω από το 5,6%, μόλις δύο συνεδριάσεις μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και η χώρα βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με μία σφοδρή χρηματιστηριακή πραγματικότητα: η επίθεση των αγορών εναντίον της δεν έχει καταλαγιάσει. Αποτέλεσμα ήταν η ακύρωση προγραμματισμένης δημοπρασίας ομολόγων στις 12 Αυγούστου κάτι το οποίο είναι πιθανόν να στείλει ένα νέο αρνητικό μήνυμα στις αγορές και να ωθήσει ακόμη υψηλότερα τα επιτόκια.

Δυστυχώς για τους πολιτικούς αλλά και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χαρά από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου κράτησε πολύ λίγο και στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας το επιτόκιο των Ισπανικών 10ετών ομολόγων εκτοξεύτηκε και πάλι πάνω από το επίπεδο ορόσημο του 6%.

Αν τα επιτόκια παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν αυξηθούν ακόμη περισσότερο τότε η Ισπανία δε θα μπορέσει να δανειστεί για να καλύψει τις ανάγκες της για το 2012 και αυτό σημαίνει ενεργοποίηση ενός πακέτου στήριξης για μία από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος ευρωπαϊκές οικονομίες και φυσικά άμεση μόλυνση της Ιταλίας.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το ΧΑ δέχτηκε εκ νέου πιέσεις τη Δευτέρα οι οποίες είχαν επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο ενώ ανοδικά κινήθηκαν και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)