Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ρεαλιστικό σενάριο η χρεοκοπία των ΗΠΑ; .


usflagΣυνεχίζεται το αδιέξοδο και το πολιτικό πόκερ στις ΗΠΑ. Οικονομικοί αναλυτές και πολίτες εκφράζουν φόβους για νέα κρίση, ενώ άλλοι ακόμη και πιστοληπτικοί οίκοι (S&P) ελπίζουν σε συμφωνία την τελευταία στιγμή.
Η 2α Αυγούστου πλησιάζει και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συναινέσουν στην αύξηση του νόμιμου ορίου του χρέους. Παρ’ όλα αυτά έστω και αν δεν αποτραπεί η μερική στάση πληρωμών δεν πρόκειται να σβήσουν τα φώτα στις ΗΠΑ, ούτε θα ανακληθούν οι Αμερικανοί στρατιώτες από το εξωτερικό, ούτε θα σταματήσουν να εργάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές οι ΗΠΑ ακόμη και χωρίς την αύξηση του ορίου του χρέους μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά μέχρι και την 10η Αυγούστου.

Η χρεοκοπία θα προκαλέσει νέα κρίση
Τι ακριβώς θα συμβεί όμως σε περίπτωση στάσης πληρωμών; Ο οικονομικός αναλυτής Γκρεγκ Μακ Μπράιντ υπογραμμίζει πως θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα διότι «δεν πρόκειται μόνον για την ξαφνική αύξηση των επιτοκίων στις πιστώσεις, αλλά γενικά για την δυνατότητα πιστώσεων. Που σημαίνει ότι θα έχουμε σοβαρές απώλειες σε θέσεις εργασίας και απειλούμεθα με νέα κρίση, η οποία θα συμπαρασύρει επίσης και τα συνταξιοδοτικά ταμεία.»
Ασφαλώς δεν θα πληγούν μόνον οι Αμερικανοί, αλλά και η παγκόσμια οικονομία, όπως θύμισε πρόσφατα στους Αμερικανούς ιθύνοντες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Προς το παρόν οι χρηματαγορές φαίνονται αρκετά ψύχραιμες, αλλά το θερμόμετρο ανεβαίνει στα χρηματιστήρια και η φυγή των επενδυτών από το δολάριο έχει αρχίσει. Πρόκειται για τα πρώτα σημάδια λίγο πριν από την καταιγίδα, υποστηρίζει ο αναλυτής της Wall-Street Μπεν Γουάιτ και εκτιμά πως «οι αγορές θα αρχίσουν το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας να ανησυχούν, εάν δεν υπάρχει κανένα μήνυμα προόδου από τους πολιτικούς. Μέχρι τώρα υπάρχει μικρή φυγή επενδυτών π.χ. προς το ελβετικό φράγκο.»
Στα μετόπισθεν οι ειδικοί της Wall-Street υπολογίζουν ήδη τα ρίσκα μιας χρεοκοπίας, έστω και μερικής. Πέραν όμως από τους επενδυτές ανησυχούν και οι πολίτες, διότι ασφαλώς θα πληγούν και εκείνοι. Η πρώην αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλις Ρίβλιν δηλώνει σαφέστατα: «εάν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στις ΗΠΑ και τα επιτόκια αγγίξουν ξαφνικά ύψη ρεκόρ, τότε δεν θα πληρώσει μόνον η κυβέρνηση υψηλά επιτόκια, αλλά και όλοι μας. Θα έχουμε δηλαδή μια νέα κρίση.»
Ήδη η αμερικανική οικονομία χωλαίνει παρά το ιστορικό χαμηλό των επιτοκίων 0,25%. Οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι σε περίπτωση που το επιτόκιο διπλασιαστεί και γίνει 0,50%, τότε το αμερικανικό κράτος θα πρέπει να πληρώνει ετησίως επιπλέον γύρω στα 27 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διαχείριση του χρέους του. Ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης S&P εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών, ενώ ο οίκος Fitch δηλώνει πως ακόμη και σε περίπτωση υποβάθμισης οι τίτλοι των ΗΠΑ θα διατηρήσουν το καθεστώς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)