Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ KAI NEOI

Το άρθρο αυτό αναλύει την κατάχρηση αλκοόλ από τους νέους, τις αιτίες που δημιουργούν αυτή τη τάση. 
Γνωρίζοντας ότι ο αλκοολισμός και η κατάχρηση αλκοόλ στις νεαρές ηλικίες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο για την Ελληνική κοινωνία, θα επιθυμούσαμε να σας επισημάνουμε ότι  χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους γονείς. Η καταστροφή που γίνεται στα κύτταρα του εγκεφάλου είναι ανεπανόρθωτη ιδιαίτερα σε έναν οργανισμό που ακόμα αναπτύσσεται, επίσης πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο "αλκοολικός" είναι ένας άρρωστος άνθρωπος και θα πρέπει να προστατέψουμε τους νέους μας να μην φτάσουν σε σημείο πάθους και εξάρτησης από το αλκοόλ. Πολλές φορές το αλκοόλ και η μέθη είναι οι αιτίες για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο των ναρκωτικών. Από πλευράς εξάρτησης το αλκοόλ καταλαμβάνει πολύ υψηλή θέση στην χώρα μας.

1. ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ

ΠΗΓΗ: http://lyk-kastor.lak.sch.gr/works/alkoolismos.pdf


2. Οι μισοί μαθητές κάνουν κατάχρηση αλκοόλ


Ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας λαμβάνει η κατάχρηση του αλκοόλ μεταξύ των εφήβων μαθητών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ένας στους επτά μαθητές πίνει με συχνότητα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
Σχεδόν οι μισοί μαθητές (42%) αναφέρουν υπερβολική χρήση αλκοόλ (5 ή περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά στη σειρά μέσα στον τελευταίο μήνα) και το ίδιο έχει κάνει πάνω από τρεις φορές το 15%.
Επί πλέον, το 14,9% των αγοριών και το 9,5% των κοριτσιών έχουν μεθύσει μέσα στον τελευταίο μήνα. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών (τουλάχιστον 5 ποτά στη σειρά) έστω για μία φορά τον τελευταίο μήνα στους δεκαεξάχρονους, παρουσιάζει αύξηση μεταξύ 1999 και 2007 (από 31% το 1999 σε 41% το 2007).
Στην Ελλάδα έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των εφήβων τα «ισχυρά» οινοπνευματώδη ποτά (ποτά με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλης), ενώ στις άλλες χώρες επικρατεί στις προτιμήσεις η μπίρα.
Σημειώνεται δε, ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι περισσότερο διαδεδομένη στα αγόρια και στους μαθητές, σε περιοχές εκτός της Αθήνας. Σε σύγκριση με τους δεκαεξάχρονους μαθητές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στην Ελλάδα πίνουν μεν περισσότεροι έφηβοι, αλλά λιγότεροι αναφέρουν επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης και μέθης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας ειδικότερης μελέτης που έγινε σε 20 χώρες της έρευνας ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs – Ευρωπαϊκή Σχολή Μελέτης για το Αλκοόλ και τα Άλλα Ναρκωτικά) για τη σχέση μεταξύ της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και ψυχολογικών χαρακτηριστικών έδειξε ότι οι μαθητές που κάνουν χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών εμφανίζουν σε υψηλότερο ποσοστό, σε σύγκριση με τους μη χρήστες, ψυχολογικές αποκλίσεις.

3. ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ

Η κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο είναι προϊόν ζύμωσης (σταφυλιών, κριθαριού, μήλων), συνοδεύει, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, τις περισσότερες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο εθισμός στο αλκοόλ, ωστόσο, αναγνωρίστηκε ως «ασθένεια» στα τέλη του 18ου - αρχές του 19ου αιώνα.

Πώς απορροφάται το αλκοόλ από τον οργανισμό;

Η απορρόφηση του εισερχόμενου στον οργανισμό αλκοόλ γίνεται αρχικά στο στομάχι, όπου προκαλείται αυξημένη έκκριση γαστρικών υγρών, και ολοκληρώνεται στο λεπτό έντερο. Το πόσο γρήγορα θα απορροφηθεί το αλκοόλ από τον οργανισμό εξαρτάται από:
  • την πληρότητα του στομάχου (το γεμάτο με τροφή στομάχι επιβραδύνει την απορρόφηση)
  • το είδος του ποτού και την περιεκτικότητά του σε αλκοόλη
  • το σωματικό βάρος
  • την ψυχική διάθεση του χρήστη (κούραση, άγχος, θλίψη)
  • το μεταβολισμό του χρήστη.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι κάποιος είναι εθισμένος στο αλκοόλ;

Ο εθισμός στο αλκοόλ είναι από τις πιο ισχυρές εξαρτήσεις. Η ψυχολογική εξάρτηση που προκαλεί το αλκοόλ είναι πολύ ισχυρή και συνήθως ενισχύεται από κοινωνικούς παράγοντες. Αλκοολικός θεωρείται κάθε άνθρωπος που κάνει υπερβολική χρήση αλκοόλ, τόσο σε ποσότητα όσο και σε συχνότητα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει προβλήματα υγείας και κοινωνικής συμπεριφοράς. Το είδος της εξάρτησης καθορίζει το είδος των συμπτωμάτων και των προβλημάτων υγείας.

Ποια είναι τα στερητικά συμπτώματα ενός αλκοολικού;

Σε αρχικό στάδιο εθισμού:

  • κεφαλαλγία, ανησυχία
  • αίσθημα φόβου.

Σε προχωρημένο στάδιο εθισμού:

  • ναυτία, εμετός, πυρετός
  • παραισθήσεις, επιληπτικές κρίσεις
  • εφίδρωση, τρομώδες παραλήρημα (το οποίο μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρο).

Τι επιπλοκές υφίσταται ο αλκοολικός που κάνει χρόνια χρήση αλκοόλ;

Τα προβλήματα υγείας, σε περίπτωση χρόνιας χρήσης αλκοόλ, μπορεί να είναι τα εξής:
  • κρίσεις οξείας παγκρεατίτιδας
  • χρόνια γαστρίτιδα
  • κίρρωση του ήπατος
  • νευρολογικές διαταραχές
  • εγκεφαλικές βλάβες.

Πώς μπορεί να βοηθηθεί ένα αλκοολικό άτομο;

Για να βοηθηθεί ένα αλκοολικό άτομο αποτελεσματικά θα πρέπει πρωτίστως να το θέλει. Σε κάθε περίπτωση κρίνεται αναγκαία η ένταξή του σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης. Ο ρόλος της οικογένειας είναι ιδιαιτέρως σημαντικός, καθώς συμβάλλει τόσο στη στήριξη της προσπάθειας του εθισμένου ατόμου όσο και στη μετέπειτα επανένταξή του.

Απεξάρτηση Αλκοολικών

  • Ανώνυμοι Αλκοολικοί και Ανώνυμοι Εξαρτημένοι Ερατοσθένους 13 Παγκράτι, τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-7011977
  • Ανοικτή Γραμμή Ανοικτής Απεξάρτησης Αλκοολικών Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-5323803

Γνωρίζετε ότι...

  • η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με τροχαία ατυχήματα, αυτοκτονίες, εγκληματικότητα, διάλυση οικογενειών, μειωμένη απόδοση στην εργασία
  • σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, το 20-50% των χρηστών παράνομων ουσιών που ακολουθούν θεραπεία είναι προβληματικοί χρήστες αλκοόλ
  • τα επιτρεπόμενα όρια οινοπνεύματος για την Ελλάδα είναι 0,5g/L οργανικού υγρού. Τα όρια αυτά όμως δεν προσφέρουν πραγματική ασφάλεια κατά την οδήγηση, γιατί η οδήγηση μπορεί να είναι ασφαλής μόνον ελλείψει αλκοόλ
  • η Ελλάδα, πριν από 10 χρόνια κατείχε την 20ή θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ, ενώ σήμερα κατέχει την 8η θέση
  • σύμφωνα με έρευνα, το 24% των παιδιών ηλικίας 11 έως 15 ετών στην Ελλάδα καταναλώνει εβδομαδιαίως αλκοόλ, με ιδιαίτερη προτίμηση στην μπίρα. Παράλληλα, 29% των αγοριών δηλώνουν ότι έχουν μεθύσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους
  • πολλοί από τους ανθρώπους που καταναλώνουν 60-80 γραμμ. αλκοόλης την ημέρα θα παρουσιάσουν σοβαρό πρόβλημα στο συκώτι μετά από πέντε χρόνια χρήσης
  • η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει σοβαρές επιπτώσεις στο έμβρυο και μπορεί να επιφέρει νοητική υστέρηση, ηπατικές βλάβες και νευρολογικά σύνδρομα
  • η αλκοόλη διοχετεύεται μέσω του αίματος στους ιστούς και τα βιολογικά υγρά του σώματος (γι’ αυτό εντοπίζεται στον εκπνεόμενο αέρα) και μεταβολίζεται κατά 80% στο συκώτι.

Προσοχή…

  • αξιολογήστε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε
  • μην ξεπερνάτε τα όρια ασφάλειας γιατί χάνετε τον έλεγχο των κινήσεών σας και μερικές φορές εκδηλώνετε επιθετικότητα
  • μην οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ και μην καταπιάνεστε με δραστηριότητες που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και άμεσα αντανακλαστικά, κινδυνεύετε!!!
  • μην καταναλώνετε ποτέ αλκοόλ νηστικοί
  • αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ σε περίπτωση που λαμβάνετε φάρμακα, ηρεμιστικά, καταπραϋντικά ή υπνωτικά χάπια
  • και η παραμικρή μέθη βλάπτει τον εγκέφαλο. Μόλις δύο μέρες κατανάλωσης αλκοόλ αρκούν για να αρχίσουν να προκαλούνται βλάβες σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου
  • τα άτομα που είναι εξαρτημένα δεν το αντιλαμβάνονται. Είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουν έγκαιρα και να ζητήσουν βοήθεια
  • όταν οι περισσότεροι αλκοολικοί αντιλαμβάνονται την κατάστασή τους είναι συνήθως αργά, καθώς οι προκληθείσες βλάβες μπορεί να είναι πλέον μη αναστρέψιμες.

Συμπτώματα δηλητηρίασης με οινόπνευμα

Συγκέντρωση αλκοόλης σε mg/dL αίματοςΣυμπτώματα
Μέχρι 50Νηφαλιότητα, ελαφρές διαταραχές
50-100Άρση φυσιολογικών αναστολών, ευφορία, φλυαρία
100-200Μείωση ικανοτήτων, σύγχυση, διαταραχές στην ομιλία
200-300Ελάττωση των αντανακλαστικών, απώλεια των αισθήσεων
300-350Αναισθησία, καταστολή των ανακλαστικών
>350Κώμα, θάνατος

Περιεκτικότητα οινοπνευματωδών σε αλκοόλη

Οινοπνευματώδες ποτόΒαθμοί αλκοόλΓραμμάρια αλκοόλης / Λίτρο οινοπνευματώδους ποτού
Μπίρα540
Κρασί1188
Ουίσκι – Βότκα40320
Ρούμι60480
Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

4. ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: 

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΧΑΛΑΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Αλκοολισμός και ψυχικές διαταραχές

http://web4health.info/gr/answers/add-alcohol-pd.htm            


Αναθεώρηση: 24/05/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)