Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΝΕΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


papouliasΕλάχιστες ημέρες μετά τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα) και το μίνι ναυάγιο του σεναρίου περί συναίνεσης, ο Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (τον οποίο συνάντησε επί 2 ώρες την Τρίτη) να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Γιατί έκανε αυτή την κίνηση ο πρωθυπουργός; Οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί, δι' αυτού του τρόπου, να προκαλέσει ένα (νέο) momentum συνεννόησης για να το αξιοποιήσει πολιτικά προς το εξωτερικό. "Δεν είναι κακό να βλέπει η τρόϊκα πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα συνομιλεί, ακόμα και΄όταν υπάρχουν επί μέρους διαφωνίες", έλεγε  κορυφαίος υπουργός.
Στη Ν.Δ. επικρατεί κλίμα αναμονής, καθώς στο περιβάλλον του κ. Αντώνη Σαμαρά (ο οποίος είναι κλινήρης από εποχιακή ίωση αλλά, παρόλα αυτά, θα προσέλθει στη σύσκεψη) προσπαθούν να "διαβάσουν" πίσω από τις γραμμές της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού.
Κι αυτό γιατί είναι προεξοφλημένο πως σε μία τέτοια συνάντηση δεν πρόκειται να εξαχθούν θετικότερα συμπεράσματα απ΄ όσα (ελάχιστα) εξήχθησαν από τις συναντήσεις της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν πρόκειται, για παράδειγμα, να αλλάξει η ριζική διαφωνία όλων των κομμάτων επί του πακέτου σκληρών φορολογικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, ή η συμφωνία των Σαμαρά, Καρατζαφέρη και της κυρίας Μπακογιάννη στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Το αντίθετο. Ένα νέο ναυάγιο στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα κατέστρεφε τα όποια θετικά αποτελέσματα των συναντήσεων της Δευτέρας.
Μήπως, λοιπόν, υποθέτουν κάποιοι, αυτό είναι που επιδιώκει ο πρωθυπουργός; Να καταδειχθεί, δηλαδή, επικοινωνιακά πως η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα περιθώρια για συναίνεση και η Ν.Δ. τη ναρκοθετεί; Και γιατί να το πράξει αυτό; Πιθανώς, εκτιμούν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με αυτόν τον τρόπο ανοίξει ο δρόμος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Και την ευθύνη για μία τέτοια εξέλιξη ο Γιώργος Παπανδρέου θα την μεταφέρει στην αυλή της Ν.Δ.
Κατά πληροφορίες, αυτή την ώρα υπάρχουν διαβουλεύσεις για να διασφαλιστεί η παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών και το συμβούλιο έχει οριστεί για τις 12:30
Η Προεδρία της Δημοκρατίας απευθύνει τις προσκήσεις τα κοινοβουλευτικά κόμματα και σύμφωνα με πληροφορίες θα δεχτούν την πρόσκληση και θα παραβρεθούν το ΠαΣοΚ, η Νέα Δημοκρατία,  το ΛΑΟΣ ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι θα πράξει το ΚΚΕ.
Αγνωστο τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο.  κ. Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί σε λίγο σύσκεψη στελεχών του κόμματος για να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη δεν θα λάβουν πρόσκληση καθώς δεν αναγνωρίζονται ως κόμματα από τον κανονισμό της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)