Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 1950! ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΝΟΡΙΩΝ ,ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Ανάστατοι όλοι οι Μητροπολίτες . Συγκαλείται  εκτάκτως η Ιεραρχία.

 
Σε αναβρασμό  είναι η εκκλησία  μετά  το τελεσίγραφο να μεταφερθούν  όλοι οι  λογαριασμοί  που έχουν ενορίες, μοναστήρια και εκκλησιαστικά ιδρύματα σε ιδιωτικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την ενεργοποίηση  αναγκαστικού νόμου του 1950!
Πρόκειται ουσιαστικά για δέσμευση, αφού πλέον  θα  τα διαχειρίζεται  η Τράπεζα  της Ελλάδος .

 
Οι Μητροπολίτες έχουν ξεσηκωθεί και όλοι είναι μια γροθιά  και θεωρούν casus belli την ενέργεια αυτή  της κυβέρνησης, διότι ασφαλώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  δεν κινήθηκε απο μόνος του (θα του το ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών που ψάχνει αγωνιωδώς  για κανένα ευρώ).
Έτσι με έναν νόμο που ψηφίστηκε πριν 60 χρόνια (!) ζητείται απο την εκκλησία να μεταφέρει  μέχρι το τέλος του χρόνου σε συγκεκριμένο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος  ακόμη και το ευρώ που ρίχνει ο κόσμος  στο παγκάρι για το κερί!
Για την "εξυπηρέτηση" που θα κάνουν  οι  Ενορίες, τα Μοναστήρια, οι Μητροπόλεις  και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα θα παίρνουν  ... ομόλογα του Δημοσίου και έναν τόκο - ψίχουλα, που δεν θα είναι ο τρέχων τόκος.Τους δίνουν - παλι καλά- το δικαίωμα  να κρατούν  τα χρήματα που χρειάζονται  για το ρεύμα, την αγορά κεριών και  τους μισθούς των νεωκόρων.Μόνο τα απολύτως απαραίτητα δηλαδή, για να λένε  πως τους επιτρέπουν να λειτουργούν.
Ούτε φιλανθρωπίες , ούτε κοινωνικά έργα.Και βεβαίως κανένας λόγος  για ...αναστηλώσεις ναών και καμπαναριών,ούτε να βάλουν ένα κεραμίδι...
Το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι πιέσεις που ασκούνται  τους τελευταίους  έξι μήνες στην Ιεραρχία είναι ασφυκτικές.
Γι αυτό  και η απαίτηση της δέσμευσης των καταθέσεων, των ΝΠΔΔ είναι το μέγα, το καίριο θέμα  που θα προταχθεί απο την Εκκλησία στην συνάντηση που θα έχουν ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος  και οι Συνοδικοί Μητροπολίτες με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Απο το φθινόπωρο  είχαν ξεκινήσει  οι πιέσεις  στην Εκκλησία  για να μεταφέρουν οι Ενορίες , τα Μοναστήρια και τα ιδρύματα  τις καταθέσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, που ουσιαστικά  αποτελεί δέσμευση. Αυτό ήταν και ο λόγος  που αναγκάστηκαν  στην τελευταία συνεδρίαση  της Ιεράς Συνόδου  να ζητήσουν  επιτακτικά  το ραντεβού  με τον Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να θέσουν  τις αντιρρήσεις τους και να πάρει θέση ο πρωθυπουργός.

 
Θα καταρρεύσει το φιλανθρωπικό έργο

Όλα ξεκίνησαν  τον περασμένο Οκτώβριο, όταν έφτασε  σε όλα τα εκκλησιαστικά  ΝΠΔΔ, δηλαδή τις Ενορίες, τις Μητροπόλεις, τις Μονές  και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, μια επιστολή της Marfin Egnatia Bank.
Στην επιστολή  γινόταν  γνωστό  πως όλα τα διαθέσιμα  χρήματα  τω ΝΠΔΔ της Εκκλησίας  θα μεταφέρονταν κάθε  15 και 30 του μήνα  σε συγκεκριμένο λογαριασμό  της  Τράπεζας της Ελλάδος, σε εφαρμογή του άρθρου 5 του αναγκαστικού νόμου  1611/1950.
Τι λεει  αυτός  ο νόμος;
Πως η ΤτΕ έχει το "δικαίωμα"  να δεσμεύει τους λογαριασμούς των ΝΠΔΔ (και της Εκκλησίας) και εκείνα  να μπορούν να κρατούν  μόνο όσα -αποδεδειγμένα- απαιιτούνται για λειτουργικά τους έξοδα.Ψίχουλα δηλαδή και μόνο  για τα άκρως απαραίτητα.Ούτε για  συσσίτια, ούτε για οικονομικά βοηθήματα του λαού, που  κάθε μέρα οι ανάγκες του γιγαντώνονται και  το ηθικό του κατακρημνίζεται και βλέπει ως τελευταίο  αποκούμπι του την Εκκλησία.
Ακολούθησαν ανάλογες επιστολές  της ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. που γνωστοποιούσαν  την ίδια απαίτηση  για λογαρισμό της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Νομική Υπηρεσία  της Εκκλησίας της Ελλάδος  απάντησε με επιστολή  της στις  4 Φεβρουαρίου  στη Τράπεζα της Ελλάδος. 
Τόνιζε πως  δεν μπορεί να εφαρμοστεί  στα εκκλησιατικά ΝΠΔΔ  ο συγκεκριμένος νόμος του 1950, καθώς δεν επιχορηγούνται απο τον  κρατικό προϋπολογισμό , δεν διαχειρίζονται  κρατική περιουσία και είναι νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού  χαρακτήρα  που αυτοχρηματοδοτούνται  και πραγματοποιούν κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.Στην επιστολή τους αναφέρουν  πως ανάλογη ερμηνεία είχε δοθεί  και απο το Ευρωπαϊκό  Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για παλαιότερες υποθέσεις  που είχαν εκδικαστεί και αφορούσαν μοναστηριακές περιουσίες, τονίζοντας πως  η Εκκλησία είναι, όπως  προβλέπει το Σύνταγμα, αυτοδιοικούμενη και ο Επίσκοπος  μόνος αρμόδιος  για τα οικονομικά της θέματα.
Στις 9 Μαρτίου ο κ. Προβόπουλος απέρριψε  τις αιτιάσεις της Εκκλησίας λέγοντας πως  και τα εκκλησιαστικά  ΝΠΔΔ  εμπίπτουν  στο "ρυθμιστικό  πεδίο  του αναγκαστικού νόμου".
Σύμφωνα  με την άποψη  που εξέφρασε το Νομικό Συμβούλιο της ΤτΕ, "η μεταφορά  στη ΤτΕ των διαθεσίμων  κεφαλαίων  της Εκκλησίας και των ΝΠΔΔ που την απαρτίζουν είναι  υπο το ισχύον  νομοθετικό πλαίσιο υποχρεωτική" (!),όπως καταγράφεται στα πρακτικά της συνεδριάσεως στις 16  και 21/2/2011.
Άφηνε μόνο ένα  χρονικό περιθώριο  στην Εκκλησία, να συμμορφωθεί στην εφαρμογή του  νόμου  μέχρι το τέλος του χρόνου!Δηλαδή  μέσα στους επόμενους  6- 7 μήνες  θα πρέπει κάθε  Ενορία , Μοναστήρι, Μητρόπολη και εκκλησιαστικό ίδρυμα να παραδώσει μέχρι και το τελευταίο του ευρώ στη ΤτΕ, που θα κάνει την χρηστή  διαχείριση έναντι  ...πινακίου φακής και ενός τόκου  που θα  καθορίζεται  μονόπλευρα κατα το δοκούν!
Στο Νομικό Συμβούλιο της ΤτΕ  μετέχουν  οι καθηγητές  Ιωαν.Καράκωστας  (πρόεδρος)  και Ε. Περράκης , Ν. Αλιβιζάτος,  Δ. Τζουγανάτος, και ο διευθυντής  Π. Αδαμόπουλος  (μέλη).Γραμματέας  ήταν ο δικηγόρος  Θ. Κοντοβαζαινίτης και εισηγήτρια η δικηγόρος Δ. Δεληπέτρου.

 
Συγκαλείται η Ιεραρχία

 
Η εφαρμογή του νόμου  1611/1950  αποτελεί "κόκκινο πανί"  για την Ιεραρχία.Οι Μητροπολίτες  είναι αναστατωμένοι  αλλά και έτοιμοι να συγκρουστούν  μέχρι τέλους  αν εφαρμοστεί η δέσμευση  τω διαθεσίμων  κεφαλαίων που έχουν στα  ταμεία τους οι Ενορίες, τα Μοναστήρια καιοι Μητροπόλεις.Και αυτό θα θέσουν  ως προτεραιότητα  στη συζήτηση  που θα έχουν ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος  καιοι Μητροπολίτες  Ελασσόνος, Σάμου, Καισαριανής και Ν. Σμύρνης  με τον Γ. Παπανδρέου.
Σε αυτήν την κρίσιμη  στιγμή για την  Εκκλησία - που κατ΄άλλους είναι και το πρώτο σημαντικό βήμα  για τον  χωρισμό Εκκλησίας απο την Πολιτεία - όλοι οι  Ιεράρχες είναι ενωμένοι.Απο κοινού  μελετούν κάθε  πιθανή λύση  και τις απαντήσεις  που πρέπει να δώσουν  αν επιμείνει η κυβέρνηση  στον νόμο  θα τις αποφασίσουν στην προγραμματισμένη  συνεδρίαση της  (μεγάλης) Συνόδου  της Ιεραρχίας πουθα γίνει στα μέσα Μαϊου, όπου όμως θα κυριαρχήσει   η τελεσιγραφική απαίτηση για την ,στην ουσία, δέσμευση των καταθέσεών τους.
Θα τεθούν και οι δυσκολίες  που θα  προκύψουν  απο τη εφαρμογή  του νόμου, που θα δώσει  την χαριστική βολή  στην Εκκλησία.Γιατί δεν πρόκειται μόνο για  τις κατθέσεις των  Μητροπόλεων και των κεντρικών  ταμείων της Εκκλησίας ( που δεν ξεπερνούν  τα 50 εκατομ.) που θα μπουν  υποχρεωτικά στον λογαρισμό της ΤτΕ.
Με αυτά άλλωστε δεν λύνεται κανένα πρόβλημα, αφού το ποσόν είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στα χρέη της  χώρας.Πρόκειται και  για τα χρήματα  που έχει η κάθε  Ενορία  στην "άκρη"  προεκιμένου να κάνει το φιλανθρωπικό της έργον να δίνει ένα βοήθημα ή  κάνει μια αναστήλωση.Όλα αυτά ματαιώνονται  και τα χρήματα  θα τα διαχειρίζονται  κατά το δοκούν  κάποια  "κέντρα εξουσίας".Όπως έγινε  κάποτε  και με τα αποθεματικά  των ασφαλιστικών ταμείων  που "επενδύθηκαν"  στο χρηματιστήριο  και σε  ομόλογα με τα γνωστά αποτελέσματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)