Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗ ΡΩΜΗ ΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ;



The broken window of Saidnaya Monstery. 2012. 
Εικόνα 1 .  Σπασμένο παράθυρο στο Μοναστήρι της Σαιντνάγια.



Σε καμμία άλλη περίοδο της ιστορίας δεν έχει λάβει ο διωγμός των χριστιανών τέτοια ένταση και έκταση όπως τώρα.

Οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη για έναν προστάτη, που στο σύγχρονο κόσμο μπορεί να είναι μόνο μια μεγάλη δύναμη και είναι η Ρωσία που ανέλαβε αυτή την ευθύνη.

Με την κοσμική της ιδεολογία, η Δύση δεν μπορεί πλέον να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των χριστιανών στον κόσμο, όπως έπραττε επί αιώνες. Παρ’ όλον ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερο ποσοστό εκκλησιαζομένων από άλλες δυτικές χώρες, υποεκτιμούν τη σημασία που έχει η θρησκεία στις χώρες που (οι ΗΠΑ) βάζουν στόχο την αλλαγή πολιτικού καθεστώτος. Κάνοντας ότι δε βλέπουν τους αποκεφαλισμούς, τους βιασμούς παιδιών και τις άλλες αγριότητες, έχουν δημιουργήσει την κόλαση επί της γης για τους χριστιανούς σε όλη τη Μέση Ανατολή. Και με την Αραβική Άνοιξη, τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο, καθώς η επιτυχία του ISIS (Ισλαμικού Κράτους) στο Ιράκ έδωσε έμπνευση και σε άλλες παρόμοιες ομάδες. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο, η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και η Αλ-Σαμπαμπ στη Σομαλία, όλες τους διαπράττουν αγριότητες εις βάρος των χριστιανών. 


 Εικόνα 2

Έχοντας εμμονή στο Σύνταγμά τους, οι ΗΠΑ υποθέτουν ότι μπορούν να επιβάλουν το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας σε ένα κόσμο όπου οι πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις έχουν βαθιές ρίζες. Η αποτυχία τους να αντιληφθούν, ότι αυτές οι παραδόσεις συντελούν στην απόρριψη της δημοκρατίας δυτικού τύπου, και επίσης, να διακρίνουν την πνευματική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και τo status του ανάμεσα στους διωκόμενους χριστιανούς, προσδίδουν στη Ρωσία ένα πλεονέκτημα αποφασιστικής σημασίας.



Ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει ότι ο διαχωρισμός που έχει επιβάλει ο μοντερνισμός ανάμεσα στην πολιτική και τη θρησκεία, εμπνέει πολλούς ανά την οικουμένη να επιστρέψουν στις θρησκευτικές τους ρίζες. Το Φεβρουάριο του 2012, έδωσε επίσημη υπόσχεση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, ότι θα προστατεύει τους διωκόμενους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, μια δέσμευση που προκάλεσε την προσοχή ακόμα και των ισχυρών Ευαγγελικών της Αμερικής.


 Writing on the streets of Damascus: “Thank you Russia.”
Εικόνα 3 -  Επιγραφή στους δρόμους της Δαμασκού: “Σε ευχαριστούμε, Ρωσία.”

Οι Σύροι χριστιανοί είναι ενθουσιασμένοι και ευγνώμονες για την αποφασιστική απάντηση που έδωσε η Ρωσία στις σφαγές που υπέμεναν για περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Αλλά για να καταλάβει κανείς την αληθινή σημασία αυτής της πρωτοβουλίας, πρέπει να γνωρίζει ότι εκτός από τη Ρωσία, τη Γεωργία και την Αρμενία, υπάρχουν ορθόδοξες κοινότητες σε δεκαπέντε ευρωπαϊκές και μεσανατολικές χώρες, για τις οποίες ο Πούτιν φαίνεται όλο και περισσότερο, ως ο Κωνσταντίνος του 21ου αιώνα.

Εκείνος ο Ρωμαίος αυτοκράτορας του Δ’ αιώνα που έγινε χριστιανός, έδωσε τέλος στους διωγμούς που υπέφεραν οι χριστιανοί από τους προκατόχους του και έδωσε στην Εκκλησία προνόμια που της επέτρεψαν να γίνει παγκόσμια δύναμη. Παρά την ηλεκτρίζουσα παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου, στο μέλλον μπορεί να δούμε την Ανατολική Εκκλησία να αντικαθιστά τη Ρώμη ως κέντρο του Χριστιανισμού.
Αυτό θα συμβεί χωρίς τη βοήθεια των μέσων (ΜΜΕ). Ανίκανα να διανοηθούν την πνευματική εξέλιξη που έχει λάβει χώρα στη Ρωσία μετά την πτώση του Κομμουνισμού, περιγράφουν τις διαβεβαιώσεις σχετικά με την πίστη που δίνει ο  Πούτιν ως γεωπολιτικό οπορτουνισμό. Όμως στην αυτοβιογραφία του «Πρώτο Πρόσωπο», που εκδόθηκε το 2000, ο ρώσος Πρόεδρος διακήρυξε, ότι η πρώτη γραμμή σε κάθε Νόμο της Ρωσίας, θα πρέπει να αναφέρεται σε ηθικές αξίες. Θέλει η Ρωσία να έχει επίγνωση της πολιτισμικής της κληρονομιάς, όσο έχει και της πολιτικής και γεωγραφικής της θέσης.
Ο Πρόεδρος Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι η πνευματικότητα έχει βαθιά επίδραση στον τρόπο που αναπτύσσεται ένας πολιτισμός, με το να παρέχει μια αναντικατάστατη ηθική πυξίδα που πηγαίνει πιο βαθιά από την εφήμερη πολιτική σκοπιμότητα και κοσμική «ελευθερία».
Καθώς αυξανόμενοι αριθμοί χριστιανών όλου του φάσματος στρέφονται προς τη Ρωσία, η παγκόσμια επιρροή της μπορεί μόνο να αυξηθεί.

12/01/2016

[Μετάφραση - επιμέλεια από φίλο και συνεργάτη του ιστολογίου ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ]

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)