Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΕΣΒΗΣ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του Γιώργου Θεοχάρη
Ο πρέσβης του  Αζερμπαϊτζάν, κος Rahman Mustafayev, στο ''Αγιορείτικο Βήμα''.
Eλλάδα και Αζερπαϊτζάν τα δυο τελευταία ήρθαν πιο κοντά, εξηγεί σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ''Αγιορείτικο Βήμα'' ο πρέσβης   του  αζερικού κράτους.Η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών  μπορεί να θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς,εκτός του ενεργειακού, υπογραμμίζει. Οι σχέσεις των δυο χωρών πρέπει να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών τους, συμπληρώνει.
Αναλυτικά η συνέντευξη:

- Κ. Πρέσβη, όλο το 2013 υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Ως εκ τούτου, θα μπορούσατε να σχολιάσετε τα αποτελέσματα των διμερών σχέσεων του περασμένου έτους και να μας πείτε μερικά λόγια για την ιστορία αυτών των σχέσεων;
Σας ευχαριστώ. Πράγματι, το περασμένο έτος οι σχέσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας ενίσχυθηκαν πολύ, αλλά και έφτασαν σε ένα νέο επίπεδο. Πολιτικές και οικονομικές σχέσεις άρχισαν να αναπτύσσονται, υιοθετήθηκαν σημαντικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα, έχουν πυκνώσει οι επαφές μεταξύ των επιχειρηματιών, φοιτητών, επιστημόνων και καλλιτεχνών. Αναπτύχτηκαν άμεσες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων νεολαίας των δύο χωρών, πανεπιστημίων και εθνικών βιβλιοθηκών, καθώς και μεταξύ πόλεων.


Όλα αυτά μαρτυρούν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών των δυο χωρών μας για συνεργασία και τη ριζικά νέα ποιότητα των διμερών σχέσεων.
Τώρα, όσον αφορά την ιστορία των σχέσεων. Νομίζω πως δε θα είναι λάθος να πω ότι το νέο στάδιο σχέσεων Μπακού- Αθήνας ξεκίνησε μετά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2009.

Η επίσκεψη αυτή έχει θέσει ένα γερό θεμέλιο της φιλίας, της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης στις σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Ελλάδας για όλα τα επακόλουθα έτη και οδήγησε στη σταδιακή εντατικοποίηση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Ισχυρή ώθηση δόθηκε στον πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου. Τον Απρίλιο του 2011 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Μπακού. Τον Φεβρουάριο του 2011 και τον Απρίλιο του 2013 οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μας - Ελμάρ Μαμμαντιάροφ και Δημήτριος Αβραμόπουλος - αντάλλαξαν επίσημες επισκέψεις, στην Αθήνα και το Μπακού αντίστοιχα, και στις 19 Μαίου πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη εργασίας του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού. Αναπτύχθηκαν διακοινοβουλευτικές επαφές και έτσι στις 24 - 27 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους στην Αθήνα βρισκόταν Ομάδα Φιλίας Αζερμπαϊτζάν - Ελλάδας του Κοινοβουλίου (Milli Majlis) της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν .

Παράλληλα, ενισχύεται το νομικό πλαίσιο των διμερών σχέσεων,αφού έχουν υπογραφτεί 18 βασικά έγγραφα. Άλλα 13 έγγραφα είναι υπό μελέτη, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των εγγράφων αυτών, με σκοπό την υπογραφή τους στα πλαίσια των επίσημων επισκέψεων υψηλού επιπέδου.

Οι ομορφιές του Μπακού, πρωτεύουσας  του Αζερμπαϊτζάν




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)