Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η EBA τινάζει στον αέρα τις αμκ των τραπεζών

Κεραυνός εν αιθρία είναι η έκθεση της European Banking Authority για τις τράπεζες καθώς αποκαλύπτει όργια στα οικονομικά τους και σαφή πρόθεση παραποίησης της πραγματικότητας. Η έκθεση της EBA που διεξήχθη σε 89 τράπεζες σε 16 χώρες θα μπορούσε να είναι... τσελεμεντές καθώς αποκαλύπτει σωρεία μαγαιρικών συνταγών στον τρόπο υπολογισμού του ρίσκου με αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι επιβεβλημένοι κανόνες. Στην πραγματικότητα η EBA διαπιστώνει ότι οι διαφοροποιήσεις στην επιλογή κεφαλαίων που θα καλύπτουν τους δείκτες επάρκειας είναι στο 70%, ένδειξη ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πραγματικής αποτίμησης της κατάστασης,

Η αποκάλυψη της EBA σε αυτή τη χρονική περίοδο που οι τράπεζες αναζητούν κεφάλαια για να καλύψουν τις αμκ και να αποκτήσουν ρευστότητα, μπορεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι οι τραπεζίτες έχουν διαμορφώσει εικονική πραγματικότητα. Συνεπώς η αποτίμηση του ρίσκου που αναλαμβάνει ένα fund επενδύοντας είναι δύσκολα αποτιμήσιμο με βάσει τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι τράπεζες.

Το θέμα αποκαλύπτουν οι Financial Times οι οποίοι αν και επισημαίνουν τα προβλήματα και τις επιπλοκές που προκαλεί στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα η εξέλιξη αυτή, εν τούτοις αποφεύγουν να κάνουν λόγο για τις ευθύνες των τραπεζιτών και των αρχών της κάθε χώρας. Η έρευνα όμως αποδεικνύει ότι για να υπάρξει σταθερό και αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα απαιτείται η προώθηση της τραπεζικής ένωσης σε επίπεδο Ευρωζώνης, διαφορετικά οι αγορές δεν θα γίνουν φιλόξενος τόπος.

Σύμφωνα με την EBA οι επιλογές των τραπεζών στη διαχείριση ρίσκου καθιστούν τα stress test ανεδαφικά και το τραπεζικό σύστημα ασταθές, ενώ πλήττεται και η αξιοπιστία των αρχών οι οποίες δεν μπορούν να θέσουν κανόνες και να επιβλέψουν την τήρησή τους.

Η EBA επισημαίνει ότι στόχος των τραπεζών είναι να πειράξουν τους δείκτες ώστε να περιορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες, πλαστογραφόντας κατ ουσία την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την εκθεση το 50% της διαφοράς στα μοντέλα οφείλεται σε αντικειμενικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου και του μείγματος κεφαλαίων που χρησιμοποιείται. Οι διαφορετικοί εθνικοί κανονισμοί και η ανυπαρξία σαφούς πλαισίου επέτρεψαν στους τραπεζίτες να παίξουν προκαλώντας ανισορροπία στο σύστημα.

Οι τράπεζες από χώρα σε χώρα εμφανίζουν κοινούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας χρησιμοποιόντας διαφορετικές μεθόδους στον υπολογισμό τους, με τη διαφοροποίηση του παράγοντα να φτάνει στο 70%. Συνεπώς οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που αποτελούσαν την πυξίδα του τραπεζικού συστήματος καθίστανται ντε φάκτο ανέγκυροι.

Όπως είχε προημερών αποκαλύψει το Sofokleousin.gr η Επιτροπή της Βασιλείας ΙΙΙ αποφάσισε χαλάρωση του τρόπου υπολογισμού των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, προφανώς αναγνωρίζοντας ότι για να υπάρξει κοινό μέτρο θα πρέπει να δωθεί χρόνος... μιας και χρήμα δεν δίνει κανείς.

Οι αναλυτές της EBA υποστηρίζουν πως οι τράπεζες θα έπρεπε να αυξήσουν τη διαφάνεια και τα στοιχεία που γνωστοποιούν σε αναλυτές και επενδυτές προκειμένου να υπάρχει μια πιο αντικειμενική κρίση.

http://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)