Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Όταν η αρχαιότερη τράπεζα του Κόσμου χρεοκοπεί από τα παράγωγα...

italyΗ Ιταλία συγκλονίζεται από ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους αναφορικά με την υπόθεση της τράπεζας Monte die Paschi di Siena, λίγες ημέρες πριν της Ιταλικές εκλογές.
Ποίος είναι ο λόγος της χρεοκοπίας της Monte die Paschi di Siena, ουσιαστικά της αρχαιότερης τράπεζας του κόσμου; Απλά η αγορά ομολόγων υψηλού κινδύνου (των γνωστών παραγώγων), κάτι το οποίο οδήγησε στην εσπευσμένη κρατική παρέμβαση για τη διάσωσή της, το οποίο με τη σειρά του ανάβει φωτιές στο εσωτερικό της Ιταλίας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά ομολόγων είχε μείνει κρυφή επί τρία χρόνια, ενώ τώρα που αποκαλύφθηκε, το ιταλικό δημόσιο θα πρέπει να δανείσει σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι της τράπεζας ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας, αφού υπάρχουν φήμες ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις.
Να σημειωθεί ότι η Monte die Paschi di Siena θεωρείται η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου, αφού ιδρύθηκε στην Τοσκάνη το 1472 και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς. Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε ότι στο χρηματιστήριο μπήκε μόλις το 1999.
Σήμερα προσπαθεί να προχωρήσει σε εσπευσμένη αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τις πρόσφατες λανθασμένες επενδυτικές κινήσεις της. Πολλοί μικρομέτοχοι διαδήλωσαν τις τελευταίες ημέρες έξω από την έδρα της Monte Paschi, την ώρα που αποφασιζόταν η αύξηση κεφαλαίου. Μάλιστα, η οργή τους ήταν τόσο μεγάλη, που οι αρχές  αναγκάστηκαν να στείλουν αυξημένες δυνάμεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα. 
Κάπου εδώ μπαίνει στη μέση και η πολιτική κόντρα, αφού η συγκεκριμένη τράπεζα είναι η τράπεζα που βρίσκονταν πολύ κοντά στον χώρο του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Πρέπει να σπάσουν οι περίεργες σχέσεις τραπεζών και πολιτικής» δηλώνει ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο οποίος επίσης κατεβαίνει στις βουλευτικές εκλογές. «Δεν έχουμε καμία ευθύνη» αντιτείνει ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι. Συνεργάτες του κάνουν λόγο για έναν «κυνικό Μόντι, ο οποίος κυνηγά μόνον ψήφους».
«Θα σώσουν την τράπεζα της Σιένα με τα λεφτά που μας πήραν για τον φόρο ακινήτων, είναι απαράδεκτο» τονίζουν η μπερλουσκονική Δεξιά και Πέπε Γκρίλλο του κινήματος «Πέντε Αστέρων». Τα γκάλοπ λένε ότι τελικά η Κεντροαριστερά θα πρέπει να κυβερνήσει μαζί με τον Μάριο Μόντι. Αλλά αυτή η νέα «τραπεζική θύελλα» δημιουργεί απρόβλεπτες αντιπαραθέσεις.
Πέραν όμως της πολιτικής αντιπαράθεσης ένα είναι το σίγουρο. Ότι αργά ή γρήγορα η απληστία των αγορών και ο εσφαλμένος τρόπος της αγοράς παραγώγων οδηγεί σε σειρά καταστροφών. Κανείς δε θα πρέπει να ξεχνάει από πού ξεκίνησε η κρίση στις ΗΠΑ, όπου η απληστία του χρηματοοικονομικού κλάδου οδήγησε στη χρεοκοπία της Lehman Brothers και μια άνευ προηγουμένου κρίση, η οποία συνεχίζει να ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία μέχρι σήμερα. Κανείς, επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάει ότι η αγορά παραγώγων είναι αυτή που έχει οδηγήσει αρκετές φορές στη στρέβλωση των τιμών των τροφίμων. Ένα είναι το σίγουρο. ‘Η θα μπει κάποιος έλεγχος στην απληστία των αγορών ή οι κρίσεις θα συνεχιστούν, με όλο και χειρότερες επιπτώσεις στην οικονομία και τους λαούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)