Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Εν όψει εξελίξεων το Κουρδικό

Η έκκληση για απόσυρση μέσα σε 10 μέρες
Εντός των επόμενων 10 ημερών αναμένεται ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν να κηρύξει εκεχειρία και να κάνει έκκληση για απόσυρση των δυνάμεων του ΠΚΚ, εκτός των συνόρων της Τουρκίας. Η ΜΙΤ αυτή την εβδομάδα θα κάτσει στο τραπέζι με το ΠΚΚ στην πόλη Έρμπιλ.
Σύμφωνα με την συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ίμραλι και την ΜΙΤ, αναμένεται ο ηγέτης του ΠΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν να κάνει έκκληση για απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων του ΠΚΚ σε μέρη εκτός τουρκικών συνόρων. Στην πραγματικότητα η έκκληση αυτή είχε σχεδιαστεί να γίνει πριν από δύο εβδομάδες. Αλλά οι δολοφονίες στο Παρίσι και η δεύτερη επίσκεψη που αναμένεται να κάνει το κόμμα BDP στο Ίμραλι, επιμήκυναν την διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ξεπεράστηκε η κρίση για να πάει στο Ίμραλι επιτροπή του BDP. Εντός 10 ημερών επιτροπή του BDP θα πάει στο νησί. Η αναμενόμενη αυτή έκκληση του Οτζαλάν θα γίνει με όχημα αυτήν ακριβώς την επιτροπή. Θα μεταφερθούν επίσης προς το Κάντιλ και προς την Ευρώπη, επιστολές που ετοίμασε ο Οτζαλάν.
Και παλιότερα είχα γράψει για την έκκληση αυτή του Οτζαλάν. Το Ίμραλι όπως έκανε και το 1999 θα κηρύξει εκεχειρία και θα ζητήσει την εκτός συνόρων απόσυρση. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την προβλεπόμενη διαδικασία πλήρους εγκατάλειψης των όπλων. Η κυβέρνηση ταυτόχρονα με αυτό το βήμα του Οτζαλάν θα φέρει και το 4ο πακέτο δικαστικών μεταρρυθμίσεων στη βουλή. Το πακέτο αυτό προβλέπει την απελευθέρωση των Κούρδων πολιτικών που έχουν συλληφθεί στα πλαίσια των αστυνομικών επιχειρήσεων ενάντια στο KCK. Εκτός από κάποιους-μέλη της κεντρικής διοίκησης του κόμματος BDP, δήμαρχοι, βουλευτές και πολλοί πολιτικοί μέλη του BDP θα απελευθερωθούν χάρη στο 4ο δικαστικό πακέτο. Φυσικά το 4ο δικαστικό πακέτο δεν περιορίζεται μόνο στους φυλακισμένους σχετικά με το KCK, αλλά επηρεάζει όλους τους κρατούμενους και τους καταδικασμένους. Από αυτό θα επηρεαστούν δηλαδή επίσης κρατούμενοι και καταδικασμένοι για τις υποθέσεις Εργκενέκον, Βαριοπούλα, καθώς και για τις υπόλοιπες δίκες σχετικά με τις Τ.Ε.Δ. Με την νέα ρύθμιση μπορεί να αποφυλακιστεί και ο κατηγορούμενος για την υπόθεση Εργκενέκον στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ που δικάζεται για την υπόθεση ¨έκθεση διαδικτύου¨.
Η ΜΙΤ διαπραγματεύεται με το ΠΚΚ στην Έρμπιλ
Οι συναντήσεις μεταξύ ΜΙΤ και Αμπντουλλάχ Οτζαλάν συνεχίζονται. Προχτές ο υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλλάχ Εργκίν επιβεβαιώνοντας αυτήν τη πληροφορία και είπε για ακόμη μια εξέλιξη αυτής της εβδομάδας. Η ΜΙΤ που ¨τρέχει¨ τις διαπραγματεύσεις με το Ίμραλι, θα συναντηθεί στην πόλη Ερμπίλ με διοικούντες του ΠΚΚ. Αναφέρεται πως σε αυτές τις συναντήσεις θα μετάσχει προσωπικά ο διοικητής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν. Και λόγος για αυτό είναι πως το ΠΚΚ επιθυμεί ιδιαίτερα να δει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τον Χακάν Φιντάν. Όπως και ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, έτσι και η ηγεσία του ΠΚΚ στο Κάντιλ, εμπιστεύονται ιδιαίτερα τον Χακάν Φιντάν.
Από την μεριά του ΠΚΚ αναφέρεται πως θα είναι ο Σαμπρί Οκ και τρία μέλη από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΚCK. Στις διαπραγματεύσεις θα αναζητηθεί ένας οδικός χάρτης σχετικά με την διαδικασία για την απόσυρση και την εγκατάλειψη των όπλων.
……………..
Εφ. Ταράφ 4/2/2013
 Σχ : Ως τώρα από αυτά που γράφονται, αν είναι αληθή δεν φαίνεται να ικανοποιείται το βασικό αίτημα του ΠΚΚ για εκπάιδευση στην μητρική γλώσσα. Αν τελικά λήξει έτσι το κουρδικό θα πρόκειται για μια τραγωδία για την κουρδική πλευρά και φυσικά για μεγάλη -έστω και προσωρινη- νίκη του Ερντογάν.  Διότι εάν το βασικότερο που φαίνεται να πετυχαίνουν οι Κούρδοι είναι η αποφυλάκιση των συλληφθέντων αγωνιστών , τότε καλύτερα να μην αγωνίζονταν καθόλου εξαρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)