Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Πώς έγινε η επιλογή της νέας διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

Πώς έγινε η επιλογή της νέας διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

Αυτό το ερώτημα θα πρέπει αργά ή γρήγορα να απαντήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Γράφει:  
Οι πληροφορίες της FMVoice.gr κάνουν λόγο για διαδικασίες στην επιλογή των προσώπων που απέχουν παρασάγγας από την εποχή της… Διαύγειας και του Opengov, καθώςάλλα πρόσωπα φέρεται να είχε προτείνει η αρμόδια επιτροπή, που είχε σχηματισθεί υπό τον Χάρη Σταματόπουλο της Τραπέζης της Ελλάδος και τον Κων. Μασούρα, γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών για την ηγεσία του ΤΧΣ. Ένας από αυτούς ο κ. Χρήστο Μεγάλου της Credit Suisse, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας, όπως ανέφερε ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας».
Στην γνώση της FMVoice.gr βρίσκονται τουλάχιστον 2 ονόματα της short list των υποψηφίων της Egon Zehnder International, η οποία ήταν ο σύμβουλος του ΤΧΣ στην διαδικασία. Η γνωστή εταιρεία head hunters διενήργησε πολλές συνεντεύξεις με τα στελέχη αυτά προκειμένου να καταλήξει σε μια μικρή λίστα με τους προτεινόμενους: Όπως τραπεζίτης με μακράν εμπειρία και κομβικές θέσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, η μετακίνηση του οποίου ανακοινώθηκε προ μηνών. Ή τραπεζικός και manager ο οποίος έχει μακράν εμπειρία από τράπεζες και πολυεθνικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το ερώτημα προς τον υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα είναι απλό: ποια ήταν η short list, ποια τα βιογραφικά και με ποια κριτήρια επελέγησαν ή απορρίφθηκαν στελέχη; Πολύ περισσότερο όταν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται διοίκηση οργανισμού, ιδιωτικού ή δημόσιου, και τα ονόματα δεν συνοδεύει κανένα βιογραφικό στοιχείο, ούτε καν φωτογραφία.
Ας απαντήσει αυτό το ΥΠΟΙΚ αντί οι «κύκλοι» του να ρίχνουν το… φταίξιμο των υπέρογκων αμοιβών της νέας διοίκησης του ΤΧΣ στην τρόικα ή να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα υποστηρίζοντας ότι οι αποδοχές είναι μειωμένες κατά 30%.
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις θέσεις τριών μελών του γενικού συμβουλίου και δύο μελών της εκτελεστικής επιτροπής δημοσιεύθηκε από το ΤΧΣ στις 27 Μαΐου 2012 και οι ενδιαφερόμενοι καλούνταν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ως τις 11 Ιουνίου 2012. Ο διορισμός τους εντέλει έγινε την 1/2/2013, ενώ από τον Οκτώβριο είχαν γίνει γνωστά τα ονόματα του προέδρου και της διευθύνουσας συμβούλου, μετά από σχετική έγκριση του Euro Working Group.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του γενικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής, με εξαίρεση τους εκπροσώπους του ΥΠΟΙΚ και της ΤτΕ., διορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μετά από έγκριση του Euro Working Group.
Η επιλογή
Όπως αναφέρεται επίσημα στην ιστοσελίδα του ΤΧΣ, η Εκτελεστική Επιτροπή είναι τριμελής. Δύο εκ των μελών της, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου, επιλέγονται μεταξύ προσώπων με διεθνή εμπειρία σε τραπεζικά θέματα ή σε θέματα εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων. Ένα εκ των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής υποδεικνύεται από τη Τράπεζα της Ελλάδος. Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής επιλέγονται από ειδική προς τούτο επιτροπή αποτελούμενη από ισάριθμους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, ύστερα από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δύνανται να συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή.
Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής διορίζονται, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για πενταετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης. Τα µέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής δύνανται να παύονται, µε απόφαση του Υπουργού Οικονοµικών, και πριν τη λήξη της θητείας τους.
Οι αµοιβές και αποζηµιώσεις των 3 µελών της Εκτελεστικής Επιτροπής (ανέρχονται ετησίως σε 565.000 ευρώ μικτά):
  • καθορίζονται µε απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ορίζονται στις εκάστοτε αποφάσεις διορισµού τους και δηµοσιεύονται στην ετήσια έκθεση του Ταµείου,
  • ορίζονται µε τρόπο ώστε να καθίσταται δυνατή η πρόσληψη και διατήρηση στις θέσεις τους, προσώπων µε εξειδικευµένα προσόντα και επαγγελµατική εµπειρία,
  • δεν δύνανται να τύχουν μειώσεως κατά τη διάρκεια της θητείας των µελών της,
  • δεν αποτελούν συνάρτηση των κερδών ή εσόδων του Ταµείου,
  • αποτελούν αντικείµενο διαβούλευσης µε το Euro Working Group.
Υπενθυμίζεται ότι η αμοιβή της διευθύνουσας συμβούλου είναι 21.5000 ετησίως, του αναπληρωτή διευθύνοντος 185.000 ευρώ και του μέλους 165.000 ευρώ ετησίως μικτά.

Γενικό Συμβούλιο

Το Γενικό Συμβούλιο είναι πενταμελές. Δύο εκ των μελών του, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, επιλέγονται μεταξύ προσώπων με διεθνή εμπειρία σε τραπεζικά θέματα. Τις θέσεις των υπολοίπων μελών του Γενικού Συμβουλίου συμπληρώνουν ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, ένα πρόσωπο που ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και ένα ακόμη πρόσωπο. Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου επιλέγονται από ειδική προς τούτο επιτροπή αποτελούμενη από ισάριθμους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, ύστερα από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος. Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου διορίζονται, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για πενταετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης.
Οι αµοιβές και αποζηµιώσεις των µελών του Γενικού Συμβουλίου (ο πρόεδρος θα λαμβάνει ετησίως 100.000 ευρώ μικτά):
  • καθορίζονται µε απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ορίζονται στις εκάστοτε αποφάσεις διορισµού τους και δηµοσιεύονται στην ετήσια έκθεση του Ταµείου,
  • δεν αποτελούν συνάρτηση των κερδών ή εσόδων του Ταµείου,
  • αποτελούν αντικείµενο διαβούλευσης µε το Euro Working Group.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)