Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Έρευνα για διαρροή πληροφοριών από την κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας


Έρευνα για διαρροή πληροφοριών από την κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας
Η εποπτική αρχή τραπεζικού τομέα ASZ κατηγορούσε την Κεντρική Τράπεζα για τη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών  


Η ουγγρική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα κατά της κεντρικής τράπεζας της χώρας, μετά τις καταγγελίες ότι πρόδιδε πληροφορίες για τις τράπεζες στο ΔΝΤ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος της εισαγγελίας στη Βουδαπέστη.Στην έκθεσή της, που δόθηκε πριν από μια εβδομάδα στη δημοσιότητα, η εποπτική αρχή τραπεζικού τομέα ASZ κατηγορούσε την κεντρική τράπεζα πως είχε διαβιβάσει εμπιστευτικές πληροφορίες για τις ουγγρικές τράπεζες στο ΔΝΤ κατά το διάστημα 2008 έως 2010.

«Η έρευνα διατάχθηκε βάσει των υπονοιών για κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση του δικαιώματος για εμπιστευτικότητα στις συναλλαγές», ενημέρωσε σε τηλεοπτική της εμφάνιση στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο η Μπετίνα Μπάγκολι, εκπρόσωπος Τύπου του γενικού εισαγγελέα.

Η Ουγγαρία είχε διαπραγματευθεί το 2008 το δανεισμό της με 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα, που την είχε βοηθήσει να ξεπεράσει το σκόπελο της χρεοκοπίας.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Άντρας Σίμορ, που αποτελεί «μαύρο πρόβατο» για τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, στηλίτευσε τη δημοσίευση της έκθεσης αυτής ως νέα προσωπική επίθεση που στόχο έχει να τον καταστήσει αναξιόπιστο στα μάτια της κοινής γνώμης καθώς πλησιάζει η λήξη της θητείας του στις αρχές Μαρτίου.

Σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα απορρίπτει τις κατηγορίες της εποπτικής αρχής και υποστηρίζει πως όλες οι δραστηριότητές της έχουν γνώμονα τη συμφωνία με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.
Ο διάδοχος του Σίμορ δεν έχει ακόμη ορισθεί. Ο υπουργός Οικονομικών Γκιόργκι Μάτολτσι, κύριος υπεύθυνος για την χάραξη της αμφιλεγόμενης οικονομικής πολιτικής της χώρας, φέρεται να είναι ο επικρατέστερος για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τις διεθνείς αγορές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)