Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο… «τσάμπα μάγκες» για να μαζευτούν 400 εκατ. ευρώ τον μήνα

Σχέδιο…  «τσάμπα μάγκες» για να μαζευτούν 400 εκατ. ευρώ τον μήναΜε τους μικροοφειλέτες σχεδιάζει να τα βάλει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επιτύχει τον εξωπραγματικό –με βάση τις δυνατότητες του ελεγκτικού μηχανισμού αλλά και τις αντοχές των Ελλήνων φορολογουμένων- στόχο είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Γράφει: 
Βάσει του μνημονίου, υποχρεούμαστε μέσα στο 2013, να συγκεντρώσουμε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που είχαν μαζευτεί μέχρι και το τέλος του 2012, αλλά και το 24,5% των καινούργιων ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα προστίθενται μέσα στο 2013. Αν υποτεθεί ότι κάθε μήνα που περνάει, τα χρέη προς το δημόσιο αυξάνονται με ρυθμό περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, τότε κάθε μήνα που θα περνάει, θα πρέπει να εισπράττονται περισσότερα από…400 εκατ. ευρώ όταν ολόκληρο το 2012, μετά βίας μαζεύτηκε ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να καταφύγει στη γνώριμη συνταγή της ρύθμισης οφειλών, πολύ απλά διότι δεν αφήνει η τρόικα και η κυρία Λαγκάρντ. (τώρα γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία κάνουν τη μία ρύθμιση μετά την άλλη και μάλιστα με αρκετά καλά αποτελέσματα ενώ η εφορία δεν μπορεί είναι μιας άλλης τάξεως θέμα). Έτσι, στην Καραγιώργη Σερβίας, συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να τρίξουν τα δόντια στους «αδύναμους κρίκους» της ιστορίας, δηλαδή τους μικροοφειλέτες. Οι «μεγάλοι», έχουν αποδείξει το τελευταίο διάστημα ότι ακόμη και στο κελί να τους κλείσεις, δεν πληρώνουν παρά ελάχιστα.

Εντός των επόμενων εβδομάδων, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο το οποίο θα προβλέπει άμεση κατάσχεση μισθών ακόμη και καταθέσεων που εντοπίζονται στην κατοχή των μικροοφειλετών. Ο μεγάλος τους αριθμός, σύμφωνα με αρμόδιους του υπουργείου Οικονομικών, επιτρέπει να καταστρώνονται αισιόδοξα σχέδια: και ένα 1000άρικο να μαζεύεις από το κάθε οφειλέτη, μπορείς εύκολα να συγκεντρώσεις ένα δισεκατομμύριο ευρώ, δεδομένου ότι οι μικροοφειλέτες του δημοσίου είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο». Μάλιστα στις πρώτες κατασχέσεις καταθέσεων και μισθών, αναμένεται ότι θα υπάρξει και αρκετή δημοσιότητα καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει αυτές οι κινήσεις να λειτουργήσουν και ως παραδειγματισμός.

Νομοθετική ρύθμιση για να ανοίξει ο δρόμος των κατασχέσεων, δεν αναμένεται να υπάρξει καθώς ο υφιστάμενος Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δίνει όλες τις δυνατότητες στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, από τη στιγμή που η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποκτήσει πρόσβαση και στις τραπεζικές καταθέσεις όλων, θα είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπίσει ποιοι οφειλέτες, διαθέτουν γεμάτους τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να προχωρήσει στις κατασχέσεις. Αλλαγές βέβαια στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξουν. Ένα από τα σενάρια, προβλέπει τη δυνατότητα διπλού συμψηφισμού οφειλών. Δηλαδή, αν κάποιος χρωστάει σε έναν τρίτο και ο τρίτος στην εφορία, μπορεί ο πρώτος να έρχεται σε απευθείας συνδιαλλαγή με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην χάνεται χρόνος. Επίσης, μελετάται το ενδεχόμενο εκχώρησης ακινήτου στο δημόσιο προκειμένου να γίνει συμψηφισμός της αξίας του με τυχόν χρέη.






Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
Στο δημοσίευμα φαίνεται φυσιολογικό η Γ.Γ. πληροφορικών συστημάτων να έχει πρόσβαση στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς και να προβαίνει σε άμεση κατάσχεση μισθών από τις καταθέσεις.
Θεωρούμε άραγε φυσιολογικό την αντισυνταγματικότητα αυτών των μέτρων, την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την χωρίς όρια εξουσίας της κυβέρνησης με τον κύριο Χάρη Θεοχάρη να απειλεί ότι θα παίρνει τα χρέη προς το Δημόσιο από τις καταθέσεις. Είναι τόσο έξυπνοι που πιστεύουν ότι αυτές οι απειλές αν γίνουν πραγματικότητα δεν θα αποσύρουν ο πολίτες τις καταθέσεις τους, δεν θα δημιουργηθεί το χάος και η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και μαζί με αυτό και η κατάρρευση της Ευρώπης.

Αναρωτιόμαστε ο κύριος Θεχάρης θα αναλάβει τις ευθύνες στην πλάτη του; όταν κατηγορηθεί για την διάλυση της Ε.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)