Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΕΡΓΙΑ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 (ενιαία πολιτιστική ταυτότητα )

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

NΠΔΔ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Βαλτετσίου 42, Τ.Κ.: 106 81 Αθήνα  FAX : 210 / 33.01.408 
e-mail:chafartg@otenet.gr

Πληρ. Κ. Νανά Χούντα                                                                        Αθήνα 18.02.2013

Τηλ.   : 210 / 33.00.016, εσ. 103                                     Αριθ. Πρωτ.: 282



ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΣΤΙΣ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 10.30 ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

Αγαπητοί Συνάδελφοι
Το ΔΣ του ΕΕΤΕ σας καλεί να πάρετε μερος στην πανελλαδική απεργία στις 20 Φεβρουαρίου όπου κι αν δουλεύετε, στον Ιδιωτικό ή το Δημόσιο Τομέα, ως μιαθωτοί  η ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Δεν πάει άλλο. Η Μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης και των συμμάχων της με τα φορολογικά μέτρα και τις μειώσεις των μισθών εξαθλιώνει τους εργαζόμενους, συνθλίβει  τους νέους και τους συνταξιούχους, εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα δημιουργώντας χιλιάδες ανέργους και άστεγους, καταρρακώνει κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τα νέα μέτρα  (αύξηση και γενίκευση ΦΠΑγια όλους τους καλλιτεχνες, αύξηση του φόρου στο 26% από το πρώτο ευρώ, χαράτσια, αντικειμενικά κριτήρια και για τους καλλιτέχνες, υποβάθμιση καταχτήσεων του κλάδου μας όπως το βιβλιάριο υγείας, κατάργηση των «τιμητικών συντάξεων», απαγορευτική πολιτική στην καλλιτεχνική εργασία των συνταξιούχων καλλιτεχνών, κατάργηση της ελεύθερης εισόδου των καλλιτεχνών στα Μουσεία, απολύσεις στους Δήμους και στο Δημόσιο), καταργήσεις και  συγχωνεύσεις   φορέων Παιδείας, Έρευνας και Πολιτισμού, χτυπάνε αλύπητα τον εργαζόμενο καλλιτέχνη και κάθε πολιτιστικό φορέα προς όφελος των ιδιωτών και των μεγάλων επιχειρηματικών  ομίλων.
Η κυβέρνηση  στα πλαίσια  της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης   και του ΔΝΤ προωθεί, στα πλαίσια επιπρόσθετα μέτρα: Νέο φορολογικό νόμος για το 2013 και νέα φορολογική επιδρομή στα εισοδήματα. Νέο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής με νέες μειώσεις έως το 2016 .
Ετοιμάζονται  για μαζικές απόλυσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2013, από τις οποίες οι 6.250 μέσα στο Μάρτη, για τη μείωση κατά 50% του εφάπαξ από 1-1-2014, για την κατακόρυφη μείωση των επικουρικών συντάξεων στο πρώτο τρίμηνο του 2013, για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, επίκεινται επιπλέον μέτρα σε μισθούς και συντάξεις.
Η κυβέρνηση στην εκπαίδευση προωθεί την αξιολόγηση και μέτρων που  θα επιφέρουν την κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και σχολείων,  μέτρων κατάργησης κάθε δυνατότητας παιδαγωγικής ελευθερίας μέσα στα σχολεία, καθώς και προώθησης των σχεδίων ενός σχολείου συμφερόντων του κεφαλαίου και της αγοράς..
Ο Πολιτισμός και ό,τι δημιουργήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια στο στόχαστρο: το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προτείνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις 101 φορέων Παιδείας, Έρευνας και Πολιτισμού που εποπτεύονται μεταξύ των οποίων η Εθνική Πινακοθήκη, τα Μουσεία Σύγχρονης και Μονέρνας Τέχνης (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) η Εθνική Βιβλιοθήκη, τα δύο κρατικά θέατρα, οι σημαντικότερες ορχήστρες της χώρας, το Ελληνικό Κέντρο κινηματογράφου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, δεκάδες λαογραφικά και ιστορικά μουσεία, βιβλιοθήκες σε όλη την Επικράτεια
Οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης θα επιφέρουν ένα καθολικό χτύπημα στον ήδη τραυματισμένο από τα μνημόνια, τις απολύσεις και την υποχρηματοδότηση Πολιτισμό, στον ήδη απαξιωμένο από την Κυβερνητική πολιτική. Θα δόσουν τη χαριστική βολή στη λαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, ολοκληρώνοντας αυτό που είχε ήδη δρομολογηθεί στη δεκαετία του 1990 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις μετέπειτα συνθήκες για την «δημιουργία ή επιννόηση έστω, μιας ενιαίας πολιτιστικής ταυτότητας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση με στόχο την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας οικονομικής αγοράς» ( Σύνοδος Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ 2003) επιλογή με στόχο την αλλοίωση της φυσιογνωμίας κρατών και λαών. Στο όνομα της κρίσης εκτυλίσσεται ένας πόλεμος και στο χώρο των τεχνών, εξελίσσεται μια επιχείρηση εκσυγχρονισμού του κράτους με σκοπό την πιο αποτελεσματική και επιτελική διαχείριση του τομέα του Πολιτισμού, που δεν αφορά μόνο την περίοδο της κρίσης. Στόχος είναι είναι από τη μια να εξοικονομηθούν δημόσιοι πόροι για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης των μεγάλων επιχειρήσεων από την κρίση και από την άλλη να διευρυνθεί ο χώρος δράσης των ιδιωτών στα πιο κερδοφόρα πεδία του Πολιτισμού.

Οι καλλιτέχνες δεν μπορούν πλέον να επιβιώνουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η μεγάλη μάζα των καλλιτεχνών αναγκάζεται τώρα να «κλείσει» τα βιβλία στην Εφορία, πράγμα που σημαίνει ότι αποκλείεται από την διακίνηση των έργων και των καλλιτεχνικών υπηρεσιών, αποκλείεται από την παρουσίαση και κυκλοφορία της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στις 14 Φλεβάρη λήγουν αρκετές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ως τον Μάη σχεδόν το σύνολο αυτών. Τον Μάρτη επίσης, λήγει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση παραδίδοντας χιλιάδες εργαζόμενους στους μισθούς των 400 ευρώ που έχει επιβάλει η κυβέρνηση με νόμο.Η μάχη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) αφορά όλους τους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Οι ΣΣΕ αφορούν τους όρους αμοιβής και εργασίας, αφορούν το ύψος των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων.Η κατάργηση των ΣΣΕ στον Ιδιωτικό τομέα θα επιφέρει άμεσα νέα μείωση στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων εξάλλου όλα τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν ενιαίο χαρακτήρα. Η κατάργηση των ΣΣΕ, ο καθορισμός με νόμο του κατώτερου μισθού, θα φέρει νέο νόμο, «νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο» που θα συμπιέσει παραπέρα τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων..
Αγαπητοί Συνέδελφοι. Ο καθένας  στις κινητοποιήσεις κατεβαίνει κατά τη συνείδησή του, με εκείνους  που συμφωνεί με το πλαίσιο διεκδικήσεων. Σας καλούμε ως ΔΣ να συμμετέχετε με το πανώ του ΕΕΤΕ γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία το να είμαστε οργανωμένοι και συσπειρωμένοι και με το πλαίσιο εκείνο που στηρίζει τις πάγιες θέσεις μας ως ΕΕΤΕ για την τέχνη και την κοινωνική της λειτουργία, για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών στη δουλειά, στη δημιουργία. Το ΕΕΤΕ για λόγους αρχής δεν μπορεί -με τις ευθύνες που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην ηγεσία της  ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ-  να μετέχει στο μπλοκ τους. Δεν μπορεί νε ενταχθούμε κατω από τα πανώ  της συναίνεσης και του συμβιβασμού, που ακολουθούν οι πλειοψηφίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων. που διαπραγματεύονται και εξαργυρώνουν τα κοινωνικά διαιώματα. Το να κατέβει στην απεργιακή συγκέντρωση το ΕΕΤΕ «μόνο» του δεν είναι εφικτό σε μια τέτοιου μεγέθους κινητοποίηση.
Το ΔΣ του ΕΕΤΕ αποφάσισε ομόφωνα να συμμετέχει στην απεργιακή Συγκέντρωση του Πανεργατικού Μετώπου την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, στις 10.30 στην Ομόνοια.  Σας καλούμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός μεγάλου, μαχητικού, ενωτικού κίνηματος των εργαζομένων, που παλεύει για την απόκρουση των μέτρων στον κάθε χώρο, που αποκαλύπτει τις γενεσιουργές αιτίες των προβλημάτων, που έρχεται σε σύγκρουση με τον πυρήνα των πολιτικών της άρχουσας τάξης, με τις δεσμεύσεις που μας επιβάλλει η ένταξη της χώρας στους  μηχανισμούς της ΕΕ, και που επιδιώκει να πάρουν οι εργαζόμενοι τις τύχες τους και τις ζωές τους στα χέρια τους. Το ΠΑΜΕ είναι μέτωπο συνδικάτων,  είναι εκείνος ο πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι τα συνδικάτα εκείνα που παλεύουν για όλα τα παραπάνω.
ΟΛΟΙ στις 20 Φλεβάρη στις 10.30 στην Ομόνοια.

Για το ΔΣ του ΕΕΤΕ

Η Πρόεδρος                                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας



Εύα Μελά                                                                                 Δημήτρης Βάρβογλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)