Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ο μικρομέτοχος να μην συμμετάσχει στις αμκ των τραπεζών αν οι μεγαλομ. δεν καλύψουν το 10%

Γιατί; Αν συγκεντρωθεί το 9,9% οι μέτοχοι έχασαν όλα τα δικαιώματα


Picture 0 for Σπάζοντας μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίουΜελετώντας πολύ προσεκτικά το νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που ισχύει – δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξουν αλλαγές στο μέλλον και τι κλίμακας – ως http://www.bankingnews.gr σπεύδουμε να προειδοποιήσουμε τους μικρομετόχους ότι δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου αν πρώτα δεν ανακοινωθεί επίσημα από τις τράπεζες ότι έχουν συγκεντρώσει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής. 
Η συνεισφορά των μικρομετόχων κατά την άποψη μας στις αμκ πρέπει να είναι προσθετική για ποσοστό άνω του 10% και όχι για να καλυφθεί το 10%. 
Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα αρκετά κατατοπιστικό. 
Το νέο σχήμα της Εθνικής θα χρειαστεί περίπου 11 δις ευρώ αύξηση κεφαλαίου που σημαίνει το 10% 1,1 δις ευρώ. 
Αν υποθέσουμε ότι δεν καλύπτεται το 10% αλλά το 9,2% σημαίνει ότι δεν θα ενεργοποιηθούν παραστατικά δικαιώματα τίτλων δηλαδή τα warrants και κοινώς η τράπεζα κρατικοποιείται και οι μέτοχοι όσοι συμμετείχαν απλά χάνουν τα λεφτά τους.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να προτρέψουν τους μικρομετόχους να συμμετάσχουν στις αμκ αλλά ταυτόχρονα να σεβαστούν την περιουσία του μικρομετόχου. 
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι διοικήσεις να ανακοινώσουν ότι έχει καλυφθεί το 10% της ελάχιστης συμμετοχής σε αμκ και έτσι να δώσουν ισχυρότατο κίνητρο στον μικρομέτοχο να συμμετάσχει συγκεντρώνοντας έτσι η τράπεζα ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. 
Γιατί πρέπει να ακολουθεί αυτή η διαδικασία; 
Οι μεγαλομέτοχοι πρέπει να διασφαλίσουν το 10% και να πάρουν το μεγάλο ρίσκο. Ο μικρομέτοχος πρέπει να βοηθήσει ώστε να συγκεντρωθεί μεγαλύτερο ποσοστό και να μειωθεί αναλογικά η συμμετοχή του ΤΧΣ. 
 Ο μικρομέτοχος δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως μεγαλομέτοχος.  Δεν έχει κανένα λόγο να πάρει ρίσκο σε τραπεζικές μετοχές που ακόμη δεν έχουν δει τα ιστορικά τους χαμηλά. 
Ο μικρομέτοχος πρέπει να πάρει το ρίσκο όταν διασφαλιστεί το 10% της ελάχιστης συμμετοχής ακόμη και η τιμή της αμκ ή η χρηματιστηριακή τιμή είναι εξευτελιστική, ώστε να έχει δικαιώματα αγοράς μετοχών στο μέλλον. 
Ο μικρομέτοχος στις αμκ των τραπεζών δεν θα πρέπει να γίνει πειραματόζωο σε καμία περίπτωση. Να συμμετάσχει όποιος θέλει αλλά έχοντας διασφαλιστεί το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Αυτό είναι το δίκαιο και το ορθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)