Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

2009 Πώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε μουσουλμανική χώρα

Δείτε πιο κάτω τι έλεγε ο καθηγητής Ευριπίδης Μπίλλης για την μουσουλμανοποίηση της χώρας σε φόρουμ πανεπιστημιακών, την Δευτέρα 11 Μαΐου 2009  Το πως έλυσε ο αξιαγάπητος κ Παπανδρέου το πρόβλημα είναι γνωστό. Μέσω του νόμου τερατούργημα για το μεταναστευτικό (3838/ 24.3.2010) έκανε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους δυστυχισμένους του κόσμου να έρθουν στην Ελλάδα και αυτοί ανταποκρίθηκαν. Το 2011 ο αριθμός των λαθρομεταναστών  οι οποίοι πέρασαν τα ελληνικά σύνορα αυξήθηκε κατά 16,8% ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2012 αυξήθηκε εκ νέου κατά 30% ! Σχεδόν όλοι τους μουσουλμάνοι από Αφρική και Ασία. Ξέχασε ο κ Παπανδρέου να  πει όμως σε όλους αυτούς  ότι εδώ θα πεινάσουν, δεν θα έχουν δουλειές, θα χρησιμοποιηθούν ως όπλο κατά του ντόπιου πληθυσμού, θα πέσουν θύμα της πακιστανικής μαφίας, δεν θα μπορέσουν να φύγουν προς την Ευρώπη και ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν και ως πάροχοι ανθρώπινων ανταλλακτικών ….  Δείτε σχετικά  Μεταναστευτικό και Μεταμοσχεύσεις
From: Hellenic Professors and PhDs Electronic Forum
Behalf Of E. Billis
Sent: Monday, May 11, 2009 9:35 PM
Δείτε στα κατωτέρω άρθρα της Καθημερινής (όλα) της Κυριακής 10 Μαϊου 2009, πώς η Ελλάδα μετατρέπεται βαθμιαία από την Τουρκία σε μουσουλμανυκή χώρα. Παρατήρηση: Σύμφωνα με άλλους μελετητές πολύ γρηγορότερα από την δεκαετία θα έχουν φτάσει τα 5.000.000 που αναφέρονται κατωτέρω.
Να υπενθυμίσω επίσης ότι μέχρι πρόσφατα όποιον μιλούσε για το θέμα τον κατακεραύνωναν ως ρατσιστή, φασίστα, κτλ, οι  πλείστες δήθεν αντιρατσιστικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό (ΚΕΜΟ, Αντιγόνη, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, κτλ., όρα συνημμένα) καθώς και τα άγνωστον πώς κατευθυνόμενα ΜΜΕ.  Το ίδιο, εάν δεν σιωπούσαν, έκαναν και όλα σχεδόν τα κόμματα. Να υπενθυμίσω ότι σχετικά πρόσφατα μία εκπρόσωπος μεγάλου κόμματος σε εκδήλωση, ευχαριστούσε τους μετανάστες που διάλεξαν τη χώρα μας.
Ευριπίδης Μπίλλης
Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ
Ρεπορτάζ: Σταυρος Λυγερος Καθημερινή 10-05-2009
Πάνω από 5.000.000 σε μία δεκαετία!
Ρεπορτάζ: Σταυρος Λυγερος    Καθημερινή 10-05-2009
Η πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων προκάλεσε στη δεκαετία 1990 ένα μεγάλο κύμα λαθρομετανάστευσης από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα. Οι ροές αυτές δεν έχουν σταματήσει, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι σαφώς μικρότερες. Αντιθέτως, διογκώνονται με εντυπωσιακό ρυθμό οι ροές λαθρομεταναστών από ισλαμικές χώρες, κυρίως από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, την Παλαιστίνη, την Σομαλία και την Ερυθραία.
Οι Ανατολικοευρωπαίοι λαθρομετανάστες, που σε μεγάλο βαθμό έχουν πια νομιμοποιηθεί, λόγω πολιτισμικής ταυτότητας και τρόπου ζωής, έχουν εισέλθει σε τροχιά κοινωνικής ενσωμάτωσης. Δεν αναμένεται να συμβεί το ίδιο με την συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων. Πρώτον, επειδή η πολιτισμική – θρησκευτική τους ταυτότητα δεν διευκολύνει την ενσωμάτωσή τους, όπως έχει αποδείξει και η πείρα με παλαιότερες μουσουλμανικές κοινότητες σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Δεύτερον, επειδή ο αριθμός τους στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ μεγάλος και ζουν σε ιδιότυπα γκέτο.
Οι λαθρομετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Μία μειοψηφία (κυρίως Αιγύπτιοι) φθάνει με πλοιάρια στα νότια παράλια της χώρας. Αρκετοί λαθρομετανάστες έρχονται με ποντοπόρα φορτηγά πλοία, που τους αποβιβάζουν σε έρημες ακτές ανά την επικράτεια. Ορισμένοι (κυρίως Πακιστανοί) έρχονται αεροπορικώς, συνήθως από χώρες του Κόλπου, εφοδιασμένοι με πλαστά έγγραφα ότι δήθεν εργάζονται στην Ελλάδα. Ο μεγάλος όγκος, όμως, διοχετεύεται στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας με τους εξής τρόπους:
- Πρώτον, με βάρκες και πλοιάρια από τα μικρασιατικά παράλια στα νησιά του Αιγαίου, ενίοτε και δυτικότερα. Οταν εντοπίζονται, βουλιάζουν τις βάρκες, γεγονός που υποχρεώνει τους λιμενικούς να περισυλλέξουν τους ναυαγούς. Συνήθως, οι δουλέμποροι διαφεύγουν με ταχύπλοα.
- Δεύτερον, μέσω του Εβρου. Ορισμένοι εισέρχονται με λεωφορεία, που έχουν διπλή οροφή. Αλλοι εισέρχονται με βάρκες στο Δέλτα του ποταμού. Οι περισσότεροι διασχίζουν τον ποταμό από καθορισμένα σημεία με την συνοδεία ένοπλων οδηγών. Τα καραβάνια αυτά συχνά προειδοποιούν με ταμπούρλα τα στρατιωτικά φυλάκια, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες συναντήσεις! Αυτό σημαίνει, βεβαίως, ότι στο κόλπο είναι πολλοί.
- Τρίτον, μέσω της χερσαίας διαδρομής Τουρκία – Βουλγαρία – Ελλάδα.
Επειδή μόνο ένα ποσοστό συλλαμβάνεται, οι αριθμοί (ανά έτος) όσων εισήλθαν παρανόμως στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιοι όσων γράφονται στον γράφημα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την μεγάλη αυξητική τάση, το γεγονός ότι έρχονται πια ολόκληρες οικογένειες και τον πολύ υψηλό δείκτη γεννητικότητας, το πρόβλημα των λαθρομεταναστών σε μερικά χρόνια θα έχει προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Εάν συνεχισθεί η ροή με το σημερινό ρυθμό, οι μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα θα είναι σε μία δεκαετία πάνω από πέντε εκατομμύρια. Ας σημειωθεί ότι ο ανά έτος αριθμός των συλληφθέντων για παράνομη είσοδο στην Ιταλία είναι περίπου 30.000 άτομα σε πληθυσμό που υπερβαίνει τα 60 εκατομμύρια. Εκεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης θεωρείται κρίσιμο και λαμβάνονται αυστηρά μέτρα, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αντιθέτως, στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν πρόβλημα ρουτίνας και με ανέξοδες αντιρατσιστικές ρητορικές, που στην πράξη τροφοδοτούν τον ρατσισμό.
Η μεγάλη πλειοψηφία των λαθρομεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα έχουν τελικό προορισμό άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Μόνο ένα μικρό ποσοστό τους, όμως, καταφέρνει να φύγει από τη χώρα μας. Εχει αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι πιο εύκολη η παράνομη είσοδος από την παράνομη έξοδο. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν χώρα–τράνζιτ, αλλά καταλήγει να γίνεται τελικός προορισμός, με αποτέλεσμα να λιμνάζει εδώ ο κύριος όγκος των λαθρομεταναστών, που έρχεται εξ Ανατολών.
Ακόμα και όσοι καταφέρνουν να μεταβούν σε άλλες κοινοτικές χώρες, εάν συλληφθούν εκεί, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τους δεχθεί πίσω. Με βάση τη συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ» (2003) την ευθύνη για κάθε λαθρομετανάστη έχει η πρώτη χώρα εισόδου. Εκτός αυτού, το ποσοστό επαναπροώθησης είναι ασήμαντο, επειδή τα κράτη προέλευσης των λαθρομεταναστών κατά κανόνα αρνούνται να τους δεχθούν πίσω. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_10/05/2009_314188

Λαθρομετανάστες στην Ελλάδα χωρίς επιστροφή. Δεν τους δέχεται πίσω η Τουρκία
Τον αριθμό-ρεκόρ συλλήψεων 146.337 λαθρομεταναστών κατέγραψε πέρυσι η άγνωστη αλλά καθημερινή μάχη στα σύνορα της Ελλάδας (κυρίως στα θαλάσσια) σύμφωνα με την επίσημη έκθεση των αρχών που δημοσιεύει σήμερα η «Κ». Χαρακτηριστικό της έκτασης αυτού του «μαύρου» εμπορίου είναι ότι την ίδια περίοδο συνελήφθησαν 2.211 άτομα ελληνικής, τουρκικής, αλβανικής και βουλγαρικής υπηκοότητας οι οποίοι έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών επιχείρησαν την παράνομη μεταφορά των σύγχρονων «αθλίων».
Στις διαστάσεις αυτής της μάχης έρχεται να προστεθεί -σύμφωνα με την ελληνική έκθεση- και η συστηματική άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Ετσι, ενώ μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα είχε ζητήσει από τους γείτονες να δεχθούν πίσω 60.875 λαθρομετανάστες, η Τουρκία συμφώνησε μόλις για 7.472, και τελικά δέχθηκε μόνο 2.206. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές καταλογίζουν στις αντίστοιχες τουρκικές πως όχι μόνο αρνούνται την επανείσοδο λαθρομεταναστών, αλλά και ότι ανέχονται (αν δεν ενθαρρύνουν) τη διοχέτευση μουσουλμάνων μεταναστών στην Ελλάδα. Πρός τούτο, το Λιμενικό έχει καταγράψει σε βίντεο σκάφη του τουρκικού Λιμενικού να μεταφέρουν λαθρομετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι σχέσεις των δουλεμπόρων με το τουρκικό παρακράτος
Αναφορικά με τις γειτονικές χώρες, τα Τίρανα εφαρμόζουν σε γενικές γραμμές τη συμφωνία για την επαναπροώθηση αλβανικής ιθαγένειας λαθρομεταναστών (τέθηκε σε ισχύ στις 1-5-2006). Δεν ισχύει το ίδιο με την Τουρκία. Αν και έχει υπογράψει Πρωτόκολλο Επανεισδοχής (8-11-2001), δεν το εφαρμόζει.
Από τον Απρίλιο 2002, που το Πρωτόκολλο κυρώθηκε και ετέθη σε ισχύ, μέχρι και τον Φεβρουάριο 2009 υπεβλήθησαν στην Άγκυρα 4.163 αιτήματα επανεισδοχής 60.875 λαθρομεταναστών, που με αδιάσειστα στοιχεία είχαν εισέλθει στην Ελλάδα από την Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές συμφώνησαν να δεχθούν 7.472 και τελικώς δέχθηκαν μόνο 2.206 άτομα. Οπως προκύπτει και από τους αριθμούς, η Αγκυρα αρνείται συστηματικά να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του Πρωτοκόλλου.
Δεν πρόκειται, όμως, μόνο γι’ αυτό. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ανέχεται, εάν δεν ενθαρρύνει, τη διοχέτευση μουσουλμάνων λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Το 2008, το Λιμενικό έχει καταγράψει σκάφη του τουρκικού Λιμενικού να μεταφέρουν λαθρομετανάστες. Τα σχετικά βίντεο έχουν διαβιβασθεί στον ευρωπαϊκό οργανισμό για την λαθρομετανάστευση FRONTEX.
Τα περιστατικά αυτά συνδυάζονται με πληροφορίες για τις διασυνδέσεις των δουλεμπορικών κυκλωμάτων με το τουρκικό παρακράτος. Στην Κωνσταντινούπολη, οι διαμετακομιστικοί σταθμοί των λαθρομεταναστών είναι στις περιοχές Κουμ Καπί και Γελσίκοϊ. Ενα από τα ξενοδοχεία είναι το Μερβέ. Στη Σμύρνη είναι κυρίως στην περιοχή Μπασμάν. Δύο από τα ξενοδοχεία είναι τα Χοριγιάτ και Ονκα.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, προκαλεί απορία που η Αθήνα δεν έχει διασυνδέσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τον σεβασμό του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Πρόκειται, άλλωστε, για ευρωτουρκικό και όχι διμερές πρόβλημα.
Το δουλεμπόριο είναι μία «βιομηχανία» με τεράστιο τζίρο, αφού για κάθε λαθρομετανάστη το κύκλωμα εισπράττει από 3.000 έως 7.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση. Η μη εξόφληση του ποσού ή η απειθαρχία τιμωρείται με θάνατο. Τα κυκλώματα έχουν πλοκάμια στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό, όμως, που τους εξασφαλίζει πελατεία είναι η στενή συνεργασία τους με τα –σε φυλετική βάση– δίκτυα των ίδιων των λαθρομεταναστών. Τα δίκτυα έχουν ιεραρχία, και αναπαράγουν την παραδοσιακή φυλετική δομή προστασίας των μελών έναντι υπακοής και ανταλλαγμάτων.
Σχεδόν όλοι όσοι συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο δεν έχουν χαρτιά. Κατά κανόνα δηλώνουν ψεύτικα ονόματα και εθνικότητα για να αποφύγουν την απέλαση. Οι ελληνικές αρχές τους δίνουν ένα μικρό χρηματικό βοήθημα και τους εφοδιάζουν με ένα έγγραφο διοικητικής απέλασης, σύμφωνα με το οποίο πρέπει με δικό τους μέσο να εγκαταλείψουν την Ελλάδα εντός ενός μηνός! Στην πραγματικότητα, το απλό αυτό χαρτί, που πλαστογραφείται συστηματικά, χρησιμοποιείται σαν άτυπη άδεια μόνιμης παραμονής. Αρκετοί απ’ όσους συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο υποβάλλουν αίτηση για παροχή ασύλου. Εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος δεν απελαύνονται. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων υποβάλλουν αιτήσεις δεν έχουν ταυτότητα ή διαβατήρια. Από τις αιτήσεις για παροχή ασύλου ελάχιστες γίνονται δεκτές, επειδή κρίνονται καταχρηστικές ή δεν υποστηρίζονται από τους ενδιαφερόμενους (9% δεν εμφανίζονται στην προβλεπόμενη συνέντευξη).
Είναι αξιοσημείωτο ότι πριν από λίγο καιρό εντοπίσθηκε στο Τμήμα Αλλοδαπών μουσουλμάνος, που οι Αμερικανοί τον καταζητούσαν ως στέλεχος της Αλ Κάιντα. Ο εν λόγω ζητούσε την παροχή ασύλου με ψευδή στοιχεία. Το περιστατικό επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος, εγείρεται ζήτημα εθνικής ασφαλείας. Ηταν μάλιστα η αιτία για σχετικές αναφορές σε αμερικανικές εκθέσεις για την τρομοκρατία. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100065_10/05/2009_314186

Ωρολογιακή βόμβα οι λαθρομετανάστες
Μόνο πέρυσι συνελήφθησαν 146.337 και πάνω από 2.000 μέλη παράνομων κυκλωμάτων που τους διακινούσαν έναντι υψηλής αμοιβής
Μια καθημερινή μάχη στα σύνορα της χώρας (κυρίως στο Αιγαίο) αποκαλύπτεται από την επίσημη έκθεση των ελληνικών αρχών προς τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη λαθρομετανάστευση, FRONTEX. Μόνο πέρυσι συνελήφθησαν 146.337 λαθρομετανάστες, αριθμός ρεκόρ από το 2003, ενώ για τη διακίνησή τους συνελήφθησαν περισσότεροι από 2.000 Ελληνες, Βούλγαροι, Αλβανοί και Τούρκοι. Οι επιχειρήσεις των διωκτικών αρχών στο Αιγαίο καθίστανται προβληματικές -σύμφωνα με την ελληνική έκθεση- και επειδή στην πλάτη των λαθρομεταναστών φαίνεται πως παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι από την Αγκυρα, η οποία ανέχεται (αν δεν διευκολύνει) στρατιές μουσουλμάνων λαθρομεταναστών να περάσουν στην Ελλάδα. Τα προβλήματα συνεχίζονται και για όσους συλληφθούν, αφού οι περισσότεροι πλαστογραφούν το χαρτί διοικητικής απέλασης, με το οποίο τους εφοδιάζουν οι ελληνικές αρχές (ώστε εντός μηνός να εγκαταλείψουν την Ελλάδα) και στη συνέχεια, το χρησιμοποιούν ως άτυπη άδεια παραμονής επ’ άπειρον.

Πολιτική ημιμέτρων από την Ε.Ε.
Σταυρος Λυγερος
Τα κύματα των λαθρομεταναστών που διεισδύουν από κάθε ρωγμή στις ανεπτυγμένες κοινωνίες της Δύσης προκαλούνται από την μεγάλη διαφορά βιοτικού επιπέδου. Πρόκειται για τη μεταφορά στο κοινωνικό επίπεδο της αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων. Η λαθρομετανάστευση θα διογκώνεται συνεχώς, καθιστώντας την αναχαίτισή της σισύφειο έργο. Πρώτον, γιατί το χάσμα στην κατανομή του πλούτου διευρύνεται και δεύτερον, γιατί η δημογραφική έκρηξη των υπανάπτυκτων χωρών παροξύνει το πρόβλημα.
Tο δράμα των λαθρομεταναστών έχει ωθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες σε μία πολιτική ημιμέτρων. Eνώ λαμβάνουν μέτρα εναντίον της παράνομης εισόδου, στην πράξη ανέχονται όσους λαθρομετανάστες καταφέρουν τελικώς να εγκατασταθούν στην επικράτειά τους. Πίσω από την ρητορική περί ανθρωπισμού, συχνά κρύβεται το γεγονός ότι οι λαθρομετανάστες συμπιέζουν το κόστος εργασίας.
H αντιφατική αυτή πολιτική της Ευρώπης τροφοδοτεί τη λαθρομετανάστευση. Tο γεγονός ότι αρκετοί καταφέρνουν να εγκατασταθούν στη «Γη της Eπαγγελίας» διατηρεί ζωντανό το όνειρο μιας νέας ζωής και σ’ όσους μένουν στις πατρίδες τους. Tο αποτέλεσμα είναι ότι έτσι ωθούνται ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι του Tρίτου Kόσμου να επιχειρήσουν το άλμα.
H Δύση οφείλει να απαντήσει το κρίσιμο ερώτημα: ή να ανοίξει τα σύνορά της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ή να εφαρμόσει αυστηρά την πολιτική της επαναπροώθησης. Για να φέρει αποτέλεσμα αυτή η πολιτική, όμως, πρέπει να υπάρξει αυστηρός διαχωρισμός της έννοιας του πολιτικού πρόσφυγα και του λαθρομετανάστη.
Δεύτερον, πρέπει οι έλεγχοι να είναι και εντατικοί και αυστηροί. Tρίτον, απαιτείται η άσκηση πιέσεων στις χώρες-αγωγούς, όπως η Tουρκία, να δέχονται πίσω τους λαθρομετανάστες και να τους επαναπροωθούν με τη σειρά τους.
Eιδικά σε περιπτώσεις κρίσεων και πολέμων, η Δύση οφείλει να αναλάβει το κόστος κατασκευής και συντήρησης καταυλισμών για την υποδοχή και την ανακούφιση των προσφύγων στην περίμετρο της ανασφαλούς περιοχής.
Γενικότερα, όμως, η πολιτική αναχαίτισης θα φέρει μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα, εάν δεν συνδυασθεί με την παροχή γενναίας αναπτυξιακής βοήθειας για την άμβλυνση των διαφορών. Aυτό επιβάλλει όχι μόνον ο ανθρωπισμός της Δύσης, αλλά και το ιδιοτελές συμφέρον της.

Ο… παράδεισος της Ομόνοιας
Μετά το πέρασμα των συνόρων, η πλειοψηφία των λαθρομεταναστών εγκαθίσταται στην Αθήνα, κυρίως στις περιοχές κάτω από την Ομόνοια. Σ’ αυτές τις περιοχές, περίπου το 70% των κατοίκων είναι αλλοδαποί. Συνολικά, στον Δήμο Αθηναίων έχει υπολογισθεί ότι σήμερα περίπου το 30% – 35% των κατοίκων είναι νόμιμοι και κυρίως παράνομοι μετανάστες. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται ταχύτατα και χωρίς κανένα έλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο επίπεδο της εγκληματικότητας, της υγιεινής και της κοινωνικής ισορροπίας.
Η κατάσταση είναι χαοτική, γεγονός που λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ανομία και την ασυδοσία. Το Τμήμα Αλλοδαπών δεν είναι σε θέση να ασκήσει έστω και στοιχειώδη έλεγχο. Ουσιαστικά λειτουργεί ως γραφειοκρατικός μηχανισμός διεκπεραίωσης και όχι αντιμετώπισης του προβλήματος.
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η Ελλάδα είχε ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τη μετανάστευση, το οποίο ακυρώθηκε στην πράξη από το πρώτο κύμα λαθρομεταναστών. Σήμερα, η νομοθεσία (3386/2005) είναι πολύ ελαστική, αλλά δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος. Στην πραγματικότητα, η Πολιτεία έχει χάσει παντελώς τον έλεγχο. Συνήθως αδρανεί κι όταν, σπανίως, αντιδρά, αντιδρά σπασμωδικά, χωρίς σχέδιο και προοπτική.
Ας σημειωθεί ότι το αδίκημα της παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών δεν τιμωρείται με την επιβαλλόμενη αυστηρότητα. Τα κυκλώματα, άλλωστε, όπως συμβαίνει με το οργανωμένο έγκλημα, έχουν εξασφαλίσει τις υπηρεσίες γνωστών δικηγόρων. Κι αυτό, όταν νόμιμοι μετανάστες με χρόνια παραμονής στην Ελλάδα, που καταβάλλουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, υφίστανται πολλές ταλαιπωρίες και διακρίσεις.
Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν συχνά την Ελλάδα για τις συνθήκες διαβίωσης λαθρομεταναστών. Οι συνθήκες είναι συχνά άθλιες, αλλά είναι βαθύτατα υποκριτικό να ασκείς κριτική και να κάνεις υποδείξεις στη χώρα που υφίσταται την μεγαλύτερη πίεση και στην πράξη πληρώνει το υψηλότερο κόστος για να συγκρατεί τη ροή των λαθρομεταναστών προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα, που είναι στην πρώτη γραμμή, εισπράττει ένα ασήμαντο ποσοστό από το σύνολο των σχετικών κοινοτικών κονδυλίων. Αντιθέτως, χώρες όπως η Σουηδία και η Δανία, που δέχονται ασήμαντη πίεση, εισπράττουν μέχρι και οκταπλάσια κονδύλια απ’ όσα η Ελλάδα! Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική πλευρά απολογείται και ιδρύει νέα πρότυπα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας. Στην πραγματικότητα, κάνει μια τρύπα στο νερό. Η είσοδος λαθρομεταναστών είναι τόσο μεγάλη, που ακόμα κι αν η κυβέρνηση διέθετε πολλαπλάσια κονδύλια δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες παραμονής.
Αντί να θέσει τους εταίρους της ενώπιον του προβλήματος και να απαιτήσει τη χάραξη ολοκληρωμένης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση, η Αθήνα είναι εγκλωβισμένη σε μια αφελή και αδιέξοδη πολιτική.
http://news.kathimerini.gr
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:
1. Τι είναι το ΚΕΜΟ
Το Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ) είναι μια αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1996 από επιστήμονες διαφόρων κλάδων με σκοπό την πολυδιάστατη μελέτη της γλωσσικής, θρησκευτικής, εθνοτικής κλπ διαφορετικότητας στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας.
Στα μέλη του συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο τ. υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης, ο νομικός (και στέλεχος του Συμβουλίου της Ευρώπης) Χρήστος Γιακουμόπουλος, η πανεπιστημιακός (και σύμβουλος του αναπληρωτή Υπ.Εξ. Γιώργου Παπανδρέου) Μαριλένα Κοππά, η σλαβολόγος (και εμπειρογνώμων του Υπ.Εξ.) Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, οι ερευνητές του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλης Γούναρης και Ιάκωβος Μιχαηλίδης, η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, οι πανεπιστημιακοί Λένα Διβάνη, Αλέξης Ηρακλείδης, Δώρα Λαφαζάνη, Ελένη Σελλά- Μάζη, κά.
Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του ΚΕΜΟ ήταν μια διήμερη συνάντηση στους Δελφούς, το Νοέμβριο του 1996, με γενικότερη θεματολογία γύρω από την αντιμετώπιση των μειονοτικών ζητημάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. …..Η πρώτη από τις διημερίδες πραγματοποιήθηκε στις 30-31 Μαϊου στο δημαρχείο της Κομοτηνής, με θέμα τα τουρκικά και τα πομάκικα που μιλά η μειονότητα της Θράκης.
Αντικείμενο της δεύτερης εκδήλωσης του ΚΕΜΟ ήταν η βλάχικη γλώσσα και τόπος πραγματοποίησής της η Λάρισα. Ολα έδειχναν πως η επιτυχημένη εκδήλωση της Κομοτηνής θα επα……
Πιέσεις και απειλές
Γρήγορα, όμως, οι διοργανωτές θα συνειδητοποιούσαν πως κάτι δεν πάει καλά. ……….ενώ κάποιοι άλλοι διευκρίνισαν ότι, παρά τη διακαή επιθυμία τους, θα περιοριστούν στην παρακολούθηση των εργασιών σαν παρατηρητές, χωρίς θέση στο πάνελ των ομιλητών.
“Ακούστηκαν διάφορα στα παρασκήνια, για πιέσεις και απειλές εις βάρος όσων είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να έρθουν”, μας εξηγεί ο κ. Λεωνίδας Εμπειρίκος, από τους υπεύθυνους για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. “ 
ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
ΤΑ ΜΕΛΗ
Vemund Aarbakke, ιστορικός, vaarbakke@otenet.gr,  vemund@prio.no
Γιώργος Αγγελόπουλος, κοινωνικός ανθρωπολόγος,  ag@uom.gr
Ραϋμόνδος Αλβανός, ιστορικός, makedonas29@yahoo.com
Νίκος Αλιβιζάτος, νομικός, val12law@otenet.gr
Διαμαντούλα Αναγνώστου, πολιτικός επιστήμονας, diaman69@otenet.gr
Σωτήρης Βαλντέν, οικονομολόγος, axel.WALLDEN@cec.eu.int
Λίνα Βεντούρα, ιστορικός, venturas@otenet.gr
Riki van Boeschoten, κοινωνικός επιστήμονας, riboush@uth.gr
Μαριάνθη Γεωργαλίδου, γλωσσολόγος, georgalidou@rhodes.aegean.gr,
Χρήστος Γιακουμόπουλος, νομικός, Christos.GIAKOUMOPOULOS@coe.int
Μαρία Γιαννησοπούλου, κοινωνικός επιστήμονας, maya@social.soc.uoc.gr, mayas@otenet.gr
Δημήτρης Δημούλης, νομικός, Dimoulis@yahoo.de
Δημοσθένης Δώδος, πολιτικός επιστήμονας, ddodos@law.auth.gr
Λεωνίδας Εμπειρίκος, ιστορικός, embirikos@ath.forthnet.gr
Αλέξης Ηρακλείδης,  πολιτικός επιστήμονας, aherac@panteion.gr
Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, φιλόλογος-σλαβολόγος, alerosa@hol.gr
Thede Kahl, πολιτικός γεωγράφος, thede.kahl@osi.ac.at
Μαριλένα Κοππά, πολιτικός επιστήμονας, mekoppa@panteion.gr
Ιωάννα Κούρτοβικ, νομικός, kurtovik@hol.gr
Γιάννης Κτιστάκις, νομικός, yktistakis@yahoo.gr
Γεωργία Κρέτση, ιστορικός-ανθρωπολόγος, kretsi@gmx.de
Τάσος Κωστόπουλος, ιστορικός, tkostop@enet.gr
Elcin Macar, ιστορικός, elcinmacar@yahoo.com
Κατερίνα Μάρκου, κοινωνικός ανθρωπολόγος, katerinamarkou8@hotmail.com
Γιώργος Μαυρομμάτης, παιδαγωγός, mavromg@yahoo.gr, mavrom@antigone.gr
Γιάννης Μηλιός, οικονομολόγος, jmilios@hol.gr
Δόμνα Μιχαήλ, κοινωνικός ανθρωπολόγος, domnansolar@yahoo.com, dmihail@oneway.gr
Iάκωβος Μιχαηλίδης, ιστορικός, iakovos@balkan.auth.gr
Λάμπρος Μπαλτσιώτης, ιστορικός/νομικός, balts@synigoros.gr, balts@otenet.gr
Σταμάτης Μπέης, γλωσσολόγος, beis@ath.forthnet.gr, beis@academyofathens.gr
Έλενα Μπότση, κοινωνιολόγος, elena_botsi@hotmail.com
Θανάσης Μωραΐτης, εθνομουσικολόγος,  bukurana@yahoo.com
Αντιγόνη Παπανικολάου, κοινωνικός ανθρωπολόγος, antigonipapanikolaou@hotmail.com
Μίλτος Παύλου, κοινωνιολόγος, miltospavlou@yahoo.gr, pavlou@synigoros.gr
Όλγα Προφίλη, γλωσσολόγος, olprof@skynet.be
Χρήστος Ροζάκης, νομικός, christos.rozakis@echr.coe.int
Ελένη Σελλά, γλωσσολόγος,  sella@dflti.ionio.gr
Νίκος Σιγάλας, ιστορικός, nikossigalas952@msn.com
Αθηνά Σκουλαρίκη, κοινωνιολόγος (ΜΜΕ), athena@start.gr
Έλσα Σταματοπούλου, νομικός,  stamatopoulou@un.org
Ανδρέας Τάκης, νομικός, andreastakis@synigoros.gr,  andreastakis@yahoo.com
Μιράντα Τερζοπούλου, κοινωνικός ανθρωπολόγος, mdif@otenet.gr
Σεβαστή Τρουμπέτα, κοινωνιολόγος, sev.trubeta@freenet.de
Φωτεινή Τσιμπιρίδου, ανθρωπολόγος, tsibiridou@the.forthnet.gr
Kωσταντίνος Τσιτσελίκης, νομικός, ktsitselikis@yahoo.com, kt@yahoo.com
Δημήτρης Χορμοβίτης, κοινωνιολόγος hormovitis@synigoros.gr
Δημήτρης Χριστόπουλος, νομικός, dimitrischristopoulos@yahoo.gr, christopoulos@synigoros.gr
Διοικητική Γραμματεία του ΚΕΜΟ
Αλεξάνδρα Ιωαννίδου – Γιάννης Κτιστάκις – Γιώργος Μαυρομμάτης – Μίλτος Παύλου – Όλγα Προφίλη -  Αθηνά Σκουλαρίκη – Μιράντα Τερζοπούλου – Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης – Δημήτρης Χριστόπουλος
Υπεύθυνοι του e-mail & δικτυακού τόπου
Λάμπρος Μπαλτσιώτης – Μίλτος Παύλου – Αθηνά Σκουλαρίκη
Υπεύθυνοι της Σειράς Μελετών του ΚΕΜΟ (εκδόσεις Κριτική)
Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης – Δημήτρης Χριστόπουλος
(Παρατήρηση: Όλοι <<διαλεκτοί>>  )
2. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2004
Διοργάνωση 4ης διακρατικής συνάντησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος
“Διπλή υπηκοότητα, δημόσια διοίκηση και εκπαίδευση:
Μια πρόκληση για το εθνικό κράτος»
Το ερευνητικό κέντρο ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης διοργανώνει την 4η διακρατική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος “Διπλή υπηκοότητα, δημόσια διοίκησηκαι εκπαίδευση: Μια πρόκληση για το εθνικό κράτος». Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί  στις 7-11 Οκτωβρίου 2004, στη Σαντορίνη, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από την επιστημονικήκαι ακαδημαϊκή κοινότητα, από την Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία,Φινλανδία, Εσθονία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Μεγάλη Βρετανία).
Το ερευνητικό πρόγραμμαπου χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική ΔιεύθυνσηΈρευνας στα πλαίσια του 5ου Ερευνητικού Πλαισίου), έχει σαν στόχο τη διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους αλλάζουν και νομιμοποιούνται οι κανόνες που διέπουν την απονομή και απώλεια της
διπλής υπηκοότητας στα συμμετέχοντα κράτη, καθώς και των στάσεων και απόψεων που έχουν γι’ αυτούς οι διαμορφωτές πολιτικής, οι δημόσιοι αξιωματούχοι και οι πολίτες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα βοηθήσουν τους διαμορφωτές πολιτικής να σχεδιάσουν ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τον προσδιορισμό και την κτήση υπηκοότητας σε μια Ευρώπη που κινείται και αλλάζει διαρκώς, θέτοντας νέες προκλήσεις στα κράτη.
Στην πρώτη φάση του προγράμματος μελετήθηκαν οι εθνικές πολιτικές που διέπουν την κτήση και απώλεια διπλής υπηκοότητας στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Γαλλία, Γερμανία, Φινλανδία, Εστονία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Μεγάλης Βρετανία και Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της
ελληνικής μελέτης είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα http://www.antigone.gr/ProjectDeliverables.html
(Project “Dual Citizenship, Governance and Education: A challenge to the European nation-state”).
Α Σ Τ Ι Κ Η Μ Η Κ Ε Ρ Δ Ο Σ Κ ΟΠΙ Κ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α – Μ Η Κ Υ Β Ε ΡΝ Η Τ Ι Κ Η Ο Ρ Γ Α Ν Ω Σ Η
Καμελιών 26, ΠΨυχικό 154 52 ℡ +30 210 67 11 349 􀀍 info@ant igone.gr
Ποσειδώνος 4, Θεσσαλονίκη, 542 50 ℡ +30 2310 40 97 70 􀀍  HYPERLINK “mailto:ecology-trem@nath.gr” ecology-trem@nath.gr
Στη δεύτερη φάση του προγράμματος μελετήθηκαν οι στάσεις και αντιλήψεις των εθνικών και ευρωπαϊκών διαμορφωτών πολιτικής και αξιωματούχων σχετικά με τη διπλή υπηκοότητα. Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν σε δείγμα 150 ατόμων στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν στη συνάντηση της Σαντορίνης.
Στην τρίτη φάση του προγράμματος θα γίνει μελέτη των βιωμάτων ατόμων με διπλή υπηκοότητα. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με διεθνές συνέδριο με θέμα τη διπλή υπηκοότητα στην Φινλανδία, στις 27-30 Οκτωβρίου 2005.
Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.joensuu.fi/dce/
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα του προγράμματος στην Ελλάδα:
Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Υπεύθυνος Έρευνας, 6944 16 22 77, ktsitselikis@hotmail.com
Σχετικά με τη ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Το Κέντρο Πληροφόρησης & Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη-Βία, «Αντιγόνη», δραστηριοποιείται από το 1995 ως ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, οικολογίας, και ειρήνης σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Η κύρια δραστηριότητα του Κέντρου «Αντιγόνη» είναι η λειτουργία του ως Εθνικός Φορέας Συνεργασίας (National Focal Point) του
Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για το Ρατσισμό, την Ξενοφοβία και το Αντισημιτισμό (EUMC) – το οποίο αποτελεί Aνεξάρτητη Διοικητική Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο επέλεξε τον Ιούνιο 2001 σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης 15 «Εθνικούς Φορείς Συνεργασίας» (National Focal Points) με σκοπό την ανάπτυξη νέων μέτρων για την πρόληψη του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού και την υποστήριξη της ισότητας και της πολυμορφίας στην
Ευρώπη. Οι Εθνικοί Φορείς Συνεργασίας υποστηρίζονται από εθνικά δίκτυα ερευνών, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κέντρα τεκμηρίωσης, κυβερνητικούς και ημι-κρατικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ παρακαλούμε απευθυνθείτε:
Δάφνη Μαυρομμάτη Νάσος Θεοδωρίδης
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διευθυντής
Τηλ: 6977939597 Tηλ.: 210 6711349
Fax : 210 6711343 Fax : 210 6711343
Email: dmavrommati@antigone.gr email: nastheo@otenet.gr
3.   Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών Ελσίνκι – Greek Helsinki Monitor
Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) δημιουργήθηκε ως το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων τον Ιανουάριο του 1992. Τα μέλη της ίδρυσαν το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) στα τέλη του 1992, ύστερα από παρότρυνση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ( HYPERLINK “http://www.ihf-hr.org/” IHF – International Helsinki Federation for Human Rights).
Οι σκοποί του Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι όπως αυτές παρουσιάζονται στο Καταστατικό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι:
να υποστηρίζει και να δημοσιοποιεί τις αρχές της τελικής πράξης της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που υπογράφτηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας τον Αύγουστο του 1975 (οι Συμφωνίες του Ελσίνκι) από 35 κυβερνήσεις κρατών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής και, ακολούθως από κυβερνήσεις άλλων κρατών (τα Συμμετέχοντα Κράτη), καθώς και να υποστηρίζει τα μεταγενέστερα κείμενα του ΟΑΣΕ.
να ενισχύει, να βοηθάει και να συντονίζει τις προσπάθειες των μελών του, να εποπτεύουν τη συμμόρφωση των Συμμετεχόντων Κρατών προς τις αρχές των Συμφωνιών του Ελσίνκι και τα μεταγενέστερα έγγραφα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος.
Περισσότερες πληροφορίες στις παρακάτω σελίδες:
Balkan Human Rights Web Pages:  HYPERLINK “http://www.greekhelsinki.gr” http://www.greekhelsinki.gr
The Balkan Human Rights List:  HYPERLINK “http://groups.yahoo.com/group/balkanhr” http://groups.yahoo.com/group/balkanhr
The Greek Human Rights List:  HYPERLINK “http://groups.yahoo.com/group/greekhr” http://groups.yahoo.com/group/greekhr
Center of Documentation and Information on Minorities in Europe – Southeast Europe:  HYPERLINK “http://www.cedime.net” http://www.cedime.net
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση:
ΤΘ 60820, ΤΚ. 15304, Γλυκά Νερά
Χώρα:
Ελλάδα
Τηλέφωνο:
210 3472259
FAX:
210 6018760
Email:
εικόνα από isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)