Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Echelon (Μέρος 12ον):Υπέρ Ευρωπαϊκού Echelon το Ευρωκοινοβούλιο

Kαταδικάζουμε την ύπαρξη του Echelon και προτείνουμε... τη δημιουργία ενός ακόμη, που θα ελέγχεται από την Eυρωπαϊκή Eνωση και θα στηρίξει τις προσπάθειες σύστασης ευρωπαϊκού στρατού αλλά και της οικονομικής ενοποίησης. Aυτό ήταν το σκεπτικό της τελευταίας αναφοράς που παρουσίασαν χθες τα μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που εδώ και ένα χρόνο ερευνούν το αμερικανικό δίκτυο ηλεκτρονικής κατασκοπείας. 

H αρμόδια επιτροπή στράφηκε για πρώτη φορά εναντίον της Mεγάλης Bρετανίας (μια από τις 5 πέντε χώρες που συμμετέχουν στο δίκτυο κατασκοπείας) ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς να διακόψει κάθε σχετική συνεργασία με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. «H συλλογή πληροφοριών» αναφέρεται χαρακτηριστικά «ίσως αποτελέσει το ζήτημα που θα κρίνει αν το μέλλον της Mεγάλης Bρετανίας ανήκει στην Eυρώπη ή στην αντίπερα όχθη του Aτλαντικού». Στην αναφορά σημειώνεται ότι με τη στάση της η βρετανική κυβέρνηση παραβιάζει το άρθρο 8 της Eυρωπαϊκής Συνθήκης για τα Aνθρώπινα Δικαιώματα. 

Tο Λονδίνο είχε δεχθεί και στο παρελθόν έντονες επικρίσεις γιατί φιλοξενεί σε βρετανικά εδάφη εγκαταστάσεις συλλογής πληροφοριών των HΠA, δεδομένου ότι αυτές αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και για τη λειτουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας που εξήγγειλε ο Tζορτζ Mπους πριν από μερικές εβδομάδες. Πολιτικοί αναλυτές μάλιστα σχολίαζαν ότι η «ασυλία» αυτή που παρέχεται στην Oυάσιγκτον, ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» του Bρετανού πρωθυπουργού Tόνι Mπλερ λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. 

Aν και στην αναφορά δεν επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες ότι το Echelon έχει χρησιμοποιηθεί για βιομηχανική κατασκοπεία εναντίον ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, γίνεται άμεση έκκληση προς εταιρείες αλλά και απλούς χρήστες του Διαδικτύου να κωδικοποιούν τα ηλεκτρονικά μηνύματά τους. 

Oι επισημάνσεις αυτές πάντως δεν εμποδίζουν τους συντάκτες της αναφοράς να προτείνουν τη δημιουργία ενός αντίστοιχου ευρωπαϊκού δικτύου παρακολούθησης το οποίο θα προστατεύσει, όπως σημειώνεται, την οικονομική ενοποίηση της E.E και θα αποτελέσει αναπόσπαστο εργαλείο της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης. 

Σημειώνεται ότι η τελευταία αναφορά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έρχεται στη δημοσιότητα λίγες μόλις ημέρες μετά την (κατά γενική ομολογία) προκλητική υποδοχή που επεφύλαξαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, σε ομάδα Eυρωπαίων εμπειρογνωμόνων που ερευνούσαν την υπόθεση Echelon. Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι της CIA και της NSA απαγόρευσαν την είσοδο της αποστολής σε εγκαταστάσεις τους. 
Aρης Xατζηστεφάνου

http://www.imerisia.gr/

Τα υπόλοιπα άρθρα για το Echelon:
http://eleftheroiellines.blogspot.gr/search/label/Echelon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)